Huom. Väliaikainen korkokattolaki voimassa 30.9.2021 saakka lue lisää

Asiakaspalvelu Asiakaspalvelumme puhelinnumero0600 30 6000 (1€/puhelu+1,98€/min) | arkisin 09-17

Tuore taloustutkimus paljastaa, että yhä suurempi osa suomalaisten tuloista kuluu jatkossa asumismenoihin. Asumisen aiheuttavien menojen arvellaan kasvavan keskimäärin 2,5 prosenttia vuodessa.

Asumisen aiheuttamat kustannukset kohoavat vauhdilla

Juuri ilmestyneen selvityksen mukaan asuminen muuttuu aiempaa kalliimmaksi lähivuosien aikana. Kustannukset vaihtelevat muun muassa asumismuodosta ja asuinpaikasta riippuen. Esimerkiksi kerrostalossa omistusasunnossa asuvilla kustannukset nousevat vuosina 2017–2019 keskimäärin 2,9 prosenttia ja vuokralla asuvilla 2,5 prosenttia, omakotitalossa asuvilla puolestaan 2,1 prosenttia. ”Koska muuttujia on monta, muutoksen suuruutta on olennaista katsoa aina tapauksittain”, muistuttaa ekonomisti Antti Kekäläinen PTT:n tiedotteessa.

Korjaus- ja hoitokulut sekä muun muassa lämmitys nostavat asumismenoja

Asuminen on kalleinta pääkaupunkiseudulla. Siellä myös kustannukset kasvavat nopeimmin. Asumismenoja kasvattavat muun muassa kerrostaloasuntojen korjauskustannukset ja hoitokulut, omakotitaloissa asuvilla puolestaan sähkön ja öljyn hinta.

Asumismenot kasvavat käytettävissä olevia tuloja nopeammin. Tänä vuonna omista tuloista menee asumiseen keskimäärin 27 prosenttia, Helsingissä yksiössä asuvalla keskituloisella jopa 37 prosenttia.

Asumismenot 2017 on Suomen Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton rahoittama, Pellervon taloustutkimuksen toteuttama selvitys. Sitä koskevaan tiedotteeseen voit tutustua Pellervon taloustutkimuksen verkkosivuilla. Lue myös Suomen Kiinteistöliiton ja Suomen Omakotiliiton tiedote.

Lainasto Oy on monipuolisia rahoitusratkaisuja ja tuottavia sijoitusmahdollisuuksia tarjoava suomalainen rahoitusyhtiö. Löydät valikoimastamme juuria sinua palvelevan lainatuotteen. Voit hakea meiltä Joustoluottoa, Kulutusluottoa tai Pikalainaa. Vastuullisuus on yksi toimintamme kulmakivistä – varmistamme aina luottoa myönnettäessä hakijan todellisen maksukyvyn.