Luet vanhaa artikkelia. Huomaathan, että Lainasto ei tarjoa enää Limiittiluotto-tuotetta. Tutustu uudistettuihin lainatuotteisiimme Lainaa-sivulla!


Eduskunnan helmikuussa hyväksymä ja 1.6.2013 voimaan astuva pikavippilaki asettaa kaikille alle 2 000€ pienlainoille häkellyttävän korkokaton, joka käytännössä poistaa pienen rahasumman ja lyhyen takaisinmaksuajan pikavipit kokonaan pois Suomen markkinoilta. Taloussanomien uutisen mukaan useita pikavippiyrityksiä onkin jo ehtinyt lopettaa toimintansa tämän vuoden puolella. Vielä tammikuussa Suomessa toimi yhteensä 80 pikavippiyritystä, joista peräti 11 on jo ehtinyt lopettaa toimintansa lakiesityksen hyväksynnän jälkimainingeissa. Tämä on melkoinen määrä, kun koko viime vuonna ainoastaan neljä pikavippiyritystä lopetti toimintansa omasta tahdostaan. Kaikki pikavippiyrittäjät eivät kuitenkaan suinkaan ole luopumassa liiketoiminnastaan ja alan pitkäjänteisimmät toimijat ottavat lakiuudistuksen vastaan lähinnä mielenkiintoisena haasteena. Asiantuntijat povaavatkin, että lainamarkkinat tulevat vain kasvamaan entisestään ja ainoastaan alan pienimmät yrittäjät poistuvat pelikentältä. Esimerkiksi luotettavuudestaan ja läpinäkyvyydestään tunnettu Lainasto Oy tulee tarjoamaan perinteisiä pikavippejä aina lain voimaantuloon saakka, jonka jälkeen tuomme markkinoille uusia, monipuolisia ja innovatiivisia lainatuotteita.

Etelä-Suomen aluehallintorekisterin luotonantajarekisteri valvoo pikavippitoimintaa

Suomen pikavippiyrityksistä pitää kirjaa ja niiden toimintaa valvoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämä luotonantajarekisteri. Viraston ylitarkastaja Tuija Karsimus toteaa Taloussanomille antamassaan haastattelussa, että vaikka rekisterissä ei sinänsä kysellä yritysten lopettamisperusteita, arvioi hän yrityskadon syyn löytyvän nimen omaan Arkadianmäellä vastikään päätetystä korko- ja kulukatosta. Karsimuksen mukaan tällä viikolla on ainakin yksi pikavippiyritys liittymässä lopettavien yrittäjien joukkoon. Lisäksi lopettajien joukossa tulee olemaan myös sellaisia yrittäjiä, jotka eivät edes kunnolla ehtineet aloittaa toimintaansa ennen kuin laki teki koko yritystoiminnan varsinaisen käynnistämisen käytännössä mahdottomaksi.

Lakimuutoksesta huolimatta jatkuvassa kasvussa olleiden pienlainojen kysyntä ei katoa mihinkään

Suomen Pienlainayhdistyksen puheenjohtaja Kari Kuusisto toteaa kuitenkin, että rekisteröityjen pienlainatoimijoiden vähenemisestä ei silti kannata vielä vetää kummoisia johtopäätelmiä. Lakiuudistuksesta huolimatta Kuusisto ei usko pienlaina-alan katoamiseen ja toteaa Taloussanomille, että ala on alunperinkin ollut melkoisen myrskyinen, mutta tällä hetkellä kyse saattaa hyvinkin olla ennakoinnista. Kuusisto kertaa haastattelussaan alan faktat ja toteaa, että pikavippejä myönnettiin viime vuonna noin 400 miljoonalla eurolla, jonka lisäksi pikavippiyrittäjät joutuivat hylkäämään liki 50% kaikista saamistaan pikavippihakemuksista. Kysyntää siis todellakin on olemassa ja suomalaisten kuluttajien mukaan lyhyen takaisinmaksuajan pikavippi on ainutlaatuisen tarpeellinen lainatuote.

Suomen Pienlainayhdistyksen mukaan kuluva vuosi on lainamarkkinoiden luova aikaa

Pikavippialan yrittäjien puolta pitävän Kuusiston mukaan on käytännössä mahdotonta sanoa vielä mihin suuntaan ala tulee seuraavan vuoden aikana kehittymään ja minne jatkuvassa kasvussa oleva pikavippien kysyntä tulee kanavoitumaan. Kuusisto pitääkin vuotta 2013 pikavippialan luovana aikana ja toteaa kaikkien olevan tietoisia siitä, että “nallekarkit menevät uusjakoon”. Alan luovuutena voidaan Kuusiston mukaan pitää myös lain tulkinnan venyttämistä ja esimerkiksi pikavippien takaisinmaksuaikojen pidentämistä perinteisestä 15 – 90 vuorokaudesta 6 kuukauteen tai kokonaiseen vuoteen.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa