Kun lapsi toivoo puhelinta – vinkit lapsen ensimmäisen kännykän ostamiseen – Lainasto

Ihkaoma puhelin on monen lapsen ykköstoiveena. Älykännykkä tuo paitsi turvaa, myös runsaasti iloa sovelluksineen. Pikkukoululaisille sopii hieman vaatimattomampikin peruspuhelin, mutta mitä enemmän ikää tulee, alkavat myös vaatimukset kasvaa.

 

Valitse kännykkä käyttötarkoituksen mukaan

Lapsen ensimmäinen puhelin kannattaa valita tärkeimmän käyttötarkoituksen mukaan. Yleensä ykköstarkoitus on yhteydenpito ja siihen riittää ominaisuuksiltaan yksinkertainen peruspuhelin. Jos tarkoitus on myös pelata, kosketusnäytöllinen älypuhelin sopii parhaiten. Lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi kannattaa valita suhteellisen huokea vaihtoehto, sillä pieni lapsi ei vielä tarvitse kaikista kehittyneempiä ominaisuuksia.

Kestävä vaihtoehto on paras

Kestävyys on yksi lapselle sopivan puhelimen kärkiominaisuuksista. Lapsi ei välttämättä osaa tai huomaa suojata puhelinta riittävän hyvin – kännykkä saattaa olla muun muassa samassa taskussa avaimien kanssa tai sitä voidaan muuten käsitellä kovakouraisesti. Suosittelemme lämpimästi ostamaan puhelimen suojaksi kuoret sekä suojalasin, jotka yhdessä vähentävät tehokkaasti näytön rikkoutumisen riskiä. Kännykän näytön korjaaminen voi maksaa jopa useita satoja euroja, joten ennakkovarautuminen vaurioihin kannattaa.

Osta puhelin riittävän ajoissa

Jos perheessä on koulun aloittava ekaluokkalainen ja tarvetta on puhelimelle, kannattaa se ostaa jo nyt. Lapsi ehtii perehtymään puhelimen käyttöön yhdessä vanhempiensa kanssa pitkin kesää. Kännykän ominaisuudet ovat näin toimiessa tenavalle tuttuja syksyn koittaessa.

Harjoitelkaa yhdessä puhelimen käyttöä

Lapsi saa puhelimestaan täyden hyödyn vasta silloin, kuin osaa käyttää kaikkia kännykän tarpeellisia ominaisuuksia. Testatkaa yhdessä, miten puhelin toimii ja anna lapsen tutkia sitä myös omatoimisesti. Järkevintä on tallentaa lapsen puhelimeen valmiiksi kaikkien tärkeiden aikuisten numerot ja näyttää lapselle, miten numeroihin saa soitettua tai laitettua viestiä. Muista myös neuvoa, miten hätäpuhelu soitetaan. 112 Suomi -mobiilisovelluksesta voi olla elintärkeää hyötyä myös perheen nuorimman puhelimessa. Hätätilanteessa lapsen voi olla vaikeaa muistaa kotiosoitetta, saati ystävän osoitetta, mutta sovelluksen avulla avunsaanti hätätilanteessa helpottuu ja nopeutuu. Soittajan tarkka sijainti välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, jolloin lähin vapaa yksikkö osaa rientää paikalle.

Keskustelua kavereista ja kavereiden kanssa

Muita tärkeitä oppeja ovat kaveri- ja vuorovaikutustaidot. Kerro lapselle, miten hänen tulee toimia, jos saa viestiä tuntemattomasta numerosta tai huomaa pikaviestiketjussa kiusaamista kavereiden välillä. Monikaan ei tosin tiedä, että esimerkiksi suositun WhatsApp-sovelluksen ikäraja on 16 vuotta. Amerikkalaiseen lainsäädäntöön pohjautuvan korkean ikärajan ansiosta sitä ei lähtökohtaisesti tulisi löytyä lapsen puhelimesta, mutta käytännössä WhatsApp on käytössä myös monilla lapsilla sen monipuolisten ominaisuuksien takia. WhatsAppilla voi lähettää viestejä ja puhua puheluita netin kautta veloituksetta. Muita suosittuja, maksuttomia pikaviestisovelluksia ovat muun muassa Telegram ja Kik Messenger.

Hyödynnä rajoitukset ja suojaukset

Lapsen puhelimeen voi asentaa erilaisia rajoituksia. Niiden avulla esimerkiksi maksullisten ostosten teko saadaan estettyä, samoin kuin pääsy kyseenalaisille sivustoille. Sovelluskaupan salasana kannattaa pitää vain aikuisen tiedossa – näin varmistat, että lapsi ei itse asenna epäluotettavia tai -sopivia sovelluksia puhelimeensa. Liittymään kannattaa asettaa myös saldoraja, jonka avulla vältytään ikäviltä yllätyksiltä puhelinlaskun saapuessa.

Teknisten rajoitusten ja suojausten lisäksi on tärkeää sopia yhteiset pelisäännöt lapsen ja aikuisten kesken. Esimerkiksi peliaikaa on hyvä rajoittaa, jottei lapsi uppoudu kännykän lumoihin liian pitkäksi aikaa kerrallaan.

Ole kiinnostunut lapsen mediankäytöstä

Mannerheimin Lastensuojeluliitto neuvoo vanhempainnetissään tarkkailemaan, miten lapsi käyttää älypuhelinta. Lapsen mediankäytöstä tulee olla kiinnostunut ja aikuisten on huolehdittava siitä, että lapsi ei vietä puhelimen parissa liikaa aikaa kerrallaan. Myös leikkimiselle ja ystäville, ulkoilulle, rentoutumiselle ja perheen yhteiselle ajalle on varattava riittävästi aikaa.

Pidä talous balanssissa

Halvimpia älypuhelimia saa nykyään jopa noin sadalla eurolla, laadukkaimmat mallit maksavat puolestaan jopa tuhannen euron tietämillä. Monelle lapselle riittää hintahaitarin matalinta päätä edustavat mallit, jotka tosin nekin voivat tehdä ison loven perheen talouteen – etenkin jos jälkikasvua on paljon.

Jos säästöt eivät riitä, pidä Lainaston monipuoliset rahoituspalvelut mielessä. Pikalaina on perinteinen kertaluontoinen vippi, joka mahdollistaa 100–400 euron luoton. Joustoluottoa voit hakea luottohaitarilla 100–3 000 euroa ja voit tehdä joustoluottotililtä nostoja helposti juuri silloin kuin sinulle sopii. Lisää tietoa Lainaston palveluista saat täältä.

Lainasto Oy on monipuolisia rahoitusratkaisuja ja tuottavia sijoitusmahdollisuuksia tarjoava suomalainen rahoitusyhtiö. Löydät valikoimastamme juuria sinua palvelevan lainatuotteen. Voit hakea meiltä Joustoluottoa, Kulutusluottoa tai Pikalainaa. Vastuullisuus on yksi toimintamme kulmakivistä – varmistamme aina luottoa myönnettäessä hakijan todellisen maksukyvyn.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa