Asiakaspalvelu Asiakaspalvelumme puhelinnumero0600 30 6000 (1€/puhelu+1,98€/min) | arkisin 09-17

Hyvät asiakkaat, asiakaspalvelumme on suljettu perjantaina 2.12.

Luet vanhaa artikkelia. Huomaathan, että Lainasto ei välttämättä tarjoa enää ao. tuotteita ilmoitetussa muodossa. Tutustu uudistettuihin lainatuotteisiimme Lainaa-sivulla!


Moni pienlainan nostoa suunnitteleva tuntuu usein miettivän, että mitkä oikeastaan ovat kulutusluoton ja pikavipin erot. Suomen lain mukaan kyse on samasta asiasta, sillä pikavippi luetaan virallisesti kulutusluottojen pariin ja niitä kumpaakin koskevat samat lakisäädökset (mm. luotonantajan rekisteröintipakko ja lainan myöntämisajankohtaa koskevat säädökset). Todellisuudessa kyse on kuitenkin kahdesta hieman eri asiasta, erojen koskiessa lähinnä vakuuksia, lainasummia sekä takaisinmaksuaikoja.

Pikavippi on vakuudeton lyhyen takaisinmaksuajan pienlaina

Pikavippi on lainasummaltaan pieni (100 – 400€) pikalaina, jonka myöntämiseksi ei tarvita minkäänlaisia vakuuksia tai takaajia, vaan riittää että lainanhakijan luottotiedot ovat kaikin puolin kunnossa. Pikavippien takaisinmaksuaika on lyhyt, yleensä lainasummasta riippuen 18 – 90 vuorokautta. Vippi maksetaan takaisin yleensä yhdessä tai maksimissaan kahdessa erässä. Lisäksi raha maksetaan hakijan tilille nimensä mukaisesti pikaisesti ja lainasumma on usein lainaajan käytössä jo samana päivänä, kuin hän on hakemuksensa jättänyt.

Kulutusluottojen lainasummat ja takaisinmaksuajat pikavippejä suuremmat

Olennaisin ero pikalainan ja kulutusluoton välillä on lainan rahasumma. Yleensä kulutusluotolla tarkoitetaan huomattavasti pikavippejä suurempia lainoja, ja niiden lainasummat vaihtelevat sadoista euroista aina useisiin tuhansiin euroihin. Pikavipeistä poiketen myös takaisinmaksuajat ovat huomattavasti pidempiä ja parhaimmillaan kerran otettua kulutusluottoa maksetaan takaisin jopa useiden vuosien ajan.

Kulutusluottoja on saatavilla Suomen markkinoilta sekä vakuudellisina että vakuudettomina vaihtoehtoina. Erilaisten rahoitusyhtiöiden lisäksi myös perinteiset pankit tarjoavat omia sangen suurisummaisia kulutusluottojaan, joskin pankkien kohdalla lainapäätöksen tekeminen ja rahojen tilittäminen on huomattavasti rahoitusyhtiöitä hitaampaa.