5 vinkkiä: näin vältät lomariidat – Lainasto

Tutkimusten mukaan jopa 75 % pariskunnista riitelee vähintään parisen kertaa jo kahden viikon mittaisen lomamatkan aikana. Jos sinäkin kuulut tähän enemmistöön, ota listaamamme vinkit talteen.

Yleisimmin riitely liittyy muun muassa ajankäyttöön, ruokapaikan valintaan, matkatavaroiden pakkaamiseen, rahankäyttöön tai esimerkiksi lentokentälle lähtemisen aikatauluttamiseen. Pitkälle pääsee jo sillä, että kuuntelee toisen toiveita ja pyrkii olemaan itsekin mahdollisimman joustava. Pientä kinastelua on vielä helpohkoa sietää, mutta jos parisuhteen ongelmat kärjistyvät isoksi vyyhdiksi, saatetaan loman päätteeksi tarvita jopa ulkopuolista apua.

Viisi vinkkiä lomariidan välttämiseksi

  1. Keskustelkaa toiveista hyvissä ajoin etukäteen.
  2. Varmistakaa, että molempien toiveita toteutetaan tasapuolisesti.
  3. Kiinnitä huomiota omaan asenteeseesi. Jos mahdollista, yritä olla astetta rennompi ja joustavampi.
  4. Jos pystyt, vähennä työntekoa hieman jo ennen loman alkamista. Silloin kontrasti arjen ja loman välillä ei ole liian suuri.
  5. Arvosta myös hetkiä, jolloin ei tapahdu mitään erityistä tai suurta. Kun nautit pienistäkin elämyksistä, tuntuu loma entistäkin ihanammalta.

Lomalla riitely on yllättävän yleistä

Kun tunnistat parisuhteen sudenkuopat ja tiedät, mitkä asiat tulevat mahdollisesti hiertämään eniten, voit yrittää pyristellä sellaisista tilanteista eroon jo etukäteen. Suomalaistutkimuksen mukaan eniten avioerohakemuksia jätetään lomakuukausien jälkeen. Se kertoo omalta osaltaan karua tarinaa siitä, että ongelmat kärjistyvät isoiksi tyypillisesti juuri silloin, kun olisi tarkoitus rentoutua yhdessä läheisten kanssa.

Monet ongelmat voi onneksi välttää keskustelemalla. Listatkaa esimerkiksi yhdessä, mitä kaikkea haluaisitte tehdä lomalla. Jos lista kasvaa liian pitkäksi, valitkaa molemmat toiveista kaksi tai kolme tärkeintä ja toteuttakaa ne. Loman onnistumisen kannalta on merkityksellistä, että molemmat osapuolet saavat toiveensa kuuluviin.

Päättäkää pitää yhtä köyttä. Keskustelkaa jo etukäteen, mitä toiveita teillä on loman suhteen.

Raha on yksi yleisimmistä lomariidan aiheista

Myös lomabudjetista on hyvä puhua avoimesti: raha kun aiheuttaa monille kinaa niin arjessa kuin lomalla. Pohtikaa, kuinka paljon käytössänne on rahaa loma-aktiviteetteihin. Oivallinen apu kesälomalle on Lainasto Ostosraha, joka tuo käyttöön joustavan, jopa 3 000 euron luottorajan. Yksi hyvä vinkki on maksaa kaikki kertyneet laskut ennen lomalle lähtemistä, jolloin niitä ei tarvitse enää miettiä lomareissuilla.

Jos lomatoiveet ovat kovasti erilaiset, uskaltakaa ajatella myös laatikon ulkopuolelle. Koko lomaa ei ole pakko viettää yhdessä ja ihan kaikkea ei tarvitse kokea pariskuntana. Mikäli toinen haluaa esimerkiksi samoilemaan luontoon ja toinen aurinkolomalle etelään, kenties matkaseuraksi voi pyytää vaikkapa oman sisaruksen tai hyvän ystävän.

Lähteet: Gadling, Yle Uutiset, Väestöliitto

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa