Mikä on ”venetsialaiset”?

Venetsialaisissa on kyse karnevaaleista, jotka juontavat juurensa nimensä mukaisesti Italian Venetsiasta. Venetsialaisia on vietetty jo keskiajoilta lähtien, ja ne ovat olleet merkittävä osa kaupungin kulttuuria ja juhlaperinteitä. Karnevaaleille on tyypillistä värikkäät puvut ja maskit, musiikki, tanssi ja juhlinta. Venetsian Karnevaalit ovat yhä tänä päivänä yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista juhlista vetäen puoleensa joka vuosi valtavan määrän turisteja.

Värikäs ja näyttävä pukeutuminen on ollut lähes muuttumaton perinne venetsialaisissa karnevaaleissa. Kuva Adobe Stock.

Mitä alun perin venetsialaisissa juhlittiin ja miten se on muuttunut?

Alun perin karnevaalien tarkoituksena oli juhlia silloisen Venetsian tasavallan voittoa vihollisestaan, Aquileiasta. Ihmiset kokoontuivat Pyhän Markuksen aukiolle tanssimaan ja juhlimaan voittoaan. Venetsian karnevaalit ovat varsin vanha juhla. Italialaisen virallisen verkkosivuston mukaan ensimmäiset tunnetut venetsialaiset ovat vuodelta 1094, mutta silloin ei vielä naamioituminen ollut yleistä. Ajan myötä karnevaalit ovat muuttuneet ja laajentuneet juhla- ja huvitustapahtumaksi huomattavasti suuremmalle yleisölle leviten ensin Eurooppaan ja myöhemmin ympäri maailmaa.

Eroja eri maiden ”venetsialaisissa” on syntynyt esimerkiksi perinteiden ja aktiviteettien muodossa, mutta yhteistä kaikille näille karnevaaleille on se, että ne tarjoavat unohtumattoman elämyksen ja tilaisuuden juhlistaa elämää ja iloita yhdessä muiden ihmisten kanssa. Venetsiassa karnevaalit ovat saaneet nykyisen muotonsa vasta 1970-luvulla, sillä tasavallan menettäessään itsenäisyytensä vuonna 1797, kiellettiin myös kokonaan karnevaalien järjestäminen.

Katso videolta miltä näytti vuoden 2023 karnevaaleissa Venetsiassa.

Missä venetsialaisia vietetään?

Kuten artikkelin alussa on mainittu, venetsialaiset ovat saaneet alkunsa Italian Venetsiassa, mutta vuosien saatossa ne ovat levinneet myös muihin maihin. Leviäminen tapahtui ensin muualle Eurooppaan, jossa juhlasta tuli erityisen suosittua Sveitsissä, Saksassa ja Isossa-Britanniassa. 1800-luvun lopussa merikaupan myötä venetsialaisjuhla saapui myös Suomeen ja varsinkin monissa satamakaupungeissa niitä vietetään edelleen.

Euroopan valloituksen jälkeen venetsialaiset levisivät myös muualle. Esimerkiksi Brasilian Riossa järjestettävien karnevaalien tiedetään saaneen vaikutteita Venetsian karnevaaleista. Myös New Orleansin Mardi Gras sekä Sydneyn karnevaaleilla on paljon yhtäläisyyksiä venetsialaisten kanssa. Vaikka jokaisella juhlalla on toisistaan poikkeavia perinteitä, on niillä kuitenkin yhteistä värikkäät puvut ja suuren yleisön juhlatunnelma.

Venetsialaiset Suomessa

Suomen venetsialaiset ovat alkuperäiseen verrattuna ainakin rennommat. Venetsiassa karnevaalit kestävät melkein kaksi viikkoa ja ovat koko sen ajan täynnä musiikkia, maskeja, pukuja ja juhlintaa. Suomessa venetsialaisia juhlitaan sen sijaan muutaman päivän veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlana elokuun lopussa lähinnä perheen ja ystävien kesken.

Venetsialaisia pidetään myös veden ja tulen juhlana ja juhlaohjelma sisältääkin usein ilotulituksia ja näyttäviä kokkoja rannoilla. Suomessa etenkin Kokkolan seudulla on pitkät perinteet venetsialaisten juhlimisessa ja verkkosivuillaan kertovatkin sen olevan kesäkauden suurin vuosittainen yleisötapahtuma. Esimerkiksi Kalajoki lupaa huikeaa tunnelmaa, livemusiikkia ja Venetsialaistapahtumia elokuun 30.8-1.9. välisenä aikana. Huikeita kesäkauden päättäjäisjuhlia vietetään myös Kokkolan ja Kalajoen lisäksi ainakin Porissa, Raumalla ja Pietarsaarella.

Venetsialaisten perinneruoat

Venetsialaisiin juhliin kuuluu perinteisesti monenlaisia herkullisia ruokia. Venetsialaisten kunniaksi pöytään voi kattaa sesongin parhaita makuja. Tarjolle voi asetella esimerkiksi paahdettuja porkkanoita ja sitruunahummusta, kesäkurpitsa-kikhernesalaattia, omenaa, graavilohta ja kapriskastiketta sekä artisokkasalaattia. Jotkut viettävät venetsialaisten yhteydessä myös rapujuhlia! Rentoihin juhliin noutopöytään voi kattaa erilaisia sormin syötäviä antipastoja, koota juustotarjottimen tai ronskin kanansiipitarjottimen.

Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae luottokorttia