Mitä ovat kulutusluotot? | Lainasto Oy

Luet vanhaa artikkelia. Huomaathan, että Lainasto ei tarjoa enää Limiittiluotto-tuotetta. Tutustu uudistettuihin lainatuotteisiimme Lainaa-sivulla!


Kulutusluotto on perin laaja käsite ja siitä käytetään eri yhteyksissä monenlaisia eri nimiä. Yleisesti ottaen kulutusluottoihin lasketaan yli tuhannen euron lainat, joiden takaisinmaksuaika on muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen ja jotka on otettu kulutustarkoitukseen. Kulutusluottoja on saatavilla sekä vakuudellisina että vakuudettomina. Verottaja sekä Kuluttajavirasto puolestaan laskevat kulutusluotoiksi yksinkertaisesti kaikki henkilökohtaisiin menoihin otetut lainat. Kuluttajavirasto antaa esimerkiksi kulutusluotoista mm. luottokortit ja muut korttiluotot, opintolainat, asuntolainat sekä osamaksumaksamisen. Kulutusluottoja käytetään runsaasti paitsi isompien hankintojen rahoittamiseen (remontit, kodinkoneet, matkailu jne.), myös lainapuskurina rahoittamaan arjen yllättäviä tilapäisiä menoeriä.

Erilaisia kulutusluottojen muotoja

Erilaiset kertaluotot ovat tyypillisiä pankkien ja rahoitusyhtiöiden myöntämiä kulutusluottoja. Kertaluotto maksetaan nimensä mukaisesti kerralla kokonaisuudessaan hakijan tilille ja lainasopimus raukeaa, kun kuluttaja on maksanut kulutusluottonsa takaisin. Pankkien kertaluotot vaativat yleensä vakuuden tai takaajia ja niitä otetaan usein isompien hankintojen rahoittamiseen, kuten esimerkiksi kesämökin ostoon tai kodin remontointiin. Varsinkin autokaupassa käytetään myös osamaksuluottoa, joka on yksittäiseen suurempaan hankintaan tarkoitettu kertaluonteinen kulutusluotto, jossa tavallisesta luotosta poiketen rahoitettavan tuotteen omistusoikeus siirtyy ostajalle vasta kun hän on maksanut lainaansa takaisin.

Jatkuva kulutusluotto

Vakuudeton Lainaston Limiittiluotto- puolestaan tarjoaa kuluttajille tietyllä luottorajalla varustetun luottotilin, jolta asiakas voi nostaa haluamansa summan pankkitililleen juuri silloin kun rahaa todella tarvitsee ja jättää loput lainavaroista vararahastoksi pahan päivän varalle. Lainan jatkuvuus merkitsee sitä, että kulutusluottoa voidaan nostaa yhä uudelleen ja uudelleen sitä mukaan, kun asiakas on lyhentänyt aiemmin tekemiään nostoja. Esimerkiksi Lainaston Limiittiluotolta kuluttaja voi nostaa kätevästi rahaa ympäri vuorokauden joko verkkopalvelun tai tekstiviestin välityksellä ja siirretyt rahat ilmestyvät välittömästi asiakkaan tilille.

Myös luottokortit sekä kauppojen tililuotot ja maksuaikakortit ovat jatkuvia kulutusluottoja, jotka ovat käytettävissä lainasopimuksen mukaisen luottorajan puitteissa. Koska eri rahoitusyhtiöt tarjoavat kulutusluottoja monilla eri nimillä, tunnetaan tämä samainen luottomuoto eri variaatioineen myös esimerkiksi nimikkeillä limiittiluotto, käyttöluotto, käyttölaina, joustoluotto, joustolaina ja luottotili.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa