Asiakaspalvelu Asiakaspalvelumme puhelinnumero0600 30 6000 (1€/puhelu+1,98€/min) | arkisin 09-17

Hyvät asiakkaat, asiakaspalvelumme on suljettu perjantaina 2.12.

Kulutusluotto, tuo kaikkien huulilla viivyttelevä nykymaailman ilmiö, joka mahdollistaa monille unelmiensa toteuttamisen. Toisille se on myös välttämätön apu suurten menoerien edessä. Tilastokeskus määrittelee kulutusluoton kotitalouksille myönnettävänä lainana, jonka käyttötarkoitus on henkilökohtaiseen kulutukseen tulevien hyödykkeiden tai palvelujen hankinta. Näin ollen kulutusluotto käsittää lähes kaikenmuotoiset tili- ja luottokorttiluotot sekä muut luotot. Kuluttajavirasto mainitseekin että ”kulutusluottoja ovat kaikki elinkeinonharjoittajan kuluttajille tarjoamat luotot luottomuodosta, luoton määrästä, luottoajasta ja luoton käyttötarkoituksesta riippumatta”.

Eri kulutusluottomuodot

Kertaluotto, tililuotto ja hyödykesidonnainen luotto ovat esimerkkejä kulutusluotoista. Kertaluotto tarkoittaa kiinteäsummaista luottoa, jonka lyhennys korkoineen ja kuluineen pystytään määrittelemään luoton nostohetkellä. Tililuotto taas tarkoittaa jatkuvaa luottoa, jota voi käyttää osissa nostorajaa ylittämättä. Tililuoton lyhennykset määräytyvät nostetun luottosumman mukaan, joten tarkkoja lyhennyseriä ei voida määritellä sopimusta solmiessa. Luottokortti on tavallisimpia tililuottomuotoja. Hyödykesidonnaisen kulutusluoton käyttö on sidottu tavaran tai palvelun hankkimiseen eli hyödykesidonnaista luottoa ei voi muuttaa käteiseksi rahaksi.

Entä luoton määrä?

Kun on kyse vakuudettomasta lainasta, kulutusluottojen suuruus vaihtelee yleisimmin muutamasta sadasta muutamaan tuhanteen euroon, ja tällaista lainaa myöntävät useimmiten pienlainayhtiöt sekä muut rahoituslaitokset. Perinteisiltä pankeilta on mahdollista saada kulutusluottoa jopa kymmeniä tuhansia euroja vakuuksia vastaan tai takaajien avulla. Lainaehdot, korot sekä kustannukset eri rahoittajien välillä vaihtelevat yhtä paljon kuin myönnettävät lainasummat, siksi kuluttajan kannattaa kartoittaa mahdollisuutensa lainan saantiin ja sen jälkeen vertailla palvelujen tarjoajia keskenään.

Lainaston tililuotto on vuosimaksuton, jatkuva kulutusluotto, jonka luottoraja on 2000€. Tililuotto tarjoaa kuluttajalle vapauden päättää omista raha-asioistaan ja pitää narut käsissään. Tililuoton jatkuvuus tarkoittaa sitä, että luottosopimus on voimassa toistaiseksi ja asiakas voi itse päättää millaisen summan nostaa ja milloin. Myönnetyn luottosumman ollessa 2000€, asiakas voi nostaa rahaa myös vähemmän, näin ollen luoton kulutkin ovat pienemmät. Kuluttaja päättää myös tililuoton takaisin maksusta, sillä käytetyn luoton voi lyhentää kerralla tai osissa. Tililuotto on helppokäyttöinen luotto, jota voi anoa turvallisesti netissä omia nettipankkitunnuksia käyttäen. Tutustu lainaehtoihin ja – kustannuksiin, ja täytä hakemus.