Mikä on pikavippi?

Pikavippi-sanalla viitataan Suomessa lyhytaikaiseen, vakuudettomaan kulutusluottoon, jonka suuruus on Suomessa tyypillisesti 50:n ja 1000:n euron välillä. Pikavipille ominaista on, että sen hakeminen tapahtuu esimerkiksi luotonantajan verkkosivuston kautta sähköisellä lainahakemuksella. Tiesitkö, että Pikavipin esikuvina voidaan pitää yhdysvaltalaisia palkkapäivälainoja (payday loans)? Palkkapäivälainat ovat pieniä lainoja, jotka myönnetään palkkatodistusta vastaan ja maksetaan takaisin palkkapäivänä. Suomessa vastaava käytäntö oli 1900-luvulla nimeltään ”vekseli”.

Perinteinen pikavippi on hyvä valinta silloin, kun tiedät tarvitsevasi rahaa nopeasti. Pikavipit ovat nykyään Suomessa myös lähtökohtaisesti hyvin turvallisia ja kulujen ja korkojen osalta kohtuullisia. Pikavipeillä tarkoitetaan yleensä kohtuullisen pieniä lainoja, jotka ovat saatavissa nimensä mukaisesti pikaisesti suoraan tilille. Pikavippi-termiä käytetään eniten synonyyminä pikalainalle, mutta myös joustavat pidempiaikaiset jatkuvat luotot voivat olla niin kutsuttuja pikavippejä. Kaikkia pikavippejä yhdistää niiden nopeus, vaivattomuus sekä vakuudettomuus.

Pikavipille haastaja

Tiesitkö, että Lainastolta voit hakea virtuaalista luottokorttia, jonka joustavuus vetää vertoja mille tahansa joustoluotolle? Nopea saatavuus, pienet kulut ja käyttöturvallisuus tekee Ostosrahasta erittäin varteen otettavan rahoitusratkaisun.

HAE LUOTTOA

Lainaston korttiluotto on vakuudeton jopa 3 000 euron jatkuva luotto, jonka nimelliskorko on 19,00 %. Luotonhoitokulu: 0,01 % / päivä ja korkeintaan 150 € / vuosi. Esimerkki: 3 000 euron luoton luottokustannukset 12 kk maksuajalla yhteensä 427,20 €, takaisinmaksettava kokonaissumma 3 427,20 €, todellinen vuosikorko 28,48 %.

Pikavipin parhaat puolet – Nopea apu rahantarpeeseen

Pikavipin ehdottomia parhaita puolia on sen vaivattomuus asiakkaalle. Pikavippiä hakiessa asiakkaan ei tarvitse poistua kotoaan, hakemus onnistuu poikkeuksetta helposti kännykällä, tietokoneella tai tabletilla vaikka kotisohvalta käsin. Erillisen tapaamisen tai neuvotteluajan varaaminen on yllättävän suuri vaiva ja pankeissa on usein pitkät käsittelyajat lainahakemuksille.  Elämässä voi olla monia erilaisia hetkiä, jolloin aikaa odotella ei ole ja pikavippi tulee todella tarpeeseen ja voi pelastaa hyvinkin epämukavalta tilanteelta.

Joskus lainantarve voi yllättää eikä aikaa ole odotteluun. Silloin pikavippi voi olla ainoa apua kiperästä tilanteesta selviämiseksi.

Pikavippi-yritykset ovat usein myös fintechin parhaimmistoa ja hakemuslomake on hiottu vaivattomaksi ja nopeaksi tehdä. Esimerkiksi meillä Lainastolla hakemuksen tekemiseen menee alusta aina lainapäätökseen saakka alle kymmenen minuuttia. Hakemukselle ei myöskään tarvitse itse toimittaa erillisiä liitteitä, vaan esimerkiksi tulotietojen vahvistaminen on myös tehty asiakkaalle vaivattomaksi ja helpoksi sähköisen palvelun avulla. Eri dokumenttien lähettely ja skannailu voi usein viedä paljonkin aikaa ja energiaa ja niiden käsittely on myös hidasta.

Pankkilainaan suurena erona on myös, että pikavipit ovat vakuudettomia, mikä edelleen edesauttaa hakemusprosessin nopeutta. Sinun ei tarvitse hommata itsellesi vakuuksia tai pahimmassa tapauksessa ostaa niitä rahoituslaitoksilta. Takauksettoman ja vakuudettoman luoton hakeminen on helppoa ja nopeaa verrattuna takaajien hankkimiseen tai omaisuuden panttaamiseen lainan vakuudeksi. Erityisesti henkilötakaukset saattavat koetella ystävyys- ja sukulaisuussuhteita – niin takauksen pyytäjän kuin sen myöntäjänkin näkökulmasta.

Pikavipin turvallisuus

Nykyisin pikavipit ovat myös hyvin turvallisia. Suomessa on tarkka lainsäädäntö joka takaa sen, että pikavippiyrityksiä koskettavat täysin samat korko- ja kulukattoehdot ja lainsäädännöt kuin esimerkiksi perinteisiä pankkejakin. Pikavippiyritykset ovat Suomessa hyvin tarkkaan säädeltyjä ja rekisteröityjä.

Aluehallintovirasto ylläpitää Suomessa rekisteriä kuluttajaluotonantajista ja vertaislainanvälittäjistä. Rekisteröintiä varten luotonantajien ja vertaislainanvälittäjien on tehtävä Aluehallintovirastolle ilmoitus. Ennen luottopäätöstä, voit tarkistaa, että luotonmyöntäjä on rekisteröitynyt AVI:lle.

Suomessa voimassa oleva kulutusluottoja koskeva lainsäädäntö on yksi maailman tiukemmista ja suuret korkotuottoja ryöväävät pikavippifirmat ovat historiaa. Pikavippeihin liittyvä riski piilee nykyisin lähinnä niiden parhaassa puolessa, niiden helppoudessa. Pikavipin järkevä ja turvallinen käyttö edellyttää muiden perinteisempien luottotuotteiden tavoin asiakkaan maksuvaralaskelmaa. Muista siis aina pikavippiä ottaessa varmistua myös itse siitä, että sinulla on varmasti varaa maksaa kyseinen laina takaisin ja muista olla rehellinen hakemusta täyttäessä. Lainaa ei tule koskaan ottaa muiden velkojen takaisinmaksuun. Mikäli sinulla on vaikeuksia selvitä maksuistasi, käänny esimerkiksi oman paikkakuntasi velkaneuvojan puoleen.

Pikavipin historia Suomessa – Vekselistä tekstariin

Lainaa on tarvittu kautta historian ja pikavippien esikuvana voidaankin siis pitää 1900-luvulla ahkerasti käytössä olleita ”vekseleitä”. Varsinainen pienlainatoiminta alkoi kuitenkin nostaa päätään Suomessa jo vuonna 2005 ja se kasvoi räjähdysmäisesti ja nopeasti. Vuonna 2012 alalla arvioitiin olevan jopa yli 80 lainoja myöntävää yritystä. Pienlainayritysten kirjo oli laaja, yksittäisistä nyrkkipajoista aina kansainvälisiin pankkeihin. Vuonna 2013 voimaan tulleen ensimmäisen lakimuutoksen myötä määrä kuitenkin laski huomattavasti.

2010-luvulla pikavipille tyypillisesti lainapäätöksen saaminen oli jo nopeaa ja hakemus tehtiin usein joko sähköisesti tai tekstiviestillä. Takaisinmaksuajat olivat lyhyempiä kuin nykyisin, tyypillinen maksuaika oli 14-30 vuorokautta. Nykyään pienlainojen takaisinmaksuajat vaihtelevat neljästätoista vuorokaudesta aina viiteen vuoteen asti. Myös pikavippien hinnoissa oli alkuun suurta vaihtelua ja todellinen vuosikorko vaihteli n. 100 ja 1 500 prosentin välillä. Nykyisin Suomessa pikavippiala on tarkoin säänneltyä ja korot pikalainojen osalta ovat hyvin samoissa pankkien tarjoaminen kulutusluottojen kanssa. Monille onkin jäänyt pikavipeistä vääristynyt kuva niiden historiasta johtuen. Helsingin Sanomien taloustoimittaja Jyri Hännisen mukaan monille ”pikavippi” on nykyisin se viimeinen pelastus, joka estää heitä näkemästä nälkää tai menettämästä sähköä tai puhelinliittymää viimeisinä rahattomina päivinä ennen palkkapäivää tai etuuden maksupäivää. Hänen mukaansa ei pitäisi tutkia vain pienlainojen ongelmia vaan myös sitä, miten usein ne ovat pelastaneet pulasta, ja sitä, miksi ne ovat tarpeen hyvinvointivaltiossa.

Pikavipin hakeminen

Pikavipin hakeminen on tehty helpoksi, mutta toki sekin vaatii sinulta muutaman tärkeän välivaiheen.

  • Valitse itsellesi sopiva pikalaina ja lainantarjoaja. Suosittelemme tutustumaan kaikkiin markkinoilla oleviin lainatuotteisiin sekä lainantarjoajiin huolella. Lainatuotteiden hinnoittelussa ei nykyisin ole suurta heittelyä, mutta lainatuotteissa on toki eroja. Kannattaa pohtia onko lainantarpeesi poikkeuksellinen yksittäinen tilanne, vai olisiko järkevämpää pohtia jatkuvampaa luottoa, jolloin lainahakemusta ei jatkossa tarvitsisi jatkossa täyttää, vaan tarpeen tullen luotto olisi aina käytettävissäsi. Moni asiakas onkin siirtynyt perinteisistä pikavipeistä joustavampiin pidempiaikaisiin luottoratkaisuihin, jotka tuovat ennestään helppoutta ja joustavuutta rahantarpeen yllättäessä. Voit helposti tutustua erilaisiin lainatuotteisiin sekä lainantarjoajiin esimerkiksi lainavälittäjien palveluita käyttäen.
  • Tee nopea sähköinen lainahakemus. Pikavippiyritykset ovat aina olleet edelläkävijöitä sähköisten lainahakemuksien osalta, sillä pikavipin kilpailuvaltti on nimenomaisesti sen helppous ja nopeus. Pikavippien lainantarjoajasta riippuen lainahakemuksen täyttämiseen kuluu aikaa yleisesti joitakin minuutteja. Myös osa lainantarjoajista tarjoaa myös lainapäätöksen heti hakemuksen jälkeen. Esimerkiksi meillä Lainastolla saat lainapäätöksen heti hakemuksen teon jälkeen. Mikäli sähköisen hakemuksen välivaiheet pohdituttavat sinua, olemme listanneet myös ne alle.
  • Ota rennosti. Kun lainahakemuksesi on hyväksytty saat pikalainoille tyypillisesti rahat käyttöösi viipymättä. Helppoa vai mitä?

Sähköinen lainahakemus pähkinänkuoressa

  1. Tunnistaudu lainahakemukseen.
  2. Täytä lainahakemuksessa pyydetyt henkilö- ja taloustiedot.
  3. Vahvista tulotietosi käyttämällä sähköistä palvelua joka lataa tilitietosi luottopäätöksen tekoa varten.
  4. Hyväksy ja allekirjoita lainaehdot verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.
  5. Odota lainapäätöstä. Saat heti hakemuksen jälkeen lopullinen luottopäätöksen.
  6. Lainahakemuksen hyväksymisen jälkeen luotto on heti käytettävissäsi.

Pikavipistä joustavaksi luotoksi!

Kun me Lainastolla ensimmäisen kerran lanseerasimme pikavipin elettiin vuotta 2011.  Samana vuonna esimerkiksi Suomessa alkoivat ensimmäisen kerran antenniverkon HD-lähetykset ja mm. Instagram oli juuri perustettu ja älypuhelimet vasta yleistyivät Suomessa. Lainoja haettiin usein tekstiviesteillä, netissä hakemuksen täyttäminen oli monelle täysin vierasta. Maailma on mennyt tuosta ajasta jo aika paljon eteenpäin, vai mitä? Tekniikka on kehittynyt ja niin on myös pikavippien maailma. Tämän takia me myös Lainastolla koimme, että on aika uudenlaisen hybridiluottotuotteen joka yhdistäisi kaikkien luottotuotteiden parhaat puolet. Tästä syystä lanseerasimme vuoden 2021 aikana perinteisen pikavipin tilalle näppärän Lainasto Ostosrahan.

Lainasto Ostosraha – Pikavipin parhaat puolet sekä upeat uudistukset

Lainaston virtuaalinen luottokortti, tuttavallisemmin Lainasto Ostosraha on loistavan ketterä ja rehti rahoitustuote, joka on vipin tavoin saatavissa heti käyttöön. Luottohakemuksen tekeminen käy yhä käden käänteessä, eikä vaadi sinulta mitään ylimääräistä. Luottopäätöksen saat myös tuttuun tapaan heti hakemuksen teon jälkeen.

Ostosrahalla voi tehdä verkko-ostoksia perinteisen luottokortin tapaan tuhansissa verkkokaupoissa.

Perinteisen pikavipin kaupanpäällisenä saat kuitenkin käyttöösi juostavan virtuaalisen luottokortin. Luottokortti on siis käytettävissäsi heti myönteisen lainapäätöksen jälkeen. Luottokortti on perinteistä vippiä huomattavasti joustavampi vaihtoehto, sillä takaisin tulee maksaa vain käytetty luotto kuluineen. Luottokorttia voit myös käyttää suoraan ostoksiin verkkokaupoissa. Näin maksat takaisin vain sen, mitä sinulla todellisuudessa hankintoihin kuluu. Luottokorttimme ei sisällä erillisiä vuosi- tai kuukausimaksuja, joka tekee siitä myös huomattavasti montaa perinteistä vippiä edullisemman rahoitusratkaisun. Hinnoittelu on myös todella yksinkertainen ja selkeä, kuluja kertyy vain luotta käyttäessäsi ja korkoa kertyy luottoaikasi mukaan. Takaisinmaksun osalta Ostosraha tuo myös huomattavasti joustoa perinteiseen pikavippiin suhteutettuna. Voit maksaa luottoa takaisin joko kuukausittaisissa minimilyhennyserissä klassisen luottokortin tapaan, tai maksaa luoton vaikka heti seuraavana päivänä kokonaisuudessaan pois.

HAE LUOTTOA

Lainaston korttiluotto on vakuudeton jopa 3 000 euron jatkuva luotto, jonka nimelliskorko on 19,00 %. Luotonhoitokulu: 0,01 % / päivä ja korkeintaan 150 € / vuosi. Esimerkki: 3 000 euron luoton luottokustannukset 12 kk maksuajalla yhteensä 427,20 €, takaisinmaksettava kokonaissumma 3 427,20 €, todellinen vuosikorko 28,48 %.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa