Työelämässä tehokkuus ja tuottavuus ovat ehdottomia valttikortteja – erityisesti työnantajan ja asiakkaan mielestä. Onneksi omaa tuottavuutta pystyy parantamaan suhteellisen vaivattomasti. Salaisuus ei suinkaan ole kovempaa työskentely vaan järkevämpi työnteko.

Pidä lyhyitä taukoja

Lyhyet tauot pitävät hyvää työtahtia yllä. Lisäksi ne parantavat keskittymiskykyä, luovuutta ja muistia.

Tee ensin haastavin työtehtävä

Aloita työpäiväsi tekemällä ensimmäisenä se kaikista tärkein tai kuormittavin työtehtävä. Jos niitä on useampi, aloita vaikeimmasta.

Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Jos teet montaa asiaa samaan aikaan, keskittymiskykysi herpaantuu, työmuistisi kuormittuu ja stressitasosi nousee. Etene siis yksi työtehtävä kerrallaan äläkä koita jakaa huomiotasi useampaan suuntaan samaan aikaan.

Tee parin minuutin pikkutyöt heti

Pienet, parisen minuuttia vievät tehtävät kannattaa tehdä pois alta heti niiden ilmaannuttua – jos jätät ne nyt tekemättä, joudut palaamaan niihin myöhemmin ja aikaa kuluu kokonaisuudessaan enemmän.

Kännykkä äänettömälle ja sosiaalinen media minimiin.

Suunnittele työpäiväsi etukäteen

Listaa jo edellisenä iltana seuraavan päivän työtehtävät. Älä kuitenkaan ahnehdi vaan pyri pitämään lista lyhyenä eli kahden tai kolmen tehtävän mittaisena.

Hyödynnä myös työmatkat

Työmatka bussissa tai junassa voi olla paljon muutakin kuin vain siirtymistä paikasta toiseen. Älä siis kuluta sitä sosiaalisessa mediassa surffailemalla, vaan lue alan kirjallisuutta tai artikkeleita, kuuntele kiinnostavia podcasteja, suunnittele tulevaa päivää tai vastaa sähköposteihin.

Siivoa pöytäsi

Tutkimusten mukaan epäsiisti työpöytä saattaa viestiä vähemmästä tehokkuudesta, sillä sälä häiritsee työn imua. Karsi turhat tavarat ja paperit työpöydältä vaikka päivittäin.

Siisti työpiste tukee työntekoa. Karsi siis turha roina ja tarpeettomat paperit.

Sano heipat häiriötekijöille

Joillain työpaikoilla ei katsota pahalla, vaikka työntekijä selaileekin välillä työajallaan sosiaalista mediaa. Liiallinen somesurffaus sen sijaan keskeyttää turhaan työntekoa ja laskee työtehoa. Ota vähintään ilmoitukset kännykästäsi pois ja pidä se äänettömällä, jos mahdollista.

Laadi itsellesi Älä tee -lista

Mieti hetki, mitkä asiat ja toimintamallit arjessasi haittaavat työntekoasi. Voit halutessasi listata ne ja yksinkertaisesti päättää toimia jatkossa toisin.

Nuku riittävästi

Jos et jo nuku 7–9 tuntia yössä, on aika tehdä muutos. Riittävä yöuni parantaa muun muassa mielialaa, lisää luovuutta, vähentää stressiä sekä parantaa muistia. Samalla keskittymiskykysi paranee.

Lähde: Forbes

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa