Syysflunssakausi on täällä taas! Nuhaisia neniä näkyy kaikkialla, yskä kaikuu avokonttoreissa ja päiväkodissa kuluu lähes lukemattomia nenäliinapaketteja. Flunssa kaataa tyypillisesti väkeä petiin näin syksyllä, sillä muun muassa virusten vuodenaikarytmi altistaa hengitystieinfektioille syys- ja talviaikaan. Vaikka flunssalta on lähes mahdotonta kokonaan välttyä, kannattaa ennaltaehkäisyyn panostaa ja varautua oireisiin jo etukäteen.
Flunssa iskee usein syksyllä ja talvella
Flunssa eli nuhakuume leviää tehokkaasti syksyllä, kun arkinen aherrus on täydessä käynnissä kouluissa, työpaikoilla ja päiväkodeissa. Uudet tautikannat leviävät helposti perheestä toiseen. Alkusyksy ei ole tautien huippusesonkia, vaan suurin piikki tartunnoissa nähdään tyypillisesti vasta influenssakaudella eli vuodenvaihteesta lähtien.
Flunssa eli nuhakuume
- johtuu virustartunnasta
- oireilee mm. vuotavana nenänä, yskänä ja päänsärkynä
- ei parane lääkkeillä
- menee yleensä ohi noin viikossa
Torju nuhakuumetta huolehtimalla hygieniasta
Flunssaisten käytös vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka hyvin muut voivat suojautua taudilta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa hygieniaohjeissaan neuvoja hengitystieinfektiotartuntojen ehkäisyyn. Tärkeintä on pysäyttää mikrobien leviäminen muun muassa aivastamalla kertakäyttönenäliinaan tai puseron hihan yläosaan, lisäksi kädet tulee pestä vedellä ja saippualla aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen. Käytetty nenäliina tulee laittaa heti roskiin eikä kerätä esimerkiksi taskuun. Kun potee flunssaa, ei kannata kätellä. Käsikontaktissa virukset leviävät helposti.
Kättelemisen ja erilaisten pintojen lisäksi flunssat leviävät pisaratartuntana. Kun puhut, voivat pisarat kantautua jopa muutaman metrin päähän: aivastaessa ja yskiessä sitäkin pidemmälle.

Mitä hoidoksi flunssaan?
Tavalliseen flunssaan ei ole parantavaa hoitoa. Onneksi flunssan oireita voi kuitenkin helpottaa monin eri konstein. Voit lievittää oireita, kuten päänsärkyä ja nielukipuja, muun muassa tulehduskipulääkkeillä.
Nenäsumutteet auttavat nenän tukkoisuuteen. Huolehdi, ettet käytä nenäsumutetta liian pitkään. Jatkuva nenäsumutteiden käyttö aiheuttaa tukkoisuutta, sillä nenän limakalvot voivat turvota nenäsumutteiden jatkuvasta käytöstä johtuen. Nenäsumutteet sopivat vain kuuriluontoiseen käyttöön, enintään 10 vuorokaudeksi kerrallaan.
Sinkki, C-vitamiini ja maitohappobakteerit
Oireita voi yrittää lyhentää muun muassa maitohappobakteerien, C-vitamiinin sekä sinkin avulla. Mitään ihmeitä nekään eivät tosin tee tutkimusten mukaan.
Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa
Dosentti Harri Hemilän tutkimuksessa todettiin, että sinkkiä sisältävät imeskelytabletit saattavat lyhentää flunssan kestoa kolmanneksella. Sinkkitablettien imeskely tulisi aloittaa heti flunssan oireiden ilmaannuttua. Hemilä neuvoo valitsemaan imeskelytabletit, joissa ei ole sinkkisitraattia. ”Suomessa on markkinoilla imeskelytabletteja, joissa on sinkkisitraattia. Sitraatti sitoo sinkin voimakkaasti ja sen johdosta sinkkisitraattia sisältävät imeskelytabletit ovat tehottomia”, tutkimustiedotteessa kerrotaan.
C-vitamiinia 6 grammaa päivässä
Hemilä neuvoo ottamaan myös ison annoksen C-vitamiinia nopeasti flunssan iskettyä. ”C-vitamiinia voi ottaa turvallisin mielin kuusi grammaa päivässä ja sinkissä mielekäs annos on 80 milligrammaa. Niitä voi nauttia rinnakkain, mutta ei yhdessä”, Hemilä kertoo Ylen artikkelissa.
Maitohappobakteerit vastustuskyvyn tueksi
Omaa vastustuskykyä voi pyrkiä vahvistamaan nauttimalla maitohappobakteereita ympäri vuoden. Tutustu eri maitohappobakteerivalmisteisiin apteekissa tai päivittäistavarakaupassa. Kiinnitä huomiota erityisesti bakteerikantaan. Hyvä idea on valita valmiste, joka sisältää useampaa eri bakteerikantaa.