Jouluna vietetään perinteisesti aikaa läheisten kanssa ja syödään hyvin. Kokosimme avuksesi tietoa suosituimpien jouluherkkujen kaloreista. Herkutella toki saa, kunhan osaa vetää myös rajan. Jos kaikesta huolimatta tulee syötyä liikaa, reippailu raittiissa ulkoilmassa tuo oloon kaivattua helpotusta.

Joulutorttu

Joulutorttu on yksi perinteisimmistä joulunalusajan herkuista. Se maistuu mainiolta, mutta sisältää myös melkoisen määrän kaloreita: 402 kcal/100 grammaa. Rasvaakin on sadassa grammassa muhkeat 25,1 grammaa.

Suklaa

Tilastojen mukaan keskivertosuomalainen syö vuodessa yli seitsemän kilogrammaa suklaata. Koska joulu on yksi kovimmista suklaasesongeista, popsii moni tätä syntisen ihanaa herkkua erityisen tiuhaan näin loppuvuonna. Esimerkiksi Fazerin Wienernougat sisältää jopa 590 kilokaloria sadassa grammassa ja After Eight 422 kilokaloria. Yksi Wienernougat-pala kasvattaa kalorikertymää 41 kilokalorin verran ja yksi After Eight 38 kilokalorin verran.

Suklaa on energiatiheydeltään huomattavan korkea jouluinen herkku.

Juustot

Aterioiden päätteeksi tai välipalaksi pöydälle nostetaan monissa kodissa runsaalla valikoimallaan ilahduttava juustotarjotin. Valittavana on erilaisten juustojen lisäksi usein myös esimerkiksi viinirypäleitä, suolakeksejä, piparkakkuja ja omena- tai päärynäviipaleita. 100 grammaa kermajuustoa voi sisältää 350 kcal ja sinihomejuusto 260 kcal/100 grammaa. Jos valitset lautaselle kevytjuustoa, on kilokaloreita 182 sadassa grammassa.

Graavilohi

Sadassa grammassa graavilohta on 185 kilokaloria. Energiamääränsä puolesta se asettuu melkolailla samaan lohifileen kanssa, joka sisältää 195 kcal/100 g. Graavilohi sisältää kuitenkin melkoisesti suolaa: jo pieni pala voi sisältää yli puolet viitteellisestä päiväsaannista.

Kun varaat lautaselle runsaasti kasviksia myös joulupyhinä, vältyt turhalta ähkyltä.

Glögi

Alkoholiton glögi sisältää 50 kcal/100 grammaa. Saat siis lasillisesta noin 100 kilokaloria. Yksi lasillinen glögiä sisältää kuitenkin yli neljäsosan sokerin viitteellisestä päiväsaannista. Jos nautit punaviiniglögiä, nousee myös juoman kalorimäärä.

Viini

Sadassa grammassa eli noin yhdessä desilitrassa punaviiniä on 70 kilokaloria. Ravintola-annos 12 cl sisältää 1,2 dl punaviiniä eli noin 84 kcal. Sen sijaan annos (12 cl) makeaa valkoviiniä sisältää huomattavasti enemmän kaloreita: 116 kcal. Vastaava annos kuivaa valkoviiniä sisältää 82 kcal. Kohtuudessa kannattaa toki pysyä muustakin syystä kuin vain liiallista kalorisaantia välttääkseen.

Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae luottokorttia