Korona-aika on monella tapaa muuttanut meidän suomalaisten arkirutiineja ja tämä voi ymmärrettävästi koetella myös parisuhdetta. ”Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila voi olla koettelemus myös parisuhteelle. Ja näin mitä todennäköisimmin on.”, sanoo myös Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen.
Me Lainastolla haluamme omalta osaltamme edesauttaa sitä, että suomalaiset parisuhteet voisivat hyvin myös koronakriisin keskellä. Olemmekin Lainastolla laatineet viiden kohdan vinkkilistan parisuhteisiin korona-arjen keskellä. Ota vinkit talteen alta!
”Poikkeusoloissa on normaalia olla surullinen, hämmentynyt, peloissaan tai vihainen. Vaaranen kehottaakin aloittamaan jokaisen päivän kysymällä toiselta, mitä hänelle kuuluu.”
1. Keskustelkaa avoimesti toiveista ja tunteista, muista myös kuunnella.
Yleisimmin riitely parisuhteissa liittyy muun muassa ajankäyttöön, siivoukseen ja rahankäyttöön. Pitkälle pääsee jo sillä, että kuuntelee toisen toiveita ja pyrkii olemaan itsekin mahdollisimman joustava. Pientä kinastelua on vielä helpohkoa sietää, mutta jos parisuhteen ongelmat kärjistyvät isoksi vyyhdiksi, saatetaan poikkeusajan päätteeksi tarvita jopa ulkopuolista apua. Keskustelkaa siis ajankäytön toiveista etukäteen ja avoimesti ja varmistakaa, että molempien toiveita toteutetaan tasapuolisesti. ”Poikkeusoloissa on normaalia olla surullinen, hämmentynyt, peloissaan tai vihainen. Jokainen päivä kannattaakin aloittaa kysymällä toiselta, mitä hänelle kuuluu”, Vaaranen kehottaa.
2. Kiinnitä huomiota omaan asenteeseen
Kun uutisotsikot ovat jatkuvasti huolta ja stressiä aiheuttavia, voi omat tuntemukset ja ajatukset myös helposti vaipua negatiivisiksi. Usein omaa stressiä ja pahaa oloa tulee helpoiten purettua omaan kumppaniinsa. Kiinnitäkin nyt myös erityistä huomiota omaan asenteeseesi, yritä tuoda positiivisuutta parisuhteeseen. Jos mahdollista, yritä olla astetta rennompi ja joustavampi, poikkeusaikana armollisuus on myös parisuhteessa hyvä arvo. Arvosta myös hetkiä, jolloin ei tapahdu mitään erityistä tai suurta. Kun nautit pienistäkin elämyksistä, tuntuu arki entistäkin ihanammalta.
3. Pidä kiinni rutiineista
Rutiinit ja tutut tavat luovat yleisesti ihmiselle turvallisuudentunteen. Korona-aikana turvallisuudenkaipuu voi nostaa entisestään päätään ja kaikista rutiineista ei missään tapauksessa kannattaisi nyt luopua. Kun ihmisellä on turvallinen olo, myös parisuhde voi usein paremmin. Vaikka tekisitkin etätöitä, voisitko silti pitää tietyistä työpäivän rutiineista kiinni? Aloita esimerkiksi päiväsi pienellä kävelyllä ulkona, ns. työmatkalla. Pieni kävely työpäivän jälkeen voi olla myös hyvä tapa nollata ajatukset. Muista pitää kiinni myös lounas- ja kahvitauoista.
4. Älä unohda pitää huolta kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnistasi
Kun ihminen voi itse henkisesti ja fyysisesti hyvin, heijastuu se usein myös parisuhteeseen. Poikkeusaikana arki helposti passivoituu, ruokailurytmit unohtuvat ja unirytmi menee sekaisin. Nälkäkiukun kourissa tai itseinhon vallassa usein myös toinen ihminen alkaa helposti ärsyttämään. Muista siis huolehtia riittävästä levosta, säännöllisestä ruokailurytmistä sekä päivittäisestä hyötyliikunnasta. Muista kuitenkin olla myös tässä asiassa armollinen, terveenä pysyminen ei edellytä omien ennätyksien rikkomisia kuntosalilla tai pururadalla, pieni happihyppely metsässä riittää vallanmainiosti!
5. Ole armollinen, myös riitely kuuluu parisuhteeseen.
On syytä muistaa, että pieni riitely parisuhteessa on varmasti luonnollista jo siitäkin syystä, että aikaa vietetään nyt yhdessä enemmän. Tutkimusten mukaan jopa 75 % pariskunnista riitelee vähintään parisen kertaa jo kahden viikon mittaisen lomamatkan aikana. Useissa perheissä korona-arki on verrattavissa lomamatkaan, sillä aikaa kumppanin kanssa vietetään nyt normaalia arkea enemmän, ja normaalit rutiinit ovat järkkyneet. Kun poikkeusaikana kotonaolo on väistämättä lisääntynyt, harrastukset ja tapahtumat on peruttu ja sosiaaliset kontaktit ovat vähentyneet, voi toisinaan tunnelma kotonakin ymmärrettävästi kiristyä. Lisäksi yleinen tilanne maailmalla nostaa ymmärrettävästi stressitasoja ja laskee mielialaa. Pienestä nahistelusta ei siis kannata ottaa ylimääräistä stressiä tai ajatella, että parisuhteesi on tämän takia huonolla pohjalla, riitelykin toisinaan kuuluu parisuhteeseen.

Lähteet: HS, Gadling, Yle Uutiset, Väestöliitto