Kaikki tietävät vapun – mutta muistatko, miksi sitä vietetään?

Kaikillahan on tiedossa, että 1.5. vietetään vappua. Kysymys kuuluukin, muistatko mitä silloin juhlitaan?

Vappuaattona patsaat saavat lakin päähänsä, vapunpäivänä puolestaan marssitaan kulkueissa ja nautitaan simaa, tippaleipiä, munkkeja, nakkeja ja muita kevätherkkuja. Juhlahumuun kuuluvat olennaisena osana myös ilmapallot ja serpentiinit sekä puheet. Kauppatorilta tai kaupoista käydään ostamassa perheen pienimmille vappupallot ja vappuhuiskat, ylioppilaslakit kaivetaan varastosta ja suunnataan yhdessä hauskanpitoon.

Vappu on virallinen liputuspäivä ja suomalaisen työn päivä, mutta sitä on juhlittu jo keskiajalta saakka. Suomen kielen sana vappu on peräisin sanasta Walborga, Valpuri. Vappua on vietetty jo keskiajalla 700-luvulla Saksassa eläneen, pyhimykseksi julistetun nunna Walborgan muistopäivänä.

Suomessa vappu on kuulunut maatalouden vanhoihin merkkipäiviin. Joissakin paikoissa karja laskettiin valpurina laitumelle ja Pohjanmaalla lapset juoksentelivat lehmänkellot kaulassa, ”kellottelivat”, karjaonnen varmistamiseksi.

Lainaston vappuhaaste

Yritä syödä sokerilla kuorrutettu munkki kokonaisuudessaan siten, ettet nuolaise kertaakaan huuliasi herkuttelun aikana. Onnistutko?

Vappumunkkeja
Munkki on yksi perinteisistä vappuherkuista tippaleivän ohella.

Vappu on kevään juhla ja koko perheen karnevaali

Vappu juhlistaa kevään saapumista ja toivottaa astetta aurinkoisemmat päivät tervetulleiksi. Juhlalla on pitkät juuret historiassa. Esimerkiksi maaseudulla se tarkoitti eläimille pääsyä ulkolaitumille. Tuolloin yleistyivät myös kokot, joiden tarkoitus oli suojella eläimiä esimerkiksi pedoilta. Sittemmin kokot ovat väistyneet muun juhlinnan tieltä.

Nykyään vappua vietetään monin eri tavoin, mutta yhteistä monille on se, että päivän halutaan tuntuvan erityiseltä. Monissa perheissä vappuun kuuluu rentoa yhdessäoloa, kevätherkkujen valmistelua tai kodin koristelua juhlan kunniaksi. Jotkut taas aloittavat päivän ulkoilemalla tai suunnistavat vapunviettoon kaupungille jo varhain.

Vapun perinteitä on monenlaisia – osa on pysynyt vuosikymmeniä, osa syntyy uusina joka kevät. Tämä tekee siitä juhlan, jonka jokainen voi rakentaa oman näköisekseen.

Vappukoristeet viimeistelevät juhlatunnelman

Serpentiinit, ilmapallot ja värikkäät paperikoristeet kuuluvat olennaisesti vapun juhlintaan. Koristeet luovat iloista tunnelmaa ja tekevät juhlapäivästä erityisen etenkin perheen pienimmille.

Voit koristella kotisi helposti ja nopeasti ripustamalla serpentiinejä esimerkiksi kattolamppuihin tai verhotankoihin. Serpentiinien avulla saat aikaan juhlatunnelman hetkessä ja edullisesti.

Ilmapallot ovat vappukoristeiden kestosuosikkeja. Valitse ilmapallojen värit vaikkapa kevään sävyistä, kuten keltaisesta, vihreästä tai vaaleanpunaisesta. Heliumilla täytetyt pallot ilahduttavat erityisesti lapsia, ja niitä voi hankkia helposti niin kaupoista kuin torikojuista vapun aikaan.

Vinkit koristeluun ja ostoksiin

Vappuhuiskat ja -viirit tuovat lisää juhlatunnelmaa esimerkiksi ruokapöytään tai parvekkeelle. Kokeile myös paperipompomeja tai itse askarreltuja koristeita, jotka syntyvät nopeasti värikkäistä papereista tai silkkipaperista. MTV Uutisten artikkelista löydät viisi helppoa vinkkiä, joiden avulla voit loihtia juhlatunnelman kotiin nopeasti ja helposti.

Jos haluat säästää aikaa, koristeet kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen juhlapäivää, jolloin valikoima on vielä runsas eikä kaupoissa tarvitse jonottaa. Näin voit nauttia juhlatunnelmasta täysin siemauksin ja keskittyä olennaiseen – iloiseen vapun viettoon.

Vappuna juhlivat erityisesti opiskelijat ja työikäiset

Vappu on 1800-luvulta lähtien ollut erityisesti työläisten juhla. Monille se tarkoittaa myös tervetullutta vapaapäivää: vappu kun on ollut Suomessa vapaapäivä useille aina vuodesta 1944 lähtien. Viralliseksi liputuspäiväksi se nostettiin vuonna 1978.

Yksi vapun parhaista piirteistä on juhlan iloinen ja reipas tunnelma. Kadut täyttyvät hymyilevistä ihmisistä ja naurusta. Vappua juhlitaan yhdessä ammattikunnasta tai työtilanteesta huolimatta. Suurimman ilon irti tästä koko perheen juhlasta ottavat kuitenkin kenties teekkarit eli teknillisten yliopistojen opiskelijat, joiden kerrotaan pitävän vappua vuoden tärkeimpänä juhlana. He muun muassa uittavat teekkarifukseja Tammerkoskessa tai esimerkiksi Vaasan kaupungintalon suihkulähteessä, julkaisevat humoristisia vappulehtiä sekä järjestävät erilaisia kulkueita.

Vapun vietto muuttuu, mutta tunnelma säilyy

Vappu näkyy nykyään myös kodeissa: monet varaavat päivän kokonaan yhdessäololle ja panostavat juhlavalmisteluihin etukäteen. Koristeet, tarjoilut ja vappuasut mietitään valmiiksi hyvissä ajoin. Opiskelijaperinteiden rinnalla vappua vietetään nykyisin yhä useammin ystävien kanssa kotona tai kaupungilla, esimerkiksi vapputoreilla, kulkueissa ja musiikkitapahtumissa. Näissä kohtaavat moderni karnevaalitunnelma ja pitkäaikainen vappuperinne.

Maailmanpyörä
Vappuna moni suunnistaa pitämään hauskaa tivoliin. Varaudu viileään säähän: Suomessa kun on perinteisesti vapun aikoihin koleaa.

Miten valita sopiva vappuasu?

Vappu antaa luvan hullutella myös pukeutumisessa – ja juuri siksi asun valinta on monille osa juhlan hauskuutta. Vappuasun ei tarvitse olla täydellinen tai viimeistelty, kunhan se tuo hyvän fiiliksen ja sopii päivän tunnelmaan.

Hauskaa pukeutumista lapsille ja aikuisille

Jos juhlit ulkona, kannattaa huomioida kevätsään vaihtelevuus. Hauskan asun voi yhdistää lämpimiin kerroksiin, ja monet luottavatkin värikkäisiin takkeihin, peruukkeihin tai hassuihin hattuihin. Erityisesti lapsille myydään vappuna helposti päälle puettavia pukuja, kuten eläinasuja, supersankareita tai glitteriä sisältäviä satuolentoja.

Aikuiset voivat panostaa vappuun teeman mukaan – esimerkiksi retrotyyli, karnevaalivärit tai opiskelijahaalarit toimivat vuodesta toiseen. Myös perheen pienimpien kanssa pukeutuminen voi olla yhteinen leikki, jossa valitaan värikäs teema koko porukalle.

Jos haet inspiraatiota, vappuasuja löytyy runsaasti myös käytettynä kirpputoreilta tai lainattavaksi ystäväpiiristä. Yhdellä uudella yksityiskohdalla – vaikkapa hauskoilla laseilla tai ilmapalloilla – saat helposti aikaan juhlavan vaikutelman.

Vappubrunssi kokoaa ystävät ja perheen yhteen

Vapunpäivän brunssi on monelle juhlan kohokohta – kiireetön hetki, jolloin kokoonnutaan saman pöydän ääreen ja nautitaan kevään tunnelmasta yhdessä. Brunssi voi olla rento ja itse tehty tai tarkkaan suunniteltu kokonaisuus – tärkeintä on hyvä seura ja maistuvat tarjoilut.

Mitä tarjota vappubrunssilla?

Vappubrunssin suosikkeja ovat usein klassiset naposteltavat: croissantit, hedelmät, pikkupiirakat ja juustot. Tarjolle voi kattaa myös munavoilla täytettyjä karjalanpiirakoita, marjoja, rahkaa tai suolaisia piiraita. Makean ystäviä ilahduttavat tuoreet munkit, donitsit tai pieni sitruunainen kakku. Inspiraatiota tarjoiluihin löydät esimerkiksi Valion vappubrunssi-resepteistä.

Jos haluat tehdä brunssista erityisen, panosta kattaukseen: värikkäät lautasliinat, ilmapallot ja muutama kukka-asetelma luovat nopeasti juhlavuutta. Tarjoilujen ei tarvitse olla monimutkaisia – jo muutamalla valmiilla tuotteella ja yhdellä itse tehdyllä reseptillä saat aikaan runsaan ja houkuttelevan kokonaisuuden.

Kun vapun menot yllättävät

Vapun alla kaupat ja torit täyttyvät ihmisistä, ja ostoslistat voivat kasvaa yllättävän pitkiksi. Apua vapun hankintoihin saat hakemalla heti käyttöön saatavan luoton – helposti ja ilman monimutkaisia vaiheita. Näin voit hoitaa valmistelut ajallaan ja keskittyä rauhassa siihen, mikä on tärkeintä: nauttimaan vapun tunnelmasta.

HAE LUOTTOA
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae luottokorttia