Asiakaspalvelu Asiakaspalvelumme puhelinnumero0600 30 6000 (1€/puhelu+1,98€/min) | arkisin 09-17

Hyvät asiakkaat, asiakaspalvelumme on suljettu perjantaina 2.12.

Kansainvälistä lasten päivää vietetään vuosittain 20.11. Päivän ajankohta juontaa juurensa vuosikymmenien takaa. Tuona samaisena päivänä, vuonna 1959, YK hyväksyi lapsen oikeuksien julistuksen. Samana päivänä – tosin 30 vuotta myöhemmin – hyväksyttiin lapsen oikeuksien sopimus.

Lapsen oikeuksien sopimuksesta johtuen päivä tunnetaan myös nimellä lapsen oikeuksien päivä.

Lapsen oikeuksien päivänä on tarkoitus tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja kiinnittää huomiota lasten hyvinvointiin ympäri maailmaa.

Liput salkoon!

Lapsen oikeuksien päivä ei ole vielä virallinen liputuspäivä, mutta sisäministeriö on suositellut liputtamista. Sisäministeriö on myös näyttänyt esimerkkiä määräämällä kaikki valtion virastot ja laitoksen liputtamaan kansainvälisenä lasten päivänä.

Sisäministeriön esimerkkiä kannattaa noudattaa, koska jokainen lapsi on liputuksen arvoinen.

Lapsen oikeuksien julistus ja sopimus

Vuonna 1959 hyväksytty lapsen oikeuksien julistus oli hyvin yleisluontoinen, eikä se sitonut valtioita virallisesti. Vuonna 1989 hyväksytty lapsen oikeuksien sopimus kuitenkin velvoitti valtiot noudattamaan lapsen oikeuksien sopimusta. Nykyään lapsen oikeuksien sopimus on hyväksytty lähes kaikissa maailman maissa.

Lapsen oikeuksien sopimuksen tavoitteena on turvata lasten tarpeet ja lasten etu. Lapset ovat heikommassa asemassa, joten heidän kohteluunsa on kohdistettava erityistä huomiota.

Sopimuksen yleisperiaatteet ovat syrjinnän kielto, lapsen edun huomioiminen, oikeus elämään ja kehitykseen sekä oikeus osallistua ja tulla kuulluksi.

Voit lukea lisää sopimuksesta UNICEFIN sivuilta. Tiesitkö muuten, että lapsen oikeuksien päivä lisättiin suomalaisiin kalentereihin vasta vuonna 2002 – ja Suomen UNICEFIN aloitteesta?

Lähde: YK-liitto