Virvon varvon tuoreeks terveeks tulevaks vuodeks… Kokosimme Lainastolla kaikille hyödyllisen virpomisetikettien listauksen. Listalta löytyy vinkkejä niin virpojalle kuin virvottavalle, nappaa tästä ohjeet palmusunnuntaille!

Värikkäitä virpomisoksia

Palmusunnuntain perinteisiin kuuluu Suomessa virpominen, jossa lapset käyvät koristelluilla pajunkissavitsoilla toivottamassa onnea ja terveyttä naapurustolle ja sukulaisille. Usein virpomiseen yhdistetään myös pukeutuminen esimerkiksi pääsiäisnoidaksi tai pupuksi. Palmusunnuntaihin on syytä virpojien lisäksi varautua myös virvottavien, listasimmekin vinkit palmusunnuntaita varten molemmille osapuolille.

Virvottava, muista nämä:

1. Muista olla kohtelias
Virpomiseen ei ole pakko suostua, mikäli ei halua tulla virvottavaksi. Jos sinulle esitetään pyyntö virvonnasta, muista aina olla kohtelias. Jos sinulla ei ole varattuna palkkaa, voit kertoa tästä kohteliaasti, älä vedä ovea nenän edestä kiinni tai etävirvonnassa lopeta puhelua tylysti! Myöskään virvontaoksan ulkonäköä ei ole syytä kritisoida ääneen virpojalle, vaikka se ei omaa silmää miellyttäisikään.

2. Yksi palkka per oksa
Virpojat tulevat usein myös ryhmissä ja tämä herättää joskus virvottavassa hämmennystä, kuinka monta palkkiota tulisi antaa? Jos sinulle annetaan vain yksi oksa, voi palkkioitakin olla tällöin vain yksi. Jos kuitenkin jokainen virpoja antaa virvontaoksan, tulisi vastavuoroisesti antaa jokaiselle myös oma palkkio.

3. Palkkio
Virvottava voi itse päättää, mikä on hänestä sopiva palkkio virvonnasta, mutta mikäli virvontapyyntöön vastaa myöntävästi, on jonkinlainen palkkio syytä antaa. Halutuimpia palkkioita virpojille ovat usein suklaamunat, muut makeiset sekä raha.

Virpoja, muista nämä:

1. Muista panostaa virvontaoksaan
Suuri osa virvontakokemusta on myös itse oksien koristelu. Ele on aina virvonnassa se tärkein, mutta virvottava osaa varmasti arvostaa pajunoksaa, josta näkee, että siihen on panostettu. Hyviä koristeita virvontaoksiin ovat sulat ja itsetehdyt koristeet piipunrasseista, kreppipaperista sekä silkkipaperista.

2. Kysy rohkeasti: ”Saako virpoa?”
Kaikki eivät aina halua tulla virvotuksi, tai eivät vaikka ole muistaneet varata yllätysvirpojille palkkioita, joten on aina kohteliasta aloittaa keskustelu kysymällä, saako virpoa. Jos vastaus virvonnalle on ei, on syytä kohteliaasti toivottaa hyvää pääsiäistä ja jatkaa seuraavaan kohteeseen.

3. Opettele virvontaloru ulkoa
Mikäli vastaus on myöntävä aloitetaan virpominen virvontalorulla. Se onkin syytä opetella etukäteen ulkoa. Virvontalorusta on muutamia variaatioita ja eri puolella Suomea onkin käytössä eri loruja. Yksi yksinkertainen ja yleisesti käytössä oleva virvontaloru on:

Virvon varvon,
tuoreeks terveeks,
tulevaks vuodeks,
vitsa sulle, palkka mulle!

4. Muista myös kohteliaisuus
Toisinaan voi käydä niin, että virvonnasta saatu palkkio ei itseä miellytäkään. Virpojan on syytä kuitenkin myös tässä tilanteessa muistaa olla kohtelias ja kiittää palkkiosta virvottavaa nätisti, ja jatkaa kohti seuraavaa paikkaa.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa