Syysloma Suomessa – rentoutumista sisällä ja ulkona

Koulujen syyslomaa vietetään lokakuun loppupuolella joko viikolla 42 tai 43. Lomailu on ihanaa, mutta osalla aika saattaa käydä jopa pitkäksi. Silloin ovat hyvät lomavinkit tarpeen.

Syysloma on siitä metka juttu, että sitä ei ole määritelty lainsäädäntöön, vaan käytännössä kunnat voivat päättää itse syysloman pituuden sekä ajankohdan. Monissa kunnissa syysloma kestää vain päivän, toisissa pari päivää. Olipa pituus mikä tahansa, on tämä lokakuulle ajoittuva loma oivallista aikaa rentoutumiseen sisällä ja ulkona. Lomailla voi reissun päällä tai ihan kotona: pääasia, että loma on juuri toiveiden mukainen.

Lomavinkit syysloman viettoon – näin vältät pitkästymisen

Arkemme on usein varsin aikataulutettua ja paikoitellen jopa kiireistä: on töitä, opiskeluja ja harrastuksia. Kun loma sitten vihdoin tulee ja tauottaa menoja, voi aika käydä helposti pitkäksi. Silloin on hyvä hetki kaivaa Lainaston laatima vinkkilista esiin ja toteuttaa ideoista vaikkapa jokainen. Alla meidän vinkit kuinka viettää rentouttava syysloma.

Tee retki omaan kotiin

Telttailu on mahtava elämys. Aina ei tarvitse lähteä edes pitkälle, sillä hauskaan retkeilytunnelmaan pääsee kiinni vaikkapa lastenhuoneessa, olohuoneessa tai parvekkeella leiriytyessä. Jos nukut ulkona, varaa riittävästi lämmintä, sillä jo näin lokakuussa on öisin yllättävänkin viileää. Nappaa mukaan riittävästi eväitä, sopivaa lukemista ja taskulamppuja.

Katso lähiseutua turistin silmin

Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka tekevät matkoja juuri sinun kotikaupunkiisi. Unohda siis ennakkoluulot ja rutiinit: ota suunnaksi samat kohteet, jotka puhuttelevat kaupungissasi vierailevia turisteja. Koska olet viimeksi käynyt esimerkiksi sinua lähellä olevassa museossa, korkeita arvioita Tripadvisorissa keränneessä ravintolassa tai vaikkapa oman alueesi luontokohteessa? Ota kamera mukaan ja eläydy turistikierrokseesi täysin.

Kuvassa Turun tuomiokirkko, joka on yksi kaupungin nähtävyyksistä.

Vertailkaa sokkona makuja

Pelatkaa peliä, jossa yhden on aina kerrallaan tunnistettava tuttuja makuja silmät huivilla sidottuina. Aloittakaa helpoista ja siirtykää hiljalleen vaikeampiin. Kuinka hyvin tunnistat esimerkiksi korianterin, basilikan, ketsupin tai vaikkapa luumun? Jos ne ovat liian helppoja, yhdistelkää paria ainesosaa ja tehtävänä on tunnistaa ne kummatkin.

Suunnitelkaa tulevia lomia

Kerää pöydälle nippu lehtiä, sakset, liimaa ja kartonkia. Pyydä jokaista perheenjäsentä leikkaamaan itselleen mieluisia kuvia ja liimaamaan niitä kartongille. Tehtävänä on suunnitella unelmien kesäloma. Kun sävelet ovat selvät sen suhteen, voitte alkaa suunnittelemaan tulevaa lomaa täsmällisemmin.

Suunnatkaa eväsretkelle

Arjen aikataulutus on usein sen verran hektistä, että retkeily vaikkapa omaan lähimetsään saattaa tuntua turhankin vaativalta urakalta. Lomalla on onneksi toisin! Pakkaa reppuun maukkaat eväät, pukekaa lämpimästi ylle ja suunnatkaa vaeltelemaan lähellä sijaitsevaan metsään, luontopolulle tai vaikkapa kansallispuistoon. Täältä löydät mainioita retkikohteita läheltä sinua.

Leivo jotain ihan uutta

Moni kangistuu helposti rutiineihin: ruoaksi tehdään jotain tuttua ja helppoa, samoin leipomukset ovat yleensä niitä perinteisiä, jopa jo suvussa pitkään kulkeneita reseptejä. Mitäpä, jos kokeilisit nyt rohkeasti jotain uutta? Nappaa käsiisi keittokirja ja päätä, että kokeilet siitä jotain sellaista reseptiä, joka on sinulle täysin vieras. Saatat yllättyä lopputuloksesta positiivisesti.

Kokeile vierasta harrastusta

Oletko koskaan käynyt uimassa merivedessä loppusyksyllä, tehnyt porrastreeniä tai esimerkiksi täyttänyt sudokuja? Lomalla kannattaa hakeutua jonkin vieraan lajin pariin, sillä saatat ihastua ikihyviksi. Jos et innostu, tulipa ainakin tehtyä ja kokeiltua jotain aivan uutta.

Jos et halua hukata ainuttakaan kesäpäivää sisällä harrastettaviin harrastuksiin eikä ulkoilmaharrastuksen aloittaminen syksyllä houkuttele, on syksy ehkä paras ajankohta kokeilla uutta sisäharrastusta. Monet syksyn parhaista harrastuksista ovatkin sisäharrastuksia. Esimerkiksi miltä kuulostaisi opetella soittamaan kitaraa takkatulen äärellä?

Uutta Lainastolla

Tiesitkö, että Lainasto on yhdistänyt perinteisen pikavipin ja joustoluoton parhaat puolet yhdeksi uudeksi tuotteeksi? Tuote on nimeltään Ostosraha.

Lainasto Ostosrahalla maksat ostoksesi tuhansissa suomalaisissa ja kansainvälisissä verkkokaupoissa helposti, nopeasti ja ennen kaikkea turvallisesti! Luottokortin luottoraja on aluksi 300 tai 500 euroa, mutta sitä voidaan nostaa 500 eurolla kuukaudessa jopa 3000 euroon asti.

HAE LUOTTOA
Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa