Asiakaspalvelu Asiakaspalvelumme puhelinnumero0600 30 6000 (1€/puhelu+1,98€/min) | arkisin 09-17

Suomen Tilastokeskus on julkaissut historiaan jääneen perinteisen Luottokantatilaston korvaajaksi nyt uuden Rahoitustoiminta-tilaston. Uudessa tilastossaan Tilastokeskus on uudistanut tietojen keruuta sekä tilastojen julkaisemista ja Rahoitustoiminta-tilastot tulevat jatkossa sisältämään mm. tiedot “muiden rahoituslaitosten” luottokannasta ja luottokorteista.

 

Uusia pienlainoja vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 96 miljoonalla eurolla – korot ja kulut pienemmät kuin koskaan ennen

Ensimmäisen uudistetun Rahoitustoiminta-tilaston mukaan Suomessa myönnettiin uusia pienlainoja (käytännössä pikavippejä) vuoden 2013 ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhteensä 350 190 kappaletta. Euromääräisesti suomalaiset ottivat pienlainoja kyseisellä ajanjaksolla noin 96 miljoonan euron edestä, joka on 8% enemmän viime vuoden vastaavaan vuosineljännekseen verrattuna ja reilu 7% vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Myönnetyt pienlainat olivat tilastojen mukaan tammi-maaliskuussa keskimäärin 275€ suuruisia ja niiden keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 38,7 vuorokautta. Kuluttajat maksoivat ottamistaan pienlainoista kaikkiaan 20 miljoonaa euroa erilaisia kuluja, joka tarkoittaa keskimääräisen lainakohtaisen koron olleen alle 21% myönnetystä velkapääomasta – eli vähemmän kuin koskaan pienlainojen historian aikana.

Koko antolainakanta maaliskuun lopussa noin 7 miljardia euroa

Suomen Tilastokeskuksen mukaan kotimaisten rahoituslaitosten antolainakanta oli kokonaisuudessaan liki 7 miljardia euroa vuoden 2013 ensimmäisen vuosineljänneksen lopulla. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan oli peräti 17% ja edelliseen vuosineljännekseenkin noin 3%. Kotitalouksien osuus koko luotonannosta oli lähes 25%, eli noin 2 miljardia euroa. Kasvua tässä on viime vuoteen noin 2%. Yritysluottoja puolestaan annettiin ensimmäisellä neljänneksellä reilulla 3 miljardilla eurolla, joka merkitsee yritysluototuksen kasvua 7 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Ulkomaiden osuus kotimaisten rahoituslaitosten antolainakannasta oli hieman alle 24%.