Jos huomaat koiran olevan autossa yksin kesäkuumalla, kannattaa toimia ripeästi. Pahimmillaan aikaa voi olla jäljellä vain muutamia minuutteja.
Koira ei pysty säätelemään elimistönsä lämpöä hikoilemalla ihon kautta. Koska koira saa lämpöhalvauksen ihmistä helpommin, on sen jättäminen kuumaan autoon hengenvaarallista. Jos törmäät tällaiseen tilanteeseen, toimi nopeasti. Huomioithan kuitenkin, että osassa uusista autoista toimii ilmastointi silloinkin, kun auto ei ole käynnissä.
On tehty paljon laskelmia siitä, kuinka nopeasti lämpötila autossa kohoaa henkeä uhkaaviin lukemiin. Jos ulkona on esimerkiksi 22 astetta lämmintä, voi auton lämpötila kohota ripeästi jopa 80-asteiseksi.
Mitä tehdä, kun näkee koiran yksin kuumassa autossa?
- Jos auto on pysäköity kaupan pihalle, pyydä kaupan henkilökuntaa kuuluttamaan auton omistajaa.
- Mikäli auton omistajaa ei tavoiteta, ota yhteyttä poliisiin. He voivat tarvittaessa murtautua autoon.
Koiran lämpöhalvauksen oireet ja ensiapu
Jos koiran ruumiinlämpö nousee yli 41 asteen, on jo todella kiire. Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, levottomuus, kuolaaminen ja hoipertelu. Jos koira ei enää läähätä tai ole levoton, on tilanne jo huomattavan vakava. Erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ovat pennut ja vanhat koirat sekä sellaiset, joilla on sydänvika tai rakenteellisia hengitysvaikeuksia.
Lämpöhalvauksen ensiavun ensimmäinen askel on saada koira kuumasta pois. Laita sen jälkeen märkiä pyyhkeitä pään ja kaulan ympärille, nivusiin, kainaloihin ja vatsan alle. Älä upota eläintä jääkylmään veteen, mutta kastele sen tassut, vatsanalus sekä korvalehdet viileällä. Voit myös kohdistaa viilentävän ilmapuhaltimen eläimeen päin. Voit tarjota vettä ja katsoa, pystyykö koira juomaan. Ensiapua annettuasi koira kannattaa viedä tarkastettavaksi eläinlääkärille.
Koira on rakas perheenjäsen, josta on pidettävä hyvää huolta. Jos omaa nelijalkaista ystävää ei vielä löydy omasta takaa, voit katsoa vinkit koiran hankintaan täältä.
Lähteet: Evidensia, Turun Sanomat