Kaikillahan on tiedossa, että 1.5. vietetään vappua. Kysymys kuuluukin, muistatko mitä silloin juhlitaan?
Vappuaattona patsaat saavat lakin päähänsä, vapunpäivänä puolestaan marssitaan kulkueissa ja nautitaan simaa, tippaleipiä, munkkeja, nakkeja ja muita kevätherkkuja. Juhlahumuun kuuluvat olennaisena osana myös ilmapallot ja serpentiinit sekä puheet. Kauppatorilta tai kaupoista käydään ostamassa perheen pienimmille vappupallot ja vappuhuiskat, ylioppilaslakit kaivetaan varastosta ja suunnataan yhdessä hauskanpitoon.
Vappu on virallinen liputuspäivä ja suomalaisen työn päivä, mutta sitä on juhlittu jo keskiajalta saakka. Suomen kielen sana vappu on peräisin sanasta Walborga, Valpuri. Vappua on vietetty jo keskiajalla 700-luvulla Saksassa eläneen, pyhimykseksi julistetun nunna Walborgan muistopäivänä.
Suomessa vappu on kuulunut maatalouden vanhoihin merkkipäiviin. Joissakin paikoissa karja laskettiin valpurina laitumelle ja Pohjanmaalla lapset juoksentelivat lehmänkellot kaulassa, ”kellottelivat”, karjaonnen varmistamiseksi.
Vappu on kevään juhla ja koko perheen karnevaali
Vappu juhlistaa kevään saapumista ja toivottaa astetta aurinkoisemmat päivät tervetulleiksi. Juhlalla on pitkät juuret historiassa. Esimerkiksi maaseudulla se tarkoitti eläimille pääsyä ulkolaitumille. Tuolloin yleistyivät myös kokot, joiden tarkoitus oli suojella eläimiä esimerkiksi pedoilta. Sittemmin kokot ovat väistyneet muun juhlinnan tieltä.
Vappuna juhlivat erityisesti opiskelijat ja työikäiset
Vappu on 1800-luvulta lähtien ollut erityisesti työläisten juhla. Monille se tarkoittaa myös tervetullutta vapaapäivää: vappu kun on ollut Suomessa vapaapäivä useille aina vuodesta 1944 lähtien. Viralliseksi liputuspäiväksi se nostettiin vuonna 1978.
Yksi vapun parhaista piirteistä on juhlan iloinen ja reipas tunnelma. Kadut täyttyvät hymyilevistä ihmisistä ja naurusta. Vappua juhlitaan yhdessä ammattikunnasta tai työtilanteesta huolimatta. Suurimman ilon irti tästä koko perheen juhlasta ottavat kuitenkin kenties teekkarit eli teknillisten yliopistojen opiskelijat, joiden kerrotaan pitävän vappua vuoden tärkeimpänä juhlana. He muun muassa uittavat teekkarifukseja Tammerkoskessa tai esimerkiksi Vaasan kaupungintalon suihkulähteessä, julkaisevat humoristisia vappulehtiä sekä järjestävät erilaisia kulkueita.
Lainaston vappuhaaste
Yritä syödä sokerilla kuorrutettu munkki kokonaisuudessaan siten, ettet nuolaise kertaakaan huuliasi herkuttelun aikana. Onnistutko?