Olithan tarkkana: liikennevakuutusten bonusjärjestelmät muuttuivat alkuvuonna

Uusi liikennevakuutuslaki astui voimaan tammikuussa 2017. Se toi mukanaan merkittäviä muutoksia vakuutusyhtiöiden bonusjärjestelmiin. Viimeistään nyt on aika pyytää tarjouksia eri vakuutusyhtiöiltä ja selvittää, saisiko vastaavan vakuutuksen edullisemmin vaikkapa kilpailevalta vakuutusyhtiöltä.

Vertailu todellakin kannattaa, sillä vakuutusyhtiöt tarjoavat erilaisia lähtö- ja maksimibonuksia. Eroavaisuutta on myös esimerkiksi vahinkotilanteiden bonusmenetyksissä. Liikennevakuutuslain myötä useamman auton voi hinnoitella samalla bonuksella.

Lakisääteinen liikennevakuutus

Liikennevakuutus on pakollinen, lakisääteinen vakuutus. Siitä korvataan muun muassa muille aiheutuneita henkilö- ja esinevahinkoja sekä vahingon aiheuttaneessa ajoneuvossa olleiden henkilövahinkoja. Liikennevakuutuslaki määrittelee, että liikennevakuutus on otettava kaikille sellaisille ajoneuvoille, joiden pysyvä kotipaikka on Suomessa. Jos ajoneuvoa ei ole vakuutettu, ei sillä saa ajaa liikenteessä tai tehdä vuosikatsastusta.

Liikennevakuutuksen piiriin kuuluvat:

  • autot
  • moottori- ja motocrosspyörät
  • mopot
  • yli 250 W -teholla varustetut moottorisoidut polkupyörät
  • moottorikelkat
  • mönkijät
  • traktorit
  • moottorityökoneet
  • monet perävaunut

Lisää tietoa liikennevakuutuslaista saat Liikennevakuutuskeskuksesta. Liikennevakuutuslakiin voit puolestaan tutustua Finlex.fi:ssä.

Kaskovakuutus tuo lisäturvaa

Lakisääteisen liikennevakuutuksen lisäksi vakuutusyhtiöt tarjoavat vapaaehtoista autovakuutusta, kaskovakuutusta, joita saa suppeina sekä huomattavan monipuolisina. Kannattaa pohtia, millainen vakuutusturva olisi itselle paras: riittääkö esimerkiksi vain hirvi-, palo- ja varkausvahinkoihin varautuminen vai olisiko tarvetta sijaisautovakuutukselle tai laajemmalle turvalle kolarointi- ja törmäysvahinkoja varten.

Liikennevakuutuksen kilpailuttaminen kannattaa

Vakuutusmaksut voivat tehdä vuositasolla melkoisen loven omaan budjettiin. Pyydä tarjouksia eri vakuutusyhtiöiltä ja kiinnitä erityistä huomiota siihen, millaista bonusta ne tarjoavat sinulle. Vakuutusmaksun kokoon vaikuttavat muun muassa lukuisat ajoneuvoon ja sen käyttäjään liittyvät tekijät. Esimerkiksi ajoneuvon iällä ja moottorin teholla sekä käyttäjän iällä ja ajokokemuksella on merkitystä maksuihin.

Uuden liikennevakuutuksen myötä vakuutusyhtiöt saivat lisää joustavuutta bonusjärjestelmiinsä. Laki ei määrittele ylä- tai alarajoja vakuutusyhtiöiden bonusjärjestelmien lähtö- tai maksimibonuksille. Jos liikenteessä sattuu vahinko, se ei enää automaattisesti pudota bonusta. Varmista, millaisen vakuutusturvan oma yhtiösi tarjoaa ja uskalla vaihtaa, jos se ei ole riittävä.

Tee ratkaisu liikennevakuutuksen kokonaishinnan perusteella

Jos päätät siirtää vakuutuksesi toiseen vakuutusyhtiöön, hakee uusi vakuutusyhtiö vakuutus- ja vahinkohistoriatietosi vakuutusyhtiöiden yhteisestä järjestelmästä. Sieltä saadut tiedot määrittelevät, millaista bonusprosenttia vakuutusyhtiö tarjoaa sinulle.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen toteuttaman liikennevakuutusten bonusvertailun mukaan korkeinta maksimibonusta (83 %) tarjoavat Fennia ja Suomen Vahinkovakuutus. Lähtöbonukset vaihtelevat puolestaan 0 prosentin ja 40 prosentin välillä.

Liikennevakuutusten hintojen vertailu onnistuu näppärästi verkossa vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla. Pelkkään bonukseen ei tokikaan kannata ratkaisuaan perustaa, vaan kokonaishintaan.

Ostosraha

Mastercard logo

Virtuaalinen Mastercard-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa