Monille meistä helatorstai on mukava ylimääräinen vapaapäivä, joka hiukan jopa yllättää olemassaolollaan joka kevät. Helatorstailta puuttuu myös lähes täysin muille pyhäpäiville tyypilliset perinteet, kuten vaikka perinteiset ruuat. Tiedätkö sinä miksi helatorstaita vietetään?

Helatorstain merkitys ja historia

Helatorstai on kirkollinen juhlapyhä ja sen vietto liittyy Jeesuksen taivaaseen astumiseen. Juhlaa vietetään aina tasan 40 vuorokauden kuluttua pääsiäisestä. Helatorstai osuu aina nimensä mukaisesti torstaille.

Raamatun mukaan Jeesus näyttäytyi ylösnousemuksensa jälkeen maan päällä 40 päivän aikana ja opetti seuraajiaan, kunnes astui taivaaseen. Tämän takia helatorstain sijoittuu kalenterissa aina 40 päivän päähän pääsiäissunnuntaista. Helatorstain nimi viittaa useimmissa kielissä suoraan juhlan aiheeseen eli Kristuksen taivaaseenastumiseen, mutta ei meillä Suomessa. Suomen kielessä helatorstain nimi on alkujaan ruotsista lainattu ja se viittaa ruotsin kielen pyhää tarkoittavaan sanaan hel. Helatorstai merkitseekin nimensä mukaisesti kirjaimellisesti pyhää torstaita.

Helatorstaita juhlittiin jo pakanuuden ajalla

Helatorstai on nykyisessä muodossaan kirkollinen juhlapyhä, mutta sen historia ulottuu Suomessa jo pakanuuden ajalle. Pakanuuden ajalta periytyvä hela oli kevään juhla, jolla on liitokset maanviljelykseen, kuten usealla muullakin Suomen pyhäpäivistä. Hela ajoittui kylvökauden alkuun ja sitä vietettiin rukoilemalla hyvää satoa. Itseasiassa Suomessa helatorstai olikin vielä 1800-luvulla yksi tärkeimmistä juhlapäivistä. Vanhan kansansanonnan mukaan päivä oli niin pyhä, ettei silloin ruohokaan kasva. Etelä-Suomessa sytytettiin entisaikaan helatorstain aattona aukeille paikoille kokkoja eli helavalkeita. Karja ajettiin tulien läpi laitumelle karjatautien ehkäisemiseksi.

Kokko

Onko helatorstai vapaapäivä?

Helatorstai koki kohuvuotensa vuonna 2015, kun Suomen hallituksen lakiesitykseen sisältyi aikomus muuttaa loppiainen ja helatorstai palkattomiksi vapaapäiviksi, ja täten pidentää vuosityöaikaa. Esitys lopulta kumottiin ja tilalle tuli kilpailukykysopimus, jonka mukaisesti työaikaa voidaan pidentää 24 tunnilla vuodessa. Kiky-sopimuksen mukanaan tuomasta työajan pidennyksestä on tehty joitakin paikallisia sopimuksia sekä tes-ratkaisuja, joissa helatorstai voi olla määritelty työpäiväksi. Samoin toki esimerkiksi vuorotyössä työskenteleville helatorstai kuuluu työpäiviin. Pääasiallisesti helatorstai on kuitenkin yhä tunnettu arkipyhänä, ja vapaapäivänä töistä.

lähteet: Kirkkojakaupunki.fievl.fi ja SAK.fi

Miten helatorstaita vietetään?

Helatorstain viettoon liittyy monenlaisia perinteitä ja tapoja, jotka vaihtelevat jonkin verran eri puolilla maailmaa.

Suomessa helatorstai on tyypillisesti ollut päivä, jolloin vietetään aikaa läheisten kanssa. Se on usein rentoutumisen ja ulkoilun päivä. Monet suomalaiset suuntaavat mökeille, luonnon helmaan tai piknikille. Myös kirkkotilaisuudet ovat helatorstaina suosittuja.

Muualla Euroopassa helatorstain vietto vaihtelee maittain. Esimerkiksi Ruotsissa monet ihmiset menevät metsään aamulla kuulemaan lintujen laulua auringonnousussa. Onni on kuulla käki idästä tai lännestä. Nämä retket tunnetaan nimellä ‘gökotta’, tai ’varhainen käki-aamu’.

Lainasto Ostosraha – nopea ja helppo apu äkilliseen rahantarpeeseen niin arkena kuin pyhänäkin!

Lainaston Ostosraha tarjoaa arkeesi joustavuutta. Voit käyttää Ostosrahaa esimerkiksi verkko-ostosten tekemiseen sillä Ostosraha-luottoosi saat automaattisesti maksuttoman virtuaalisen luottokortin, jonka avulla teet ostokset helposti suoraan verkossa.

Lainasto Ostosrahan hakeminen on todella helppoa. Täytät vain sähköisen hakemuksen verkkosivuillamme ja saat luottopäätöksen minuuteissa. Hakemuksen tekeminen onnistuu kätevästi sekä tietokoneella, tabletilla että puhelimella. Käsittelemme lainahakemuksia vuoden jokaisena päivänä. Halutessasi voit lukea lisää luottokortin hakemisesta.

HAE LUOTTOA
Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa