Koska perinteiset pankit eivät Suomessa myönnä juurikaan lyhyen takaisinmaksuajan ja pienen rahasumman lainoja, kuten selvisi Suomen Pienlainayhdistyksen Taloustutkimuksella teettämässä Mystery Shopping -tutkimuksessa, ovat pikavippi ja panttilainaamo sukulaisilta tai ystäviltä lainaamisen lisäksi käytännössä ainoat vaihtoehdot paikata akuutti ja lyhytaikainen rahantarve. Netin välityksellä haettava pikavippi on yleistynyt lainatuotteena viimeisen kymmenen vuoden aikana niin paljon, että monelta jää unohduksiin ehkä kaikkein perinteisin rahanlainaustapa, eli panttilainaamo.

Pikavippaaminen sekä panttilainaaminen perustuvat sopimukseen
Rahan lainaaminen perustuu aina lainanhakijan ja lainantarjoajan väliseen sopimukseen.

Vippi on lyhyen takaisinmaksuajan pienlaina ilman takuita tai vakuuksia

Internetin välityksellä kätevästi ja veloituksetta haettavissa oleva pikavippi myönnetään aina ilman minkäänlaisia vakuuksia tai takauksia vähintään täysi-ikäisille Suomen kansalaisille, joiden luottotiedot ovat kunnossa ja jotka ovat hoitaneet laina-asiansa moitteettomasti. Voit siis hakea vippiä netin kautta ympäri vuorokauden lainantarjoajan luottoehtojen puitteissa. Pikavippi on lisäksi nimensä mukaisesti erittäin nopea ja luotettava tapa paikata akuutti rahantarve, sillä vippirahat tyypillisesti ilmestyvät hakijan tilille hyvin nopeasti hakemuksen hyväksynnän jälkeen. Lisäksi vippialan luotettavimmat yrittäjät tarjoavat asiakkailleen aina henkilökohtaista asiakaspalvelua ja mm. mahdollisuuden eräpäivän siirtoon. Pikavippien hakemiseen on aina liittynyt tietynlaista häpeää ja salailua. Vaikka vippi onkin helppo hakea huomaamattomasti netin välityksellä, toteavat panttilainaamojen pitäjät, että panttivippien hakijat harvemmin enää häpeilevät tilapäistä rahapulaansa.

Panttivippi vaatii aina huomattavasti lainattavaa rahasummaa arvokkaamman esinepantin lainan takuuksi

Vippituotteista poiketen panttilainaaminen vaatii nimensä mukaisesti aina lainattavaa rahasummaa arvokkaamman pantin antamisen lainan vakuudeksi panttilainaamolle. Panttilainaamisen perinteet juontavat juurensa 6 000 vuoden päähän muinaiseen Kiinaan ja nykypäivän panttilainaamot myöntävät lainoja lähinnä esinevakuuksin. Yleisimpiä pantattavia esineitä ovat kulta- ja hopeaesineet, soittimet sekä elektroniikkatuotteet. Kymen Panttilainaamo Oy:n yrittäjä Seppo Heikkilä toteaa Kaupunkilehti Pohjois-Kymeenlaaksolle antamassaan haastattelussa, että he myöntävät keskimäärin muutaman sadan euron panttilainoja kolmen kuukauden maksuajalla, jonka jälkeen lainaajan on maksettava vähintään lainasta aiheutuvat korot, mutta lainapääomaa ei tarvitse lyhentää kerralla kokonaan, jolloin laina-aika jatkuu automaattisesti seuraavat kolme kuukautta ja korko jatkaa juoksemistaan. Mikäli panttivippi jää asiakkaalta syystä tai toisesta maksamatta, myy panttilainaamo saamansa pantin eteenpäin kuukauden suoja-ajan jälkeen. Yleisin tapa rahastaa lunastamattomat pantit on myydä ne eteenpäin panttilainaamoiden järjestämissä huutokaupoissa, joista suurin osa on siirtynyt internetissä järjestettäviksi. Esimerkiksi Heikkilän Kotkassa toimivassa panttilainaamossa noin 10% pantatuista esineistä päätyy lopulta myyntiin.

Panttilainaa vakuuksia vastaan
Panttilainaa voi saada esimerkiksi panttaamalla rannekellon.

Pikavippi VS. Panttilaina

Pikavippi ja panttilaina ovat kooltaan usein hyvin verrattavissa, mutta luonteeltaan kuitenkin hyvin erilaisia lainoja. Riippuu paljon kuluttajan tarpeista ja elämäntilanteesta, kumpi näistä vaihtoehdoista palvelee paremmin. Pikavipin hakeminen ei ole nykypäivänä mahdollista ilman säännöllisiä tuloja. Toisaalta pikavipit ovat täysin vakuudettomia, joten omaa omaisuutta ei tarvitse kiinnittää lainan saamiseksi. Panttilainaa on puolestaan helpompi saada ilman säännöllisiä tuloja, sillä lainan saaminen perustuu omaisuuden panttaamiseen. Äkillisen rahantarpeen iskiessä onkin hyvä miettiä, riittääkö oma maksukyky pikavippiin vai onko valmis riskeeraamaan omaa omaisuuttaan lainan saamiseksi.

panttilainaamoihin voi laittaa kuvan pantattavasta esineestä – kuvaa vastaan saa lainatarjouksen. Hakemuksen tekeminen on siis nykyään molemmissa vaihtoehdoissa mahdollista täysin sähköisesti. Pikavippien kohdalla koko prosessi hoituu sähköisesti ilman fyysisiä kontakteja – lainan saa tilille halutessaan heti hyväksytyn lainapäätöksen jälkeen. Panttilainan saamiseksi tulee kuitenkin fyysisesti toimittaa pantattava esine panttilainaamoon lainan saamiseksi. Panttilaina on yleensä saatavilla käteisenä tai tilille. Pikavippiä ei ole mahdollista saada suoraan käteisenä.

Lainaehtojen eroavaisuudet

Lainaehdot muodostavat suurimman eroavaisuuden pikavipin ja panttilainan välillä. Pikavipin saamiseksi lainantarjoajat vaativat tyypillisesti vähintään 18-vuoden ikää, puhtaita luottotietoja, suomalaista pankkitiliä ja osoitetta sekä nettipankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Panttilainaamot vaativat toki 18-vuoden ikää, mutta voivat myöntää lainaa myös luottotietonsa menettäneille henkilöille. Panttilainaa ottamalla ei myöskään voi saada luottotietomerkintää.

Talouden ollessa yllättäen tiukilla, vaihtoehtoja on kolme: pikavippi, panttilainaamo tai perinteisesti rahan säästäminen. Joskus rahan säästäminen on kuitenkin liian hidasta ja silloin onkin hyvä tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin lainata rahaa.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa