Huom. Väliaikainen korkokattolaki voimassa 30.9.2021 saakka lue lisää

Asiakaspalvelu Asiakaspalvelumme puhelinnumero0600 30 6000 (1€/puhelu+1,98€/min) | arkisin 09-17

Luet vanhaa artikkelia. Huomaathan, että Lainasto ei välttämättä tarjoa enää ao. tuotteita ilmoitetussa muodossa.

Tutustu uudistettuihin lainatuotteisiimme Lainaa-sivulla!


Pikavippien kohdalla on usein puhuttu mahdollisesta ajautumisesta niin sanottuun pikavippikierteeseen. Suurin osa pikavippaajista on luonnollisesti vastuullisia lainaajia, jotka ottavat pikavipin todelliseen tarpeeseen ja maksavat sen ajallaan takaisin. Tässä kuitenkin muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon mahdollisen vippikierteen välttämiseksi.

Pikavippi on vastuullisesti käytettynä helppo, turvallinen ja suhteellisen edullinen apuväline yllättävien talousongelmien korjaamiseen.

Ota lainaa ainoastaan sellainen summa, kuin todella rahaa tarvitset. Oikeaa tarvetta suurempaa pikavippiä  ei kannata ottaa edes “varmuuden vuoksi”. Ylimitoitetut pikavipit saattavat aiheuttaa jatkossa ongelmia, jos taloutta ei saada ajoissa tasapainoon. Harkitse tarkkaan pikavipin todellista tarvetta. Välttämättömän kodinkoneen tai liikennevälineen yllättävä hajoaminen, sekä yllättävät terveydenhoitokustannukset ovat hyvinkin perusteltuja syitä ottaa pikavippi.

Ota lainaa vain sen verran, kuin todella pystyt maksamaan ajoissa takaisin. Varmistu aina siitä, että pystyt hoitamaan takaisinmaksun eräpäivään mennessä. Pikavippi on edullinen ja kätevä rahoitusvaihtoehto talouden tasapainottamiseen, mutta ainoastaan silloin, kun pystyt maksamaan laskun ajoissa takaisin. Maksamatta jääneet lainat saattavat kasvaa perintäkulujen ja korkojen kera hyvinkin suuriksi. Laadi aina henkilökohtainen maksusuunnitelma ja varmista oma maksukykysi. Jos et ole täysin varma omasta takaisinmaksukyvystäsi, ota suunniteltua pienempi laina tai jätä pikavippi kokonaan ottamatta ja hoida taloutesi kuntoon sen sijaan muita menoja karsimalla. Esimerkiksi moniakin laskuja voi tiukan paikan tullen siirtää hieman edemmäksi olemalla yhteydessä laskuttajaan ennen eräpäivää ja tekemällä uusi maksusuunnitelma.

Ota aina vain yksi pikalaina kerrallaan. Älä ikinä hae uutta vippiä, jos edellinenkin luotto on vielä maksamatta. Koko taloudenhallintasi menee helposti sekaisin, jos sinulla on useita päällekkäisiä lainoja. Useiden luottojen samanaikainen takaisinmaksu saattaa olla liian kova pala taloudellesi ja päädyt helposti maksuongelmiin ja vippikierteeseen, jossa uutta lainaa haetaan vanhan vipin maksamiseksi. Jos kuitenkin olet jo ottanut useita pikavippejä kerralla, älä ota enää uusia lainoja vaan kiristä talouttasi siihen saakka että olet saanut kaikki vanhat velat maksettua. Mikäli tilanne vaikuttaa epätoivoiselta, ole yhteydessä paikkakuntasi velkaneuvontaan ja hae apua taloudellisten ongelmiesi hoitamiseen.

Valitse luotettava lainantarjoaja. Varmista ennen pikavipin ottamista, että kyseisellä yrityksellä on voimassaoleva toimilupa. Lupa-asian voit tarkistaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämästä luotonantajarekisteristä. Monesti myös pikavippiyritysten nettisivuilta löytyy joitain yrityksen vastuullisuudesta kertovia tietoja. Älä koskaan luota yrityksiin, jotka lupaavat lainata rahaa ilman luottotietoja. Yksikään vastuullinen pikavippipalvelu ei koskaan lainaa rahaa luottotiedottomalle. Turvallinen vippipalvelu, kuten Lainasto Oy kertoo myös selkeästi ja avoimesti kaikki lainojensa kulut ja kustannukset.