Mikä on luottokortin korko ja mitä kortin käyttö oikeasti maksaa?

Luottokortti on monelle arkipäivän rahankäytön väline, joka tuo helpotusta taloudellisiin pulmiin. Luottokorttia käyttämällä saatkin hankittua tarvitsemasi tuotteet ja palvelut heti ja maksat ne vasta myöhemmin.

Visa-korttimme tarjoaa monia etuja, yksi niistä on se, että saat sen virtuaalisena heti käyttöösi myönteisen luottopäätöksen jälkeen.

HAE LUOTTOA

Lainaston korttiluotto on vakuudeton jopa 3 000 euron jatkuva luotto, jonka nimelliskorko on 19,50 %. Luotonhoitokulu: 0,01 % / päivä ja korkeintaan 150 € / vuosi. Esimerkki: 3 000 euron luoton luottokustannukset 12 kk maksuajalla yhteensä 435,79 €, takaisinmaksettava kokonaissumma 3435,79 €, todellinen vuosikorko 29,10 %.

Luottokortin korko

Kun otat luottokortin luottoa käyttöön, maksat siitä kuukausittain korkoa. Korko on prosentuaalinen osuus kortilla olevasta käytetystä saldosta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mitä enemmän sinulla on luottokorttivelkaa, sitä enemmän maksat myös korkoa. Koron lisäksi voit joutua maksamaan erilaisia kuukausittaisia tai vuosittaisia maksuja kortista riippuen.

Kuukausittaista korkoa laskettaessa otetaan huomioon jäljellä oleva velka edelliseltä kuukaudelta sekä mahdolliset uudet ostot kyseiseltä kuukaudelta. Näiden summasta lasketaan prosentuaalinen osuus, joka lisätään seuraavan kuun velkaan.

Korkoprosentti vaihtelee eri luottokorteilla ja voi olla esimerkiksi 15 % vuodessa. Kuukausittaiseksi koroksi tämä tarkoittaa noin 1,25 %. Korkoprosentti voi myös olla sidottu esimerkiksi viitekorkoon, kuten euriboriin.

Korkojen laskentatapa

Luottokorttivelan korko lasketaan kuukausittain. Tämä tarkoittaa sitä, että jos velkaa on jäänyt edelliseltä kuukaudelta, siitä lasketaan erikseen korkoa.

Korkojen laskentatapa tulee kuitenkin kuvaan, mikäli ostoksia ei makseta takaisin sopimusehtojen mukaisesti. Tällöin velka jää jäljelle ja siihen aletaan laskea korkoa.

Esimerkki:

Oletetaan, että luottokorttivelka on 1000 euroa ja koron suuruus on 1,25 % kuussa. Jos et maksa velkaa pois kokonaan edellisen kuun aikana, sinulle muodostuu uusi velkasumma seuraavalle kuulle.

Jos et tee uusia ostoksia tai lyhennyksiä seuraavan kuun aikana, velka kasvaa koron vaikutuksesta seuraavasti:

1000 euroa * 1,25 % = 12,50 euroa

Tämä tarkoittaa sitä, että seuraavan kuun laskussa sinulle lisätään 12,50 euron suuruinen korkosumma.

Huomaa:

Korkojen laskentatapa voi vaihdella eri luottokorteilla ja myös eri lainoissa. On tärkeää tutustua oman luottokortin tai lainan ehtoihin ja selvittää, miten korko lasketaan sekä millaisia muita kuluja saattaa syntyä. Tietoisuus korkojen laskentatavasta auttaa hallitsemaan taloutta ja välttämään ylimääräisiä kustannuksia.

Koroton maksuaika

Jotkut luottokortit tarjoavat korotonta maksuaikaa. Koroton maksuaika tarkoittaa sitä ajanjaksoa, jonka aikana voi maksaa luottokortilla tehdyt ostokset takaisin ilman korkokustannuksia. Tyypillisesti korotonta maksuaikaa tarjotaan noin 30 päivää, mutta se voi olla enemmänkin. Tarkempaa tietoa saa tutustumalla luottokortin sopimusehtoihin.

On myös hyvä huomioida, että vaikka koroton maksuaika antaa joustoa taloudelliseen tilanteeseen, se ei tarkoita sitä, että velka olisi kadonnut kokonaan. Velan takaisinmaksu on edelleen vastuullisuuden ja talouden hallinnan kannalta tärkeää. Jos velka jää pitkään maksamatta tai sitä ei pysty hoitamaan sovitusti, se voi aiheuttaa merkittäviä taloudellisia ongelmia ja vaikuttaa luottokelpoisuuteen negatiivisesti.

Kortin käytön kulut

Luottokorttia käyttäessä on hyvä muistaa, että kortin käytöstä tulee muitakin kuluja kuin pelkkää korkoa. Kortin vuosimaksu ja mahdolliset nostopalkkiot kannattaa ottaa huomioon laskelmissa.

Kortin vuosimaksu on yleensä kiinteä summa, joka maksetaan kortin käytöstä vuosittain. Vuosimaksun suuruus vaihtelee eri luottokorteilla ja voi olla esimerkiksi 50-100 euroa vuodessa.

Nostopalkkiot puolestaan liittyvät käteisnostoihin, eli jos nostat rahaa automaatista luottokortilla, saatat joutua maksamaan siitä erillisen palkkion. Nostopalkkiot voivat olla esimerkiksi muutaman prosentin suuruisia summasta, jonka nostat.

Lisäksi joillakin luottokorteilla voi olla muita lisämaksuja tai palvelumaksuja esimerkiksi ulkomaan ostoksista tai valuutanvaihdosta. Näitä kannattaa myös ottaa huomioon korttia käyttäessä.

On tärkeää tutustua omaan luottokorttiin ja sen ehtoihin ennen sen käyttöönottoa. Näin tiedät tarkalleen, mitä kortin käyttö sinulle maksaa ja voit tehdä taloudellisesti viisaita päätöksiä korttia käyttäessäsi.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa