5 vinkkiä myrskyn jälkeen

Luonnonilmiöille emme voi mitään, vaan niiden kanssa on pyrittävä tulemaan toimeen mahdollisuuksien mukaan. Jos myrsky tekee tuhoja, ovat hyvät neuvot kultaakin kalliimmat.

Suomessa myrskyllä tarkoitetaan voimakkaasti, jopa 32 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta. Kova tuuli saattaa katkoa puiden oksia, vaurioittaa rakennuksia sekä vaikeuttaa ulkona liikkumista. Myrskylukemiin kohoava tuuli voi puolestaan esimerkiksi kaataa metsää, rikkoa ikkunoita ja talojen kattoja sekä siirtää jopa rakennuksia. Viime vuonna myrskypäiviä oli Suomessa eniten kesä-, marras- ja joulukuussa, tänä vuonna myrskyisintä on ollut tammikuussa.

Toimi näin myrskyn laannuttua

Kartoita tilanne

Kun myrsky on laantunut ja on turvallista tutkia ympäristöä, tee nopea tilannekatsaus. Varmista, onko kodin ympäriltä kaatunut puita tai ovatko myrskytuulet repineet esimerkiksi sähköjohtoja tai heitelleet irtaimistoa.

Estä lisävahingot

Vaarallisia raivaustöitä ei kannata ryhtyä itse tekemään, mutta voit pyrkiä estämään lisävahinkoja omien mahdollisuuksiesi mukaan. Suojaa esimerkiksi rikkoutunut katto, siirrä irronneet oksat ja muut liikkumista haittaavat asiat pois kulkureiteiltä sekä varmista ympäristön turvallisuus.

Vältä vaaraa

Irronneisiin, retkottaviin sähköjohtoihin tai muihin vaarallisiin myrskytuhoihin ei tule koskea missään tilanteessa. Pysy noin 20 metrin päässä vaurioituneista sähköjohtimista sekä osittain kaatuneista puista. Luota ammattilaisiin vaativissa raivaustöissä ja muissa erityisosaamista ja lisävarusteita vaativissa tehtävissä.

Tarkista vakuutus

Vakuutuksissa on eroja: muun muassa vakuutusehdot sekä vakuutusten korvausten piiriin kuuluvat asiat voivat vaihdella merkittävästi vakuutuksesta ja vakuutusyhtiöstä riippuen. Kotivakuutus voi korvata rakennuksille, irtaimistolle tai esimerkiksi piha-alueille aiheutuneita kustannuksia, autoa kohdanneille tuhoille voi hakea korvausta törmäys- tai luonnonilmiöosan kattavasta autovakuutuksesta.

Tarjoudu avuksi

Jos et itse tarvitse apua, selvitä, onko joku muu auttavaa kättä vailla. Varmista naapurilta, tuliko tuhoja ja voisitko olla avuksi. Kysy myös lähipiiriltäsi, onko heillä kaikilla asiat hyvin. Yhteistyö on ylivoimaa – myös myrskytuhoissa.

Lisää ohjeita myrskypuuskiin varautumiseen ja niiden aiheuttamiin tuhoihin saat Ilmatieteen laitokselta. Jos vakuutus ei korvaa tuhoja, voit hakea yllättäviin menoeriin tukea esimerkiksi Lainaston virtuaalisen Mastercard-luottokortin. Luottokorttimme käy tuhansissa verkkokaupoissa kautta maan eikä se sisällä minkäänlaisia juoksevia kuluja. Luotonkäytön hinta on kilpailukykyinen ja maksat vain käyttämästäsi luotosta. Tee hakemus heti alla olevasta linkistä!

HAE LUOTTOKORTTIA

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa