Huom. Väliaikainen korkokattolaki voimassa 30.9.2021 saakka lue lisää

Asiakaspalvelu Asiakaspalvelumme puhelinnumero0600 30 6000 (1€/puhelu+1,98€/min) | arkisin 09-17

Vaikka pitäisitkin työstäsi valtavasti, saattaa työpisteelle palaaminen tehdä tiukkaa loman jälkeen. Kokosimme yhteen joukon kokeilemisen arvoisia vinkkejä, joilla voit helpottaa oloasi ja toivottaa arjen lämpimästi tervetulleeksi.

Hyväksy tosiasiat ja anna itsellesi aikaa

Kesäloma koittaa kerran vuodessa. Mitä onnistuneempi irtiotto arjesta, sitä nopeammin loma yleensä tuntuu kuluvan. Tutkimusten mukaan työntekoon orientoituminen saattaa viedä parisen viikkoa loman jälkeen. Anna itsellesi lupa tuntea niin, mutta älä kuitenkaan jää vellomaan vastahakoisuuteen.

Jos olo ei ala hiljalleen helpottaa parinkaan viikon jälkeen, kannattaa pohtia, onko oma työpaikka itselle oikea tai kuormittaako arjessa jokin muu osa-alue liikaa. Ongelmat työyhteisössä, kasautunut kiire tai orastava työuupumus voivat nostaa pintaan kielteisiä tunteita omaa työtä kohtaan. Niitä epäillessä kannattaa pyytää apua omasta työterveyshuollosta tai keskustella esimiehen kanssa. Voit myös purkaa tunteitasi esimerkiksi hyville ystävillesi tai työkavereillesi.

Suunnittele työpäiväsi kulku

Jos mahdollista, ota erityisesti ensimmäinen työviikko rauhallisemmin. Kenties osa työtehtävistä voi odottaa, että olet paremmassa vireessä. Rennosta lomamoodista voi olla työlästä – ellei jopa mahdotonta – siirtyä saman tien täyteen tehokkuuteen.

Yksi hyvä vinkki on listata asiat, jotka tulisi olla tehtyinä ensimmäisen ja toisen työviikon aikana. Pyri noudattamaan tekemääsi listausta mahdollisimman hyvin ja viivaa yli tekemäsi asiat. Näin tunnet hallitsevasi työtehtäviäsi paremmin.

Palauta myös kehosi arkeen

Haikeus on normaali tunne, samoin kuin uusien aikataulujen aiheuttama väsymys – saithan luultavasti lomallasi noudattaa omaa luontaista vuorokausirytmiäsi ja tehdä vain iloa tuottavia asioita. Osa totuttelee työrytmiin jo loppulomalla ja laittaa herätyskellon soimaan aamuisin, jotta paluu arkeen tuntuisi aikanaan miellyttävämmältä. Jos et itse kuulunut heihin tänä kesänä, kenties teet niin ensi vuoden kesälomalla.

Työrytmiin sopeutuminen voi viedä joitain päiviä. Jos olet päivällä kovin väsynyt, voit yrittää piristää oloa pienellä happihyppelyllä vaikkapa lounaan jälkeen. Joissain työpaikoissa onnistuvat myös lyhyet nokoset kesken työpäivän.

Panosta ruokavalioon sekä liikuntaan

Mikäli lomalla tuli syötyä enemmän herkkuja ja rasvaisempaa ruokaa kuin arkena, kannattaa ruokailutottumukset muuttaa terveellisemmiksi arjen alettua. Nauti ravitseva aamiainen ja monipuolinen, kevyt lounas sekä välipala iltapäivällä, niin virtaa riittää pitkälle. Hyödynnä kauden kasvikset ja kata lautasellesi monipuolinen värikimara sesonkituotteita.

Syksy on oivallista aikaa myös uuden harrastuksen aloittamiseen. Mieti, mitä lajia olet aina halunnut kokeilla ja selvitä, onko alkeiskurssilla vielä tilaa. Itsensä haastaminen mieluisalla tavalla voi tuoda runsaasti iloa sekä onnistumisen elämyksiä arkeen.

Tee uusia suunnitelmia

Vaikka toimiva arki ei olekaan vain seuraavan loman odottamista, syksy ja talvi tuntuvat mukavammilta, kun alat jo nyt tekemään suunnitelmia niiden varalle. Varaa vaikkapa pidennetyn viikonlopun mittainen matka suurkaupungin sykkeeseen tai kokonainen lomaviikko auringon alle keskelle pimeimpiä talvikuukausia. Sovi myös viikonloppuvisiittejä ystävien luokse ja kutsu heitä kylään myös omaan kotiisi. Seuraavan loman suunnittelu nostaa mukavasti suupieliä ylöspäin ja voi tuoda kaivattua energiaa työarjen keskelle. Jos juuri vietetty kesäloma söi matkailuvarat, muista Lainaston monipuoliset rahoituspalvelut. Esimerkiksi Joustoluotto tarjoaa joustavan, jopa 3 000 euron suuruisen luottorajan juuri tarpeidesi mukaan.

Iloista ohjelmaa iltoihin

Tulevien lomien lisäksi suosittelemme lämpimästi tekemään suunnitelmia työpäivän jälkeen. Vie ystäväsi vaikkapa melomaan, marjametsälle tai suuntaa iltauinnille maauimalaan. Yritä nähdä koti- ja työkaupunkisi turistin silmin: ehkä lähelle on avautunut uusi, houkutteleva illallisravintola tai lähikahvilan brunssia on kehuttu kovasti? Matkaa töihin välillä polkupyörällä tai valitse eri reitti kuin yleensä. Rutiinien rummuttaminen tekee hyvää ja mahdollistaa kesästä nauttimisen pidempään.

 

Lainasto Oy on monipuolisia rahoitusratkaisuja ja tuottavia sijoitusmahdollisuuksia tarjoava suomalainen rahoitusyhtiö. Löydät valikoimastamme juuria sinua palvelevan lainatuotteen. Voit hakea meiltä Joustoluottoa, Kulutusluottoa tai Pikalainaa. Vastuullisuus on yksi toimintamme kulmakivistä – varmistamme aina luottoa myönnettäessä hakijan todellisen maksukyvyn.