Sähkön säästäminen – miten säästää sähköä?

Sähkön hinnan nousu ja sähkön säästäminen ovat viime aikoina puhuttaneet paljon suomalaisten keskuudessa. Moni huomaa pohtivansa, miten säästää sähköä? Energiamaksut ovat nyt uusissa sähkösopimuksissa moninkertaiset verrattuna vaikkapa viime vuoteen, joten sähkönsäästövinkit tulevat varmasti monelle tarpeeseen. Myös pörssisähkön hinnat ovat tasaisin väliajoin kivunneet jopa ennätyslukemiin, mikä lisää myös pörssisähkön käyttäjien painetta sähkön säästämiselle.

Omilla elämäntavoilla voi vaikuttaa merkittävästi myös sähkön säästämiseen ja sähkölaskujen suuruuteen. Menojen vähentäminen onkin usein helpompaa kuin tulojen kasvattaminen! Sähkölaskussa maksetaan sähköstä ja sen siirrosta. Voit vaikuttaa vain sähkön hintaan, koska siirtohinta määräytyy asuinpaikallasi olevan sähköntoimittajan hintojen mukaan. Pienetkin teot voivat vaikuttaa huomattavasti lopulliseen sähkönkulutukseesi.

Miten säästää sähköä?  Listasimme alle peräti 15 sähkönsäästövinkkiä, joiden avulla voit merkittävästi säästää sähköä.

Sähkönsäästö talkoilla säästät samalla rahaa kymmeniä ellei jopa satoja euroja.

Sähkönsäästövinkit – näillä vinkeillä sähköä säästämään!

1. Sammuta valot.
Sammuta valot aina lähtiessäsi kotoa tai kun olet huoneesta pidemmän aikaa poissa. Tämä lienee toki monelle itsestäänselvää, mutta tiesitkö, että valojen sammuttaminen kannattaa vasta kun poistut huoneesta yli 10 minuutiksi? Itse valon sytyttäminen vie aina myös huomattavasti energiaa, joten valojen uudelleen sytyttely ja sammuttelu edestakaisin ei ole kannattavaa sähkön säästön kannalta.

2. Tarkista kylmälaitteiden lämpötilat ja paikat.
Jääkaapin oikea lämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta jopa 5 prosenttia, joten oikealla lämpötilalla voit säästää sähköä tuntuvasti. Kylmälaitteet tulee myös sijoittaa erilleen astianpesukoneesta, liedestä ja pattereista, jotta ne toimivat energiatehokkaasti. Lisäksi ilman pitää päästä kiertämään vapaasti kylmälaitteiden ympärillä. Jos ilma ei kierrä kunnolla, sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua!

3. Pidä sähkölaitteet puhtaina.
Pyyhi pölyt säännöllisesti sähkölaitteista ja puhdista myös pesukoneen nukkasihti. Puhdas kone toimii tehokkaammin myös sähkön säästämisen kannalta. Muista myös säännöllisesti imuroida pölyt myös jääkaapin takaa, sillä tämä vaikuttaa huomattavasti siihen, kuinka hyvin ilma kiertää kylmälaitteen ympärillä.

4. Tarkista pyykin- ja astioidenpesukäytäntösi.
Muista pestä pyykkiä ja tiskiä aina vain täysillä koneilla. Tarkista myös koneidesi pesuohjelmat. Jos koneessa on puoliteho-ohjelma, eco-ohjelma tai muita energiaa säästäviä ohjelmia, käytä niitä. Huomion arvioista on myös, että jos peset pyykit 40 asteessa 60 asteen sijaan, pesukerran sähkönkulutus puolittuu.

5. Sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti.
Jääkaappi ja pakastin tulisi sulattaa vähintään 1–2 kertaa vuodessa.  Miten tämä sitten säästää sähköä? Pakastimen seiniin kertynyt jääkerros lisää aina energiankulutusta.

6. Huolehdi, että ikkunoissa ja ovissa on kunnon tiivisteet talviaikaan.
Tiesitkö, että ikkunoiden ja ovien tiivisteet kannattaa vaihtaa muutaman vuoden välein? Tiivisteen vaihtamisen/lisäämisen tarpeen voi tarkistaa laittamalla käden ikkunoiden reunoille. Jos tuntee kylmää vetoa, ikkunat on syytä tiivistää. Ohjeet tiivisteiden vaihtoon voit tarkistaa vaikka tästä Kotilieden artikkelista.

7. Laske huoneiden lämpötilaa.
Jo yhdenkin asteen lasku lämpötilassa vaikuttaa energiankulutukseen. Tutkimuksien mukaan keholle paras ja samalla myös energiatehokas oleskelulämpötila kotiin on 20–22°C  astetta. Makuuhuone voi olla jopa muita huoneita asteen tai pari viileämpikin. Varastoon ja autotalliin puolestaan riittää 5–12°C lämpötila. Muista myös, jos lähdet kotoa pidemmäksi aikaa pois, kannattaa lämmitystä laittaa poissaolon ajaksi pienemmälle.

8. Pohdi vedenkulutuksesi tasoa.
Vesimaksusi voi olla kiinteä tai se voi riippua veden kulutuksestasi. Joka tapauksessa on järkevää säästää ympäristöä ja energiaa, ja välttää etenkin lämpimän veden turhaa kulutusta. Suomalaisten vedenkäyttö vaihtelee n. 100-300 litran välillä per päivä, toisilla puolestaan kuluu jopa liki 300 litraa. Lämmintä vettä tästä on keskimäärin 40–50 litraa. Käyttöveden lämmitys syö paljon energiaa, joten vedenkulutuksen vähentäminen on paitsi ympäristöteko, myös taloudellisesti kannattavaa. On syytä huomioida, että pelkkä suora veden laskeminen hanasta/suihkusta ei ole ainut kodin vedenkulutukseen vaikuttava asia, esimerkiksi listan kohta 4. vaikuttaa möys paljon vedenkäyttöön. Tarkista myös, voisiko astianpesukoneesi kytkeä suoraan lämpimään veteen, jolloin sähkönkulutus voi olla jopa puolet pienempi kuin kylmävesiliitännässä. Huolehdi myös ettei asunnossasi ole tiputtavia hanoja tai vuotavia vessanpönttöjä.

9. Ruuan valmistustavat vaikuttavat myös sähkölaskuusi.
Induktioliesi säästää huomattavasti sähköä muihin liesiin verrattuna ja se reagoi heti lämpötilan säätöihin. Silti energiatehokkain tapa valmistaa ruokaa on uunin sijasta liesi, tai jopa mikro. Mikroa voidaan suositella pienten annosten kypsentämiseen ja lämmitykseen, sillä ruoan lämmitys uunissa n. 30 min vie noin 0,70KwH  kun ruoan lämmitys mikrossa 5 min vie noin 0,06 kWh sähköä, Satakunnan kansan artikkelin mukaan. Muista myös, että jokainen uuniluukun aukaisu laskee lämpötilaa noin 25 astetta. On myös hyvä pontia voisiko ruokaa lämmittäessä hyödyntää jälki- ja esilämpöä ja täten vähentää uunin päälläoloaikaa ja sähkön kulutusta.

10. Tarkista valaisimet.
Olethan tarkistanut, että kaikki asuntonne lamput ja polttimot on energiaa säästäviä vaihtoehtoja? Vanhat hehku- ja halogeenilamput kannattaa ehdottomasti korvata nykyaikaisilla ja todella energiatehokkailla led-valoilla ja energiansäästölampuilla. Vaikka led-lamput ovat kalliimpia, niiden käyttöikä on huomattavan pitkä, jopa 10–20 vuotta ja ne voivat kuluttaa jopa 75 % vähemmän energiaa.

11. Älä unohda verhoja.
Ikkunoiden eteen kannattaa talvisinkin vetää verhot yöksi – näinkin pieni teko vähentää lämmön karkaamista.

12. Muista energiatehokkuus sähkölaitteita valitessa.
Uudemmat sähkölaitteet syövät jopa puolet vähemmän sähköä kuin vanhat laitteet. Kun vanhojen laitteiden elinkaari alkaa saapua tiensä päähän, kannattaa ne päivittää moderneihin versioihin (esim. induktioliesi, kiertoilmauuni) ja energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin. Uusia kodinkoneita valitessasi tarkista niiden energialuokka: paras vaihtoehto on laiteryhmästä riippuen A – A+++.

13. Sulje aina laitteet, joita et käytä.
Muista sulkea kaikki laitteet joita et käytä. Muista myös. että laitteiden valmiustila kuluttaa yllättävän paljon sähköä, eli sulje laitteet kokonaisuudessaan.

14. Sauno maltilla ja valitse kiuas käytön mukaan.
Suomessa on arviolta yli kolme miljoonaa saunaa, joista iso osa on sähkölämmitteisiä. Sähkökiuas voi kuluttaa jopa 15 % kodin sähköenergiasta. Kannattaa pohtia, voisiko talouden saunakertoja vähentää, sillä saunakertojen puolittamisella voi olla jo huomattava sähköä säästävä vaikutus.

Kun saunan lämmittää, kannattaa myös pohtia miten sen lämmittää. Mitä kuumemmaksi saunan lämmittää, sitä enemmän se vie sähköä. Jos saunot useamman kerran viikossa, kannattaa pohtia myös kiukaan päivittämistä heti valmiiseen kiukaaseen. Toisaalta jos teillä saunotaan vähän heti valmis kiuas voi olla energiasyöppö. Heti valmiin kiukaan idea on, että se ylläpitää kivien lämpöä jatkuvasti, joka vie itsessään energiaa. Kuitenkin itse kiukaan esilämmitys kylmästä kuumaksi vie eniten energiaa, ja tämän takia usein saunoessa kääntyy heti valmis kiuas säästön puolelle.

15. Tarkista elektorniikkalaitteiden käyttösi.
Vattenfalin sivuilta voit tarkistaa taulukot siitä, kuinka paljon keskiarvollisesti energiaa kuluu kerrostalossa, rivitalossa ja omakotitalossa ja mihin energiaa keskimäärin kuluu. Rivitaloasujalla keskimäärin peräti 15% sähkönkulutuksesta menee kodin elektroniikkaan. Olisiko omissa elektroniikkalaitteiden käyttöasteessa laskemisen varaa? Mitä jos korvaisit pelikonsolit ja television suoratoistopalvelut retkellä kirjastoon? 

Tuliko joku sähkönsäästövinkeistämme sinulle yllätyksenä? Joko omassa arjessasi toteutat jokaista näistä säästövinkeistä?

Mitä jos et pysty maksamaan sähkölaskua?

MTV on listannut artikkelissaan sähköyhtiöiden ohjeet tilanteessa jossa laskun maksaminen ei ole mahdollista. Lainasto Ostosrahan turvin voit maksaa myös laskusi. Mikäli sähköyhtiölläsi on käytössä verkkomaksupalvelut, onnistuu maksu kortiltasi normaalin verkko-ostoksen tapaan. Voit myös siirtää kortiltasi tilisiirron suoraan omalle pankkitilillesi ja maksaa tällöin sähkölaskusi ”perinteiseen” tapaan verkkopankkisi kautta.

Hetkellisen rahahuolien sattuessa voit turvautua Ostosrahaan. Sillä maksat esimerkiksi erääntyneen sähkölaskun verkossa.

Lainasto Ostosraha – nopea ja helppo apu äkilliseen rahantarpeeseen niin arkena kuin pyhänäkin!

GF Money Oy on monipuolisia rahoitusratkaisuja tarjoava suomalainen rahoitusyhtiö. Löydät valikoimastamme juuria sinua palvelevan luottotuotteen. Nykyisin tarjoamme asiakkaillemme joustavaa ja moneen eri tarpeeseen muokkaantuvaa Lainasto Ostosrahaa.

Lainaston Ostosraha tarjoaa arkeesi joustavuutta. Voit käyttää Ostosrahaa esimerkiksi verkko-ostosten tekemiseen sillä Ostosraha-luottoosi saat automaattisesti maksuttoman virtuaalisen luottokortin, jonka avulla teet ostokset helposti suoraan verkossa.

Lainasto Ostosrahan hakeminen on todella helppoa. Täytät vain sähköisen hakemuksen verkkosivuillamme ja saat luottopäätöksen minuuteissa. Hakemuksen tekeminen onnistuu kätevästi sekä tietokoneella, tabletilla että puhelimella. Käsittelemme luottohakemuksia vuoden jokaisena päivänä.

HAE LUOTTOA
Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa