Mikä on kertaluotto?

Kertaluotto on rahoitusmuoto, joka myönnetään hakijan käyttöön kerralla kokonaisuudessaan. Kertaluotto voi olla joko vakuudellinen tai vakuudeton. Vakuudellisessa kertaluotossa luottosumma turvataan jollakin omaisuudella, kuten kiinteistöllä tai arvopapereilla. Vakuudettomassa kertaluotossa ei vaadita erillistä vakuutta, mutta ne ovat kooltaan usein vakuudellisia pienempiä, niin sanottuja “pikalainoja”.

Vakuudellinen kertaluotto

Vakuudellinen kertaluotto myönnetään hakijalle kerralla kokonaisuudessaan, ja luottosumma turvataan jollakin omaisuudella. Tämä tarjoaa luotonantajalle turvaa luoton takaisinmaksun varmistamiseksi. Luotonottajalle tämä tarkoittaa mahdollisuutta saada suurta luottosummaa alhaisemmalla korolla suhteessa vakuudettomaan luottoon. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että vakuuden antaminen sitoo omaisuuden luoton ehtoihin. Jos luotonottaja ei pysty täyttämään maksuvelvoitteitaan, vakuus voi olla vaarassa.

Uuden asunnon ostamiseksi saatu luotto on vakuudellinen kertaluotto, joka maksetaan takaisin sovitun ajan kuluessa. Luoton vakuutena toimii ostettu asunto. Kuva: Adobe Stock.

Vakuudeton kertaluotto

Myös vakuudeton kertaluotto myönnetään kokonaisuudessaan kerralla luotonhakijalle, mutta sen saamiseksi ei vaadita vakuuksia tai takaajaa. Vaikka vakuudettomien kertaluottojen suurimmat summat eivät yllä vakuudellisten tasolle, ne voivat kuitenkin olla kymmenien tuhansien eurojen suuruisia.

Kaikki vakuudettomat luotot voidaan yleisesti luokitella pikalainoiksi, mutta pienistä vakuudettomista kertaluotoista käytetään usein nimitystä pikavippi. Käytännössä pikalaina ja pikavippi viittaavat kuitenkin samaan asiaan eli vakuudettomaan luottoon, joka voidaan myöntää nopealla aikataululla hakijalle.

Vakuudettomat kertaluotot ovat riskisempiä luotonantajalle kuin vakuudelliset, joten niiden korot ja kulut ovat usein korkeammat kuin vakuudellisten kertaluottojen, joskin korkokattojen myötä vakuudettomien luottojen hinnoittelu on nykyään maltillisempaa. Vaikka vakuudeton kertaluotto voi edelleen hävitä vakuudelliselle verrokilleen hinnassa, se voittaa kuitenkin ketteryydessä. Tekniikan kehittyminen, sähköinen hakuprosessi sekä se, ettei vakuus ole kertaluoton saannin edellytys, mahdollistavat sen nopean saatavuuden.

Vakuudetonta kertaluottoa hakevan on syytä myös pitää mielessä, että jokainen vastuullisuutta luotonantoa harjoittava luotonantaja tarkastaa hakijan luottokelpoisuuden ennen luoton myöntämistä. Luottokelpoisuuden tarkastuksilla luotonantajat pyrkivät suojelemaan sekä itseään että hakijaa mahdollisilta taloudellisilta vaikeuksilta.

Kertaluotto vs. jatkuva luotto: mitä eroa?

Kertaluotto eroaa jatkuvasta luotosta monella eri tavalla. Kuten aiemmin mainitsimme, kertaluotto on yksittäinen luotto, joka myönnetään kerran tiettyyn summaan, ja luotonsaaja maksaa sen takaisin sovitussa ajassa kokonaan kerralla tai kuukausierissä. Kertaluotto soveltuu hyvin yksittäisten hankintojen rahoittamiseksi, kun on etukäteen tiedossa, paljonko luottoa tarvitaan.

Jatkuva luotto on joustavampi. Myönnetyn luottorajan puitteissa luotonsaaja voi käyttää sitä niin usein kuin tarve vaatii. Lisäksi, kun luottoa maksetaan takaisin, se vapauttaa lisää jäljellä olevan luoton määrää. Tämä tarkoittaa sitä, että luotto on käytännössä koko ajan luotonsaajan käytettävissä tai ainakin siihen asti, kunnes luottosopimus puretaan. Jatkuvia luottoja ovat esimerkiksi joustoluotot, luottokortit ja niiden virtuaaliset vastineet eli virtuaaliset luottokortit.

Lainasto Ostosraha on jopa 3000 euroon asti korotettavissa oleva virtuaalinen luottokortti. Korttimme kulmakiviä ovat turvallisuus, joustavuus ja hyvä käyttökokemus. Hae heti omasi alla olevasta linkistä!

HAE LUOTTOA

Lainaston korttiluotto on vakuudeton jopa 3 000 euron jatkuva luotto, jonka nimelliskorko on 19,50 %. Luotonhoitokulu: 0,01 % / päivä ja korkeintaan 150 € / vuosi. Esimerkki: 3 000 euron luoton luottokustannukset 12 kk maksuajalla yhteensä 435,79 €, takaisinmaksettava kokonaissumma 3435,79 €, todellinen vuosikorko 29,10 %.

Kertaluotto 18v

Voiko juuri täysi-ikään astunut saada kertaluottoa? Kyllä voi. Useat luotonantajat myöntävät luottoa 18 vuotta täyttäneille, mutta juuri täysi-ikään astuneen voi olla tavallista haastavampaa saada luottoa. Tämä johtuu siitä, että 18-vuotiaalla ei todennäköisesti ole usein vahvaa luottoluokitusta eikä historiaa ajallaan maksetuista luotoista, ja luotonmyöntäjät suosivat taas sellaisia, joilla on molemmat. Taloutensa hyvin hoitanut sekä jo jonkinlaiset säännölliset tulot omaava 18-vuotias on kuitenkin jo huomattavasti paremmilla edellytyksillä saada jonkinlaista kertaluottoa.

Vaikka 18-vuotiaana on mahdollista saada kertaluottoa, ei sitä kuitenkaan tule hakea ilman pätevää syytä eikä hetken mielijohteesta. Kertaluotto tulee maksaa sopimuksen mukaisesti takaisin, ja maksamatta jättäminen voi johtaa velkakierteeseen tai jopa luottotietojen menetykseen.

Raha-asiansa hyvin hoitaneella ja jonkinlaiset säännölliset tulot omaavalla 18-vuotiaalla henkilöllä on hyvät edellytykset saada kertaluottoa.

Kertaluotto heti tilille

Jos haluat saada kertaluoton tilillesi välittömästi, tulee sinun tarkastella vakuudettomia kertaluottoja tarjoavia vaihtoehtoja. Kertaluoton saaminen käyttöön tapahtuu nopeammin, kun vältetään aikaa vievät vakuuksien käsittelyvaiheet ja tehdään hakemus sähköisesti alusta loppuun.

Kuten aiemmin mainitsimme, vastuulliset luotonantajat tarkastavat asiakkaidensa luottokelpoisuuden. Tähän prosessiin voi sisältyä esimerkiksi tulotietojen esittäminen joko lähettämällä kopioita omista tulotiedoistaan tai esittämällä samat tiedot käyttämällä kolmannen osapuolen sähköistä palvelua. Sähköisen palvelun käyttö mahdollistaa kaikkein nopeimman reitin kertaluoton saamiseksi, sillä se nopeuttaa luottokelpoisuuden tarkastusprosessia.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa