Halloween, eli suomalaisittain pyhäinpäivän aatto, on lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. vietettävä juhlapäivä. Alunperin Halloweenia vietettiin vain anglosaksisissa maissa, mutta suuren maailmanlaajuisen suosion myötä sen viettäminen on yleistynyt myös Suomessa, etenkin nuorten keskuudessa.

Halloweenin juhlinta on alkanut kelttien samhaista – juhlasta, jota Irlannissa vietettiin sadonkorjuun kunniaksi tavallisesti 1. marraskuuta. Juhlaa voisi siinä mielessä verrata suomalaiseen kekriin. Keltit kuitenkin uskoivat, että juhlaa edeltävänä iltana kuolleet palasivat elävien maailmaan aaveina.

Kristinuskon leviämisen myötä paikalliset perinteet sulautuivat yhteen kristillisten arvojen ja tarinoiden kanssa. Näin Samhaista muotoutui lopulta All Hallows Eve – eli pyhäinpäivän aatto. Amerikkaan juhla rantautui maahan muuttaneiden irlantilaisten mukana ja vuosien saatossa nykyinen Halloween sai muotonsa.

Tiesitkö tätä? Alun perin Halloweenin symboli ei ollut kurpitsa, vaan lanttu. Tutkimusten mukaan ihmiset ovat kaivertaneet erilaisia vihanneksia ja juureksia jo tuhansien vuosien ajan. Joidenkin väitteiden mukaan kurpitsalyhty eli ”Jack-O’-Lantern” esitti alun perin kristittyjen sielujen paloa kiirastulessa.

Pukeudu ja juhli – mutta älä unohda ruokia!

Suomalaisille Halloween on pelottavien pukujen ja maukkaiden herkkujen aikaa. Juhla-asusteisiin kuuluvat niin meikit, maskit kuin hienot teemavaatteetkin. Jokavuotisia suosikkeja ovat luurangot, noidat, vampyyrit ja zombit. Myös villimmät teemat, kuten tietyt elokuvat, TV-sarjat tai pelit, ovat kasvattaneet suosiotaan. Pukujuhlissa saattaakin bongata useita Hämähäkkimiehiä, Lepakkomiehiä, Prinsessoja ja Super Marioita perinteisten kauhupukujen seassa. Lisää edullisia halloween asuideoita löydät täältä.

Aikuisilla asumuoti saattaa olla ajoittain paljastelevampaa – tietysti juhlintapaikan ja juhlijoiden mukaan.

Ruoaksi voi tarjota perinteisten herkkujen lisäksi teemaan sopivaa naposteltavaa: pääkallokarkkeja, verisiä nakkisormia tai zombie-cakepopseja. Booliin tietysti sujautetaan muutamia muoviötököitä tai muuta ällöttävää.

Tärkeintä on tietysti, että kaikki viihtyvät!

Valmista kurpitsalyhty – ja huikeat juhlat on taattu!

Mietitkö miten perinteinen kurpitsalyhty tehdään kotikonstein? Alta löydät videon, jossa esitellään muutama huima niksi kurpitsalyhdyn valmistamiseen! Jos aiot järjestää Halloween-juhlat, niin ota ihmeessä videoniksit talteen!

Luottoa myös Halloweenin menoihin

Halloween voi tuoda eteen yllättäviä rahoitustarpeita – kuten elämä muulloinkin. Tiesithän kuitenkin, että Lainastolta löytyy rahoitusratkaisuja myös Halloweenin menoihin. Lainaston virtuaalinen luottokortti Ostosraha sopii niin tilapäiseen kuin jatkuvaankin tarpeeseen.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa