Huom. Väliaikainen korkokattolaki voimassa 30.9.2021 saakka lue lisää

Asiakaspalvelu Asiakaspalvelumme puhelinnumero0600 30 6000 (1€/puhelu+1,98€/min) | arkisin 09-17

Yhä useampi on havahtunut vapaa-ajan merkityksellisyyteen ja haluaa ottaa siitä kaiken irti. Silloin kun vapaa-aikaa on, ei huvittaisi kuurata kotia vaan viettää esimerkiksi mukavia hetkiä perheen tai ystävien kanssa. Itselle voi vapauttaa aikaa vaikkapa palkkaamalla siivoojan.

Tiesitkö tämän kotitalousvähennyksestä?

  • Enimmäismäärä: 2 400 euroa/vuosi
  • Omavastuu: 100 euroa
  • Kotitalousvähennys on henkilökohtainen: puolisot voivat saada yhteensä 4 800 euron vähennyksen

Jos kyselet kaveri- ja tuttavapiiristäsi, löytyy varmasti useita säännöllisen kotisiivouksen tilanneita. Aiempina vuosina siivooja kävi lähinnä vain hyvätuloisimpien koteja puhdistamassa, mutta kotitalousvähennys sekä siivousyritysten kasvanut kilpailu ovat tehneet maksetusta kotisiivouksesta varsin suositun palvelun. Tilattu työ, josta aiemmin lähinnä vaiettiin, on nyt arkipäivää yhä useammassa perheessä. Ehkä sinäkin olet törmännyt ystävien hehkutuksiin vaikkapa sosiaalisessa mediassa – kuinka kätevää onkaan, kun koti puhdistuu kuin itsekseen työpäivän aikana.

Maksettuja kotisiivouspalveluja yhä useammilla

Kotisiivouksella oli aiempina vuosina todellinen luksusleima. Palvelua pidettiin niin kalliina, että vain harvalla oli varaa hyödyntää sitä. Samalla saatettiin nolostella sitä, että kodinpuhdistuksesta huolehti joku muu kuin oma väki. Siivouspalvelut ovat yleistyneet lähivuosina huomattavan paljon erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä isoissa kaupungeissa. Yhä useampi ikäihminen sekä perheellinen ovat tilanneet kotiinsa säännöllisen siivouksen. Se helpottaa omaa arkea sekä on merkittävä panostus vapaa-aikaan.

Muista hyödyntää siivouspalvelun kotitalousvähennys

Kotitalousvähennyksen ansiosta kotisiivouksen kustannuksia pystytään polkemaan alemmas. Saat palvelusta kotitalousvähennystä, kunhan se tapahtuu omassa, vanhempien tai isovanhempien kodissa tai vapaa-ajan asunnossasi. Kodin ei tarvitse kuitenkaan olla sinun omistuksessasi, siellä asuminen riittää.

Voit vähentää työn arvonlisäverollisesta hinnasta puolet. Vähennystä ei kuitenkaan saa tarvikkeista ja matkakuluista, lisäksi sen saaminen edellyttää yrityksen kuulumista ennakkoperintärekisteriin sekä oikein laadittua, riittävästi eriteltyä laskua.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on vuodessa 2 400 euroa ja sen omavastuu on 100 euroa. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, eli puolisot voivat saada yhteensä 4 800 euron vähennyksen. Se myönnetään sinä vuonna, jolloin yrityksen lasku on maksettu. Lisää tietoa kotitalousvähennyksestä saat täältä.

Kerta- tai sopimussiivousta kotona oman maun mukaan

Joskus on tärkeämpääkin tekemistä kuin vaikkapa kodin siivoaminen.

Kertasiivous on hyvä helpotus esimerkiksi ennen tärkeitä sukujuhlia. Saat kodin puhtaaksi vähällä vaivalla ja voit itse keskittyä muihin juhlajärjestelyihin. Säännöllinen sopimussiivous tuo puolestaan pitkäaikaista helpotusta arkeen. Useimmat yritykset tarjoavat sopimussiivousta tuntihinnaltaan huokeammalla kuin kertaluonteista käyntiä. Näin yritykset kannustavat kotitalouksia pidempiaikaisiin asiakassuhteisiin.

Jos haluat ulkoistaa kodin siivouksen, muista vertailu

Ennen kuin otat yhteyttä palveluntarjoajaan, vertaile eri yritysten hintoja. Kysele myös suosituksia lähipiiriltä. Selvitä ennen sopimuksen laatimista tarkkaan, mitä kaikkea perussiivoukseen kuuluu. Tyypillisesti esimerkiksi ikkunoiden tai vaikkapa uunin pesu on lisämaksullinen palvelu, samoin kuin vaikkapa jääkaapin tai saunan puhdistaminen. Varmista lisäksi, mitä työvälineitä sinulta pitää löytyä kotoa. Imuri on tyypillisin kodinkone, joka kotona tulisi olla valmiiksi. Lisäksi moni yritys edellyttää mahdollisuutta käyttää asiakkaan moppia, puhdistusliinoja sekä pesuaineita.

Kun ulkoistat osan kotitöistä, voit itse ottaa rennommin.

Nykyään melkein mitä vain kotitöitä voi ulkoistaa

Kotisiivouksen lisäksi voit toki ostaa lisää vapaa-aikaa myös muita yritysten tarjoamia palveluja hyödyntämällä. Suomeenkin on vihdoin rantautunut mahdollisuus tilata kotiin esimerkiksi päivittäistavarakauppaostoksia. Ruoan tilaaminen verkkokaupasta saattaa pitkällä tähtäimellä säästää myös rahaa, sillä kynnys heräteostosten tekemiseen kasvaa. Erityisen kannattavaa ruokaostoksissa oikaiseminen on ruuhka-aikoina, kuten esimerkiksi juhlapyhien aattoina tai muina kiireisinä kauppapäivinä. Kassalla jonottamisen sijaan voit klikkailla tuotteita ostoskoriin näppärästi vaikkapa omalla kotisohvalla.

Entä koetko nurmikonleikkauksen tai lumenluontihommat ikävystyttäviksi askareiksi? Nekin saat ulkoistettua kätevästi. Yritysten lisäksi voit kysellä erilaisilta yhdistyksiltä, järjestyksiltä sekä jopa yksityishenkilöiltä, haluaisivatko he lisätuloja ja ottaa nämä tehtävät omakseen. Muistathan kuitenkin, että kotitalousvähennystä saat vain tilaamalla palvelun yritykseltä, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

Lainasto Oy on monipuolisia rahoitusratkaisuja ja tuottavia sijoitusmahdollisuuksia tarjoava suomalainen rahoitusyhtiö. Löydät valikoimastamme juuria sinua palvelevan lainatuotteen. Voit hakea meiltä Joustoluottoa, Kulutusluottoa tai Pikalainaa. Vastuullisuus on yksi toimintamme kulmakivistä – varmistamme aina luottoa myönnettäessä hakijan todellisen maksukyvyn.