Kodin valaiseminen on paljon muutakin kuin vain lampun ripustamista kattoon. Kun teet sen oikein, lyövät tyylikkyys ja käytännöllisyys kättä keskenään. Oikein valaistu koti kutsuu viihtymään.

Moni luottaa kotonaan vain kattolampun tehoon: se valaisee kerralla koko huoneen ja valoteho riittää moniin eri askareisiin. Lopputulos voi kuitenkin olla kolkko ja hieman kliininen. Kun valitset useita eri valolähteitä, voit kohdistaa valoa haluamiisi kohteisiin. Korosta sisustuksellisia elementtejä, häivytä epämieluisia kohtia ja lisää valotehoa vaikkapa lukunurkkaukseen nojatuolin lähelle. Varmista, että kotoasi löytyy niin riittävää yleisvaloa kuin viihtyisyyttä lisäävää tunnelmavaloa – niistä elementeistä on onnistunut kodinvalaistus tehty.

Eteinen kaipaa valoa ja varjoja

Eteinen on kotisi käyntikortti. Varaa sinne tunnelmavaloa hämärtyviä iltoja varten sekä tehokkaita valaisimia, jotka osoittavat käytännöllisyytensä esimerkiksi viikkosiivouksen aikana. Jos tilaa on käytössä rajoitetusti, valitse tilaan seinävalaisimia tai valaisinkiskoja kattoon.

Hyvin valaistu eteinen suorastaan kutsuu astumaan sisään. Jos eteisessäsi on kiinnostavia yksityiskohtia, kuten vaikkapa porrasaskelmia tai tyylikkäitä tauluja, kohdista valoa niihin.

Vaatekaappiin kannattaa asentaa liiketunnistimella toimiva valaisin. Se helpottaa pukeutumista ja lisää kodin käytännöllisyyttä.

Makuuhuoneen valaiseminen vaatii pelisilmää

Makuuhuoneeseen kannattaa valita tehokas kattovalaisin sekä himmennin – näin saat itse säädeltyä valotehoa tarpeen mukaan. Perinteisten yöpöydälle sijoitettavien pöytävalaisimien sijasta omaa sisustustyyliä voi ilmentää siroilla, yöpöydän yläpuolelle sijoitetuilla katto- tai seinävalaisimilla. Ne tuovat tilaan avaruutta ja helpottavat muun muassa siivoamista, sillä niitä ei tarvitse nostella pöydältä pölyjä pyyhkiessä.

Jos perheeseen kuuluu levottomia nukkujia, varmista muun muassa pimennysverhojen avulla, ettei huoneeseen tulvi valoa ulkoa. Suomessa tosin luonnonvalosta ei syksyllä tai talvella juurikaan kärsi edes se herkinkään nukkuja.

Seinävalaisin vapauttaa pöytätilaa. Kokeile sijoittaa mieluiset valaisimet vaikkapa yöpöydän yläpuolelle, niin saat huoneeseen luku- ja tunnelmavaloa.

Keittiön valaistus helpottaa askareita

Keittiössä kunnollinen yleisvalo on todella tarpeen, sillä siellä kokataan, leivotaan ja tehdään usein esimerkiksi läksyjä tai töitä. Tehokkaan valonlähteen lisäksi tunnelmavalo on myös paikallaan. Kokeile ruokapöydän päälle persoonallista, muotokieleltään kiinnostavaa valaisinta: esimerkiksi moderni kattokruunu kiinnittää takuuvarmasti katseet.

Lieden ja työtason lähelle on hyvä sijoittaa pieniä ja tehokkaita valonlähteitä. Niiden avulla voit kohdistaa valoa oikeisiin paikkoihin esimerkiksi leipoessasi tai ruokaa laittaessasi.

Jos keittiössäsi on sivupöytä tai lipasto, kokeile siellä pientä tunnelmanluojaa tai katseenvangitsijaa. LED-valaisimet vievät vain vähän sähköä, mutta valaisevat yllättävän hyvin.

Olohuoneen valaistus kannattaa miettiä huolella

Olohuoneessa on useimmissa kodeissa monia eri toimintoja: siellä rentoudutaan hyvän kirjan parissa, löhötään torkkuen sohvalla, nautitaan televisioviihteestä tai esimerkiksi uppoudutaan ajankohtaiseen elokuvaan. Huoneen monista eri käyttötarkoituksista johtuen myös valaistus kannattaa suunnitella monipuoliseksi. Varaa olohuoneeseen riittävästi valaisimia ja valjasta tähän tarkoitukseen niin katto, seinät, pöydät kuin esimerkiksi TV-tasokin.

Jos samassa tilassa on useita eri valaisimia, kannattaa kiinnittää huomiota lampun värisävyyn eli värilämpötilaan. Mitä korkeampi värilämpötila lampulla on, sitä sinisemmältä valo näyttää. Valitse värilämpötilaltaan samankaltaisia lamppuja, niin niiden valo on sopivassa harmoniassa keskenään.

Hyvin valaistu työhuone

Työhuoneessa on lähtökohtaisesti oltava virkeä – varaa sinne siis riittävästi valoa. Sijoita työpöydälle lamppu, jota saat suunnattua tarpeen mukaan. Jos työskentelet tietokoneella, kokeile himmeän valonlähteen sijoittamista tietokoneen näytön taakse. Se tasoittaa näyttömonitorin ja huoneen valaistuseroa ja ei rasita silmiä.

Työtilan mukavuutta voit lisätä luonnonvalon avulla. Älä siis peitä ikkunoita verhoilla, vaan anna valon tulvia sisään päivällä. Jos silmät rasittuvat pitkin päivää, vaihda huoneen järjestystä sekä sijoittele lamput uudelleen. Kokeilemalla löydät itselle parhaan tavan sijoittaa valaisimet ja oma työpiste.

Kylpyhuoneen valaistus helpottaa arkea

Kylpyhuone on perinteisesti se paikka, jossa on pieneen tilaan sisällytetty monta eri toimintoa. Peseytymisen lisäksi kylpyhuoneessa saatetaan esimerkiksi meikata, laittaa hiuksia, pestä pyykkiä, ajaa partaa tai jopa lukea. Valitse kosteisiin tiloihin tarkoitettuja valaisimia, joiden valoteho riittää kaikkiin tilassa tehtäviin toimenpiteisiin. IP44-luokitus valaisimessa kertoo, että se on roiskevedenpitävä. IP20-merkintä viestii puolestaan siitä, että lamppu on tippuvedenpitävä.

Uskalla varata kylpyhuoneeseen riittävästi valaisimia ja käytä niiden sijoittelun suunnittelemiseen aikaa. Varmista, että valaisimen lumen-arvo (lm) on riittävän korkea, vähintään 900, niin sen valoteho on riittävä kylpyhuoneeseen.

Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae luottokorttia