Flunssa on tuttu vaiva ja monelle jopa kevään merkki. Normaalia nuhakuumetta, tuttavallisemmin flunssaa, on esiintynyt kohtalaisen paljon kevään aikana – myös influenssakausi jatkuu varsin pitkälle kesää kohti.  

Flunssan oireet lievittyvät yleensä viikossa

Flunssaa potiessa nenä on tyypillisesti tukossa, kurkku kipeä ja yskäkin saattaa vaivata. Lisäksi kenties väsyttää, päätä särkee, lihas- ja nivelkivut vaivaavat sekä on lievää lämpöilyä. ”Oireiden huippu asettuu yleensä kolmannen tai neljännen sairastumispäivän tietämille. Oireet lievittyvät yleensä viikon sisällä, mutta yskä voi kestää useita viikkoja”, työterveyslääkäri Toni Vänni Terveystalosta toteaa.

Flunssalla useita aiheuttajia

Oireet voivat johtua rinoviruksesta, joita tunnetaan yli 100 tyyppiä. Muita mahdollisia aiheuttajia ovat koronavirus, RSV, influenssavirus sekä parainfluenssa. Harvinaisia vaihtoehtoja ovat adenovirus, enterovirus sekä EBV.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos oireet ovat poikkeukselliset tai vointi huolestuttaa.

Särkylääke ja lepo ensisijaiset hoitokeinot

Yleisimmin flunssa paranee itsestään eikä se vaadi esimerkiksi antibioottihoitoa. ”Monet luulevat, että flunssa kestää vain pari päivää, mutta yleisesti oireet kestävät pidempään”, Vänni kertoo. ”Hoidoksi suosittelisin särkylääkettä ja lepoa. Kannattaa käyttää kertakäyttönenäliinoja sekä pestä käsiä. Töihin saa mennä, kun oireet ovat lievät ja ei ole kuumetta”, hän lisää.

Milloin lääkäriin flunssan takia?

Lääkäriin ei ole tarvetta mennä edes silloin, jos flunssa kestää parisen viikkoa ja oireet ovat lievät: tällöinkään tauti ei ole varsinaisesti pitkittynyt vaan kestoltaan normaali. Ammattilaisen puheille on sen sijaan syytä mennä silloin, jos yleistila heikkenee nopeasti tai yli 38,5 asteen kuume vaivaa muutaman päivän. Myös hyvin voimakkaat oireet, kuten voimakas kurkkukipu, nielemis- tai hengitysvaikeudet sekä esimerkiksi nopea syke ovat hyviä syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle. ”Lisäksi hengitystiheyden nousu, rytmihäiriöt sekä esimerkiksi yllättävät mustelmat tai ihottuma keholla taudin yhteydessä voivat edellyttää vierailua lääkärillä”, Vänni lisää.

Korvakivun sekä jo useamman päivän kestäneiden poskiontelo-oireiden takia kannattaa myös käydä näytillä, samoin kuin jos tuntee olonsa heikoksi tai merkilliseksi.

Flunssan ehkäisy lähtee hygieniasta

Katso THL:n ajantasainen influenssakatsaus, josta selviää muun muassa, että influenssa B -viruksen esiintyminen on alkanut laantua, mutta influenssa A jyllää edelleen. ”Influenssaa voi ennaltaehkäistä rokotteella, lisäksi käsien pesu on tärkeää”, Vänni summaa.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa