Säilöntä saa maut säilymään – säilö luonnon herkut talven varalle

Kun säilöt syksyn sadon, pääset nauttimaan satokauden herkuista edullisesti ympäri vuoden. Säilöä voi melkeinpä mitä tahansa. Tyypillisimpiä säilöttäviä metsän antimia ovat marjat, sienet, vihannekset ja hedelmät.

Näin valmistaudut säilöntään

  • Huolehdi purkkien ja kansien puhtaudesta pesemälle ne tarkasti. Jos mahdollista, pese ne kuumassa astianpesukoneessa.
  • Kuumenna purkit ja kannet, jotta bakteerit kuolevat. Keitä niitä kattilassa kiehuvassa vedessä. Voit myös kuumentaa astioita 125-asteisessa uunissa 15 minuuttia tai mikrossa: täytä lasipurkki vedellä ja kuumenna, kunnes vesi kiehuu.

Säilöjälle tutut ainesosat: sokeri, etikka sekä askorbiinihappo

Sokeri säilönnässä – säilytä vitamiinit ja korosta makua

Sokeri on tuttu raaka-aine jokaiselle säilöjälle. Se tuo paitsi makeutta, sitoo myös muun muassa marjojen sisältämää vettä. Sokeri auttaa marjojen ja hedelmien C-vitamiinia säilymään, korostaa makua sekä auttaa marjoja säilyttämään värinsä pidempään. Hillojen tekemiseen sopii parhaiten tarkoitukseen kehitetty hillosokeri.

Muista käyttää sokeria 500 grammaa marjakilogrammaa kohden. Yksi desilitra sokeria ja hillosokeria painaa 85 grammaa.

Etikka on säilöjälle tuttu – etikkasäilöntä tuo makuun oman lisänsä

10-prosenttinen väkiviinaetikka, maustetut etikat tai viinietikka sopivat hyvin säilöntään. Voit maustaa etikkaa makusi mukaan tai ostaa kaupasta valmiin, säilöntää varten tehdyn mausteseoksen.

Askorbiinihappo eli C-vitamiini säilyttää marjojen ja hedelmien värit säilöessä

Kun käytät askorbiinihappoa säilönnässä, estät esimerkiksi hillon värin tummumisen. Käytä askorbiinihappoa 0,5–1 grammaa/säilykekilo. Yksi teelusikallinen askorbiinihappoa painaa noin 4 grammaa. Voit ostaa askorbiinihappoa lähimmästä apteekista.

Kolme perinteistä säilöntätapaa: pakastaminen, kuivaaminen sekä mehustaminen

Pakasta marjat, hedelmät, sienet ja vihannekset

Kun haluat säilöä kesän maut mahdollisimman vaivattomasti, on valintasi pakastaminen. Kun pakastat marjat, hedelmät, vihannekset ja sienet nopeasti niiden keräämisen jälkeen, voit olla varma värien, maun ja vitamiinien säilymisestä.

Pakasta kesän herkut kokonaisina, paloiteltuina tai soseutettuina lopullisen käyttötarkoituksen mukaan. Huomioithan, että osa sienistä vaatii ryöppäystä tai kiehautusta ennen pakastamista.

Jos tarkoituksesi on käyttää esimerkiksi marjoja aamupuuron päällä, voit pakastaa ne pieniin annospusseihin. Hyvä idea on myös pakastaa valmiita annoksia marjoja ja hedelmiä smoothieita varten.

Kuivaa yrtit, sienet, marjat ja vihannekset makusi mukaan

Hyötykasvikuivuri on oivallinen apu silloin, kun haluat säilöä kuivaamalla. Kuivaamalla saat talletettua muun muassa yrttien ylivoimaisen ihanat maut talven varalle. Hyötykasvikuivurin lisäksi kiertoilmauuni sopii kuivaamiseen. Jos säilöt kuivaamalla uunissa, aseta kuivattavat tuotteet leivinpaperin päälle uuniritilälle. Pidä lämpötila maksimissaan 45-asteisena ja uuniluukkua raollaan. Osa kuivaa säilöttäviä kesäherkkuja jopa saunan lauteilla tai lattialämmityksen päällä.

Mehusta marjat ja hedelmät keittämällä tai höyrystämällä

Keitä tai höyrystä mehua kiireettömiä syysaamuja ja lämpöä kaipaavia talvisia pulkkaretkiä varten. Mehustimella saat tehtyä isonkin määrän mehua, keittämällä onnistuu pienempien määrien valmistaminen.

Jos haluat säilöä mehustamalla, poimi talteen todella kypsiä marjoja ja hedelmiä niiden mehukkuuden takia. Täältä löydät lisää hyödyllisiä säilöntäohjeita ja -reseptejä.

Säästä rahaa säilömällä

Säilöntä on hyvä idea myös talouden kannalta. Kun maut kerää luonnosta talteen talven varalle, pääsee niistä nauttimaan edullisesti pitkin vuotta. Maltillinen säilöjä selviää pienillä kustannuksilla, sillä esimerkiksi sokeria ja hillosokeria saa monista ruokakaupoista tarjoushintaan näin sadonkorjuuaikaan. Lisäksi esimerkiksi uuni löytyy lähes jokaisen kotoa – ei siis ole välttämätöntä suunnata kodinkoneostoksille, ellet itse niin halua. Tosin jos haaveilet esimerkiksi tehokkaasta hyötykasvikuivurista, voit ostaa sellaisen vaikkapa 100–400 eurolla. Edullisimmat hyötykasvikuivurit maksamat muutamia kymppejä, laadukkaimmat useita satoja euroja. Perehdy ominaisuuksiin ja mallikohtaisiin eroihin ennen oman ostamista.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa