Huom. Väliaikainen korkokattolaki voimassa 30.9.2021 saakka lue lisää

Asiakaspalvelu Asiakaspalvelumme puhelinnumero0600 30 6000 (1€/puhelu+1,98€/min) | arkisin 09-17

Vastuulliseksi rahankäyttäjäksi kasvaa todennäköisemmin, kun saa hyvät opit aiheesta jo aivan pienestä pitäen. Kotona kannattaakin keskustella rahasta ja ohjata lasta kohti järkeviä valintoja.

Keskustele rahasta lapsen kanssa

Erityisesti nuoren lapsen on vielä vaikeaa ymmärtää, mitä raha varsinaisesti tarkoittaa. Ruokaa ilmestyy jääkaappiin kuin huomaamatta, uusia vaatteita ostetaan vanhojen jäätyä pieniksi ja syntymäpäiväsankaria muistetaan monilla paketeilla. Lapselle kannattaa kertoa, mistä rahaa tulee ja miten sitä olisi fiksuinta käyttää.

Maksa viikkorahaa mieluiten käteisellä

Lapselle kannattaa maksaa viikkorahaa. Hän oppii sen avulla suunnittelemaan omia hankintojaan ja vanhemmaksi vartuttuaan myös hoitamaan talouttaan pitkäjänteisemmin. Kuluttajaliitto neuvoo maksamaan viikkorahaa käteisellä. Anna esimerkiksi viisi euroa kolikkoina ja kerro lapselle, kuinka paljon hän voi kerätä rahaa vuodessa laittamalla yhden kolikoista säästöön joka viikko.

Tehkää ruokaostokset yhdessä

Vaikka ruokakaupassa on kenties vaivattominta käydä ilman jälkikasvua, kannattaa perheen tenavat ottaa ainakin toisinaan mukaan. Laatikaa jo kotona ruokalista koko viikolle ja pohtikaa yhdessä, mitä kaupasta tulisi ostaa. Viettäkää kaupassa aikaa muun muassa yksikköhintoja vertaillen.

Anna lapsen valita itse

Vain tekemällä oppii. Tarjoa siis lapselle mahdollisuuksia tehdä sekä hyviä että huonoja kulutusvalintoja. Ohjeista häntä vertailemaan hintoja sekä muun muassa pohtimaan, voisiko tuotteen saada edullisemmin esimerkiksi alennusmyynneistä.

Sen sijaan, että ostaisit itse lapselle uuden lelun, kannusta lasta säästämään itse sitä varten.

Kannusta säästämään

Jos lapsi haluaa jonkin tietyn lelun tai muun tavaran, kannusta häntä säästämään sitä varten. Laskekaa yhdessä, kuinka paljon lapsen tulisi laittaa rahaa sivuun hankintaa varten ja miten tuohon tavoitteeseen voi päästä. Anna lapsen ottaa itse vastuuta päätöksistään ja säästötavoitteestaan.

GF Money Consumer Finance Oy on monipuolisia rahoitusratkaisuja tarjoava suomalainen rahoitusyhtiö. Löydät valikoimastamme juuria sinua palvelevan lainatuotteen. Voit hakea meiltä JoustoluottoaKulutusluottoa tai Pikalainaa. Vastuullisuus on yksi toimintamme kulmakivistä – varmistamme aina luottoa myönnettäessä hakijan todellisen maksukyvyn. Myönnämme kuluttajalainoja Lainasto-brändin alla ja olemme osa monipuolisesti yksityishenkilöitä ja yrityksiä palvelevaa GF Money -konsernia.