Ylen Uutisten mukaan ani harva suomalainen velkaantuu nimenomaan pikalainojen takia.

Nyt Yle Uutiset kysyykin nettisivuillaan suomalaisilta kuluttajilta heidän kokemuksiaan pikavipeistä teemalla “Oletko ylivelkaantunut? – Oletko turvaantunut pikavippeihin? – Entä millainen luototusjärjestelmä auttaisi velkakierteessä olevaa?”.

Yleisesti ottaen kuluttajat pitävät pikalainatuotteita varsin tarpeellisina ja korvaamattomina rahoitusvälineinä arkisten ja lyhytaikaisten rahahuolien paikkaamiseen.

Esimerkiksi Ylen vastikään sivuilleen saamissa kommenteissa todetaan mm., että tietyissä elämäntilanteissa pikalainat ovat erittäin ok, kunhan tietää pystyvänsä maksamaan rahat eräpäivänä takaisin korkoineen. Sekä erilaisten tutkimusten että esim. Ylen saamien kommenttien mukaan kuluttajat käyttävät pikavippirahat muun muassa ruokahankintoihin, erääntyneiden laskujen hoitamiseen, puhelinlaskuihin ja lääkärikuluihin.

Jotkin kuluttajat saattavat kuitenkin lopulta ajautua velkakierteeseen, kun pikavippi otetaan kuittaamaan esimerkiksi perinteisten pankkien myöntämien pitkien maksuaikojen ja suurien rahasummien lainojen erääntyneitä maksueriä.

Suomalaisten velkaantuneiden asioita hoitavan Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzarin mukaan pikavipit ovat yleistyneet varsin nopeassa ajassa ja toteaa pikavippien ongelmaksi nimenomaan sen, että niillä koitetaan turhan monesti paikata jo aiemmin ja muilla lainatuotteilla ongelmallisiksi koostuneita velkatilanteita.

Ongelmallisiksi pikavipit nähdään lähinnä silloin, kun niitä on syystä tai toisesta ajautunut ottamaan useamman päällekkäin. Pikalainanyritysten lisäksi myös useat kuluttajat peräävätkin ns. positiivisen luottorekisterin saamista myös Suomeen, joka antaisi luotonantajille kattavat tiedot luotonhakijoiden aiemmista veloista ja niiden hoitamisesta.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa