Mikä on luottokortti?

Luottokortti on maksuväline, jolla sen omistaja voi tehdä hankintoja luotolla. Luottokorttiyhtiö myöntää siis asiakkaalle luottoa, jota hän voi käyttää henkilökohtaisella maksukortillaan. Jokainen luottokortin omistaja saa omalle kortilleen henkilökohtaisen luottorajan, jonka puitteissa hankintoja voi tehdä. Luottokortilla tehdyt ostokset laskutetaan kuluineen jälkikäteen tyypillisesti kerran kuussa. 

Yleisluottokortit ja erityisluottokortit

Yleisluottokortit ovat Suomen yleisin korttityyppi. Yleisluottokortteja liikkeelle laskee rahoitusyhtiöt sekä pankit – kortit sopivat kaikkiin liikkeisiin, ellei liike itse ole kieltänyt luottokortilla maksamista. Yleisimpiä yleisluottokortteja Suomessa ovat muun muassa Visa, Mastercard sekä American Express

Luottokorttien historia ulottuu 1800-luvun loppupuolelle, jolloin ensimmäiset luottokortit laskettiin liikkeelle. Kyseessä oli nykypäivänä erityisluottokorteiksi lukeutuvia maksuvälineitä, joilla tarjottiin tiettyjä palveluita vakioasiakkaille. Erityisluottokorttien käyttötarkoitus on tähän päivään asti pysynyt samana. Niillä voi maksaa vain tietyissä liikeketjuissa, ja saada etuja käyttäessään korttia kyseisen ketjun palveluihin tai tuotteisiin. Niin sanotut bensakortit ovat Suomessa yleisimpiä erityisluottokortteja. 

Luottokorttien lähimaksuominaisuus tuo helpotusta maksamiseen.

Miten luottokortti toimii?

Maksaminen luottokortilla tapahtuu täsmälleen samalla tavalla, kuin perinteisellä pankkikortillakin. Luottokortilla voit pankkikortin tapaan maksaa niin fyysisesti kuin verkossakin. Fyysinen maksaminen tapahtuu perinteisesti syöttämällä kortin maksupäätteeseen ja näppäilemällä oman PIN-koodin. Uusissa luottokorteissa on myös lähimaksuominaisuus, jolloin kortin asettaminen maksupäätteen päälle riittää ostotapahtuman suorittamiseen. Luottokortilla voit maksaa myös verkossa. Verkossa maksamiseen tarvitset kortista löytyvän numerosarjan sekä turvakoodin eli CVV-luvun. Todentaaksesi henkilöllisyytesi nettiostoksen suorittamisen yhteydessä, saatat tarvita myös verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Vaikka kyseessä on luotto, ei sitä voi käyttää loputtomasti. Hankintojen tekeminen luottokortilla onnistuu vain käyttäjän henkilökohtaisen luottorajan puitteissa. Luottokorttiyhtiö määrittelee jokaiselle oman luottorajan asiakkaan todelliseen maksukykyyn perustuen. Jos oma talous on tiukalla ennen palkkapäivää, luottokortti voi olla avuksi, mutta ilman säännöllisiä tuloja luottokortin saaminen ei ole mahdollista. 

Mitä eroa on luottokortilla ja pankkikortilla?

Molemmat ovat maksukortteja, jotka ovat yhteydessä rahanlähteeseen. Se, mistä raha tulee erottaa luottokortin ja pankkikortin toisistaan. Nimensä mukaisesti pankkikortti on yhteydessä pankkitiliin. Luottokortti on puolestaan yhteydessä luottokorttiyhtiön myöntämään luottoon. Pankkikorteista eroten, luottokortit saattavat myös mahdollistaa asiakkaalleen etuuksia, kuten esimerkiksi vakuutuksia, lentopisteitä tai alennuksia tiettyihin liikkeisiin sekä palveluihin.

Yhdistelmäluottokortit

Erillisten luotto- ja pankkikorttien lisäksi on olemassa myös yhdistelmäkortteja. Yhdistelmäkortissa luotto- ja pankkikortti ovat samassa paketissa – maksaessasi kortilla sinun tulee valita kortin credit- tai debit-puoli haluamasi mukaan. Nettiostoksia varten yhdistelmäkorteista löytyy omat numerosarjat credit- sekä debit-ostoksille. 

Milloin ja miksi kannattaa maksaa luottokortilla?

Oman talouden tasapainon kannalta paras tapa maksaa on maksaa säästetyllä rahalla. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista, sillä joskus suuretkin kulut voivat päästä yllättämään totaalisesti. Jos yllättävät kulut ilmenevät ennen palkkapäivää tiukassa taloudellisessa tilanteessa, voi luottokortilla maksaminen olla hyvä ratkaisu. Tiukan tilanteen tullen luottoa ei tarvitse hakea erikseen, jos lompakossa kulkee aina arjen varakassa. Luottokortti tuo joustovaraa arkeen ja talouteen – siksi monet suomalaiset käyttävätkin luottokorttia käteisen korvikkeena. 

Ostoturva luottokorttiostoksille

Luottokortilla ostetulle tuotteelle saa tyypillisesti ostoturvan. Ostoturva takaa sen, että jos jokin menee pieleen, korttisi varastetaan tai joudut huijatuksi maksutilanteessa, saat rahasi takaisin. Ostoturva voi korvata tuotteesi esimerkiksi jos se on väärä, jää toimittamatta tai toimitetaan vahingoittuneena. Ostoturvan ehdot vaihtelevat eri toimijoiden välillä. 

Verkko-ostosten tekeminen luottokortilla on turvallista.

Virtuaalinen luottokortti

Tulevaisuudessa luultavasti jokainen luottokortti tulee olemaan virtuaalinen. Virtuaalinen luottokortti nimittäin poistaa tarpeen kantaa lompakkoa taskussa kotoa poistuessa. Virtuaalisen luottokortin käyttämiseen tarvitsee vain puhelimen, joka löytyy nykypäivänä jokaisen taskusta jo valmiiksi. Kyseessä on siis luottokortti digitaalisessa muodossa. 

Virtuaalista luottokorttia hallinnoidaan verkossa luottokorttiyhtiön tarjoaman palvelun tai puhelimeen ladattavan applikaation kautta. Nettiostoksia tehdessä luottokortin numerosarjan sekä CVV-luvun näkee siis kätevästi mobiililaitteesta. Jos luottokorttiyhtiö tarjoaa applikaation luottokorttinsa tueksi, saa luottokortin tyypillisesti yhdistettyä puhelimen virtuaaliseen lompakkoon. Apple tai Google Pay nopeuttaa ostosten tekemistä verkossa, liikkeissä sekä sovelluksissa. 

Mitä eroa on luottokortilla ja virtuaalisella luottokortilla?

Suurin ero fyysisen ja virtuaalisen luottokortin välillä on se, että virtuaalinen luottokortti on digitaalisessa muodossa fyysisen kortin sijaan. Luottokortti toimii muuten fyysisen kortin tavoin. Virtuaaliset luottokortit sisältävät kuitenkin muutamia etuja, joita fyysiset luottokortit eivät tarjoa. 

Virtuaalinen luottokortti on tavallista luottokorttia turvallisempi, sillä kortin varastaminen on käytännössä mahdotonta. Monet kokevat fyysisen luottokortin lähimaksuominaisuuden turvallisuusuhkaksi, sillä lähimaksaminen ei vaadi PIN-koodin syöttämistä. Virtuaalisen luottokortin käyttäminen vaatii kuitenkin aina tunnistautumista puhelimeesi ennen maksamista. Virtuaalinen luottokortti ei voi siis päätyä vääriin käsiin fyysisen luottokortin tavoin. Lisäksi luottokorteille ominainen ostoturva suojaa rahojasi esimerkiksi nettipetosten tai muiden huijauksien sattuessa. 

Virtuaalisen luottokortin käyttöön ottaminen on huomattavasti fyysistä luottokorttia nopeampaa, sillä kortin saapumista postissa ei tarvitse odotella. Sen sijaan virtuaalisen luottokortin saa käyttöönsä heti, kun luottokorttiyhtiö antaa luottohakemukselle positiivisen päätöksen. Tämä tapahtuu lähes poikkeuksetta samana päivänä hakemuksen täyttämisestä. 

Ostosraha – Lainaston oma virtuaalinen luottokortti

Lainaston virtuaalinen Visa-luottokortti kantaa nimeä Lainasto Ostosraha. Luottokorttimme luottoraja ulottuu jopa 3000 euroon asti, eikä kortti sisällä erillisiä vuosi- tai kuukausimaksuja. Lainasto Ostosraha soveltuu niin tilapäiseen kuin jatkuvaankin rahantarpeeseen – voit tehdä ostoksia tuhansissa suomalaisissa sekä kansainvälisissä verkkokaupoissa tai käyttää luottokorttia esimerkiksi oman taloutesi varakassana taikka lomamatkasi rahoittajana. Takaisin maksat nimittäin vain käyttämäsi luoton kuluineen, joten voit käyttää korttia joustavasti juuri omien tarpeidesi mukaisesti.

Luottokortti käyttöösi minuuteissa

Lainasto Ostosrahan saamiseksi sinun tulee täyttää vain sähköinen luottohakemus verkkosivuillamme – saat luottopäätöksen minuuteissa. Hakemuksen tekeminen onnistuu kätevästi sekä tietokoneella, tabletilla että puhelimella. Henkilökohtaisen virtuaalisen luottokorttisi saat käyttöösi heti myönteisen luottopäätöksen saatuasi. 

HAE LUOTTOA

Lainaston korttiluotto on vakuudeton jopa 3 000 euron jatkuva luotto, jonka nimelliskorko on 19,50 %. Luotonhoitokulu: 0,01 % / päivä ja korkeintaan 150 € / vuosi. Esimerkki: 3 000 euron luoton luottokustannukset 12 kk maksuajalla yhteensä 435,79 €, takaisinmaksettava kokonaissumma 3435,79 €, todellinen vuosikorko 29,10 %.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa