Faktoja pikavipeistä ja pikalainoista – Lainasto

Luet vanhaa artikkelia. Huomaathan, että Lainasto ei välttämättä tarjoa enää ao. tuotteita ilmoitetussa muodossa.

Tutustu uudistettuihin lainatuotteisiimme Lainaa-sivulla!


Lehdistö ja media viljelevät käsitystä pikalainojen äärettömän korkeista vuosikoroista. Kuten kaikki ymmärrämme  kyseessä on väärinkäsitys, sillä todellisen vuosikoron laskentakaava ei sovi pikalainojen korkojen laskemiseen vaikka sen käyttöä pikalainayhtiöltä velvoitetaan. Koska lainan laskennallisessa vuosikorossa käytetään virallista direktiivin mukaista kaavaa ja koska pikalainan laina-aika on lyhyt, muodostuu laskennalliseksi vuosikoroksi huimia prosentteja.

Lainaston pikalainan kulut ovat 15-40% lainasummasta.

Myöhässä laskunsa hoitavalle asiakkaalle koituu toki huomattava määrä maksumuistutus- ja perintäkuluja sekä viivästyskorkoja, mutta edes kaikki nämä kulut yhteenlaskettuna ei lainan vuosikoroksi tule laskennallisen koron mukaisia käsittämättömän korkeita korkoja.

Julkisessa keskustelussa esitetään tavan takaa väitteitä huimista tekstiviesti- ja muista kuluista, joita pikalainan ottaja joutuu maksamaan. Lainaston-pikalainan ottajana et maksa mitään piilokuluja. Lainan kulut ovat ilmoitettu avoimesti eikä niiden lisäksi asiakkaalta peritä muita maksuja, haitpa lainaasi netin kautta tai vanhana asiakkaana tekstiviestillä.

Uskomukset suomalaisten luottohäiriöistä ja niiden rajusta lisääntymisestä on yhdistetty pikalainoihin. Erityisesti poliitikot ovat kunnostautuneet ammottavalla tietämättömyydellään tässä keskustelussa. Faktat ovat kuitenkin tarua ihmeellisempiä: Kaikista suomalaisten luottohäiriömerkinnöistä vuonna 2010 ja vuonna 2011 vain 0.9% johtui maksamattomista pikalainoista. 99.1% luottohäiriömerkinnöistä johtui siis muista luotoista. Lisäksi vain 18.4%:illa luottohäiriömerkinnän saaneilla oli ylipäätään pikavippejä ja heillä tyypillisesti muut luotot edustavat ylivoimaista enemmistöä ongelmaluotoista. Kaiken kaikkiaan marraskuun 2011 alkuun mennessä 328 240 suomalaista oli saanut luottohäiriömerkinnän. Heistä pelkästään pikavipeistä koituneita merkintöjä oli 3 038 henkilöllä.

Pikavippi pähkinänkuoressa

Pikavippiä hakevat pääsääntöisesti aivan tavalliset palkkatyöläiset yllättäviin arkisiin menoihinsa. 66% pienlainojen hakijoista on vakinaisessa työsuhteessa ja 25% on eläkeläisiä ja opiskelijoita. Pikalaina otetaan yleensä tasapainottomaan taloutta ja yllättävien menoerien rahoittamiseksi ennen seuraavaa palkkaa tai eläkettä. Pikavippien hakijat ovat täsmällisiä takaisinmaksuissaan ja maksut hoidetaan yhtä varmasti kuin esim. kännykkäliittymien laskut.

Pikavippi on ainutlaatuinen ja korvaamaton rahoitusmuoto pieniin ja yllättäviin menoihin. Pankit tarjoavat asiakkailleen erilaisia kulutusluottoja, mutta pienen ja lyhytaikaisen lainan saaminen heiltä on miltei mahdotonta. Isot, pitkäaikaiset kulutusluotot ovatkin yksi suurimmista syistä ihmisten velkaongelmiin. Suomalaisilla on velkaa kokonaisuudessaan noin 107 miljardia euroa, josta kulutusluottojen ja opintolainojen osuus on 15 miljardia euroa. Pienlainojen (pikavippi, pikalaina) osuus taasen on noin 70 miljoonaa euroa, joka on siis alle 0,07% koko luottokannasta ja noin 0,5% kaikista kulutusluotoista.

Yleinen harhaluulo on, että iso osa maksuhäiriöistä aiheutuisi pienluotoista. Marraskuussa 2011 yhteensä noin 330 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Näistä vain alle yhdellä prosentilla maksuhäiriöt olivat aiheutuneet yksinomaan pikavippien oikeudellisesta perinnästä. Muiden velkamuotojen aiheuttamien maksuhäiriöiden lisänä pikavipeistä aiheutuneita häiriöitä oli 18,4 prosentilla kaikista maksuhäiriöisistä. Kaikkein suurin yksittäinen syy maksuhäiriöihin ja velkaongelmiin ovat pankkien isot ja pitkäaikaiset kulutusluotot.

Pikavippiyritykset ovat erittäin tarkkoja siitä, kenelle lainaa myönnetään. Takaisin maksamatta jäävä pikavippi ei tuota luotonantajalle mitään. Pikalainayritykset eivät siis todellakaan tavoittele maksuongelmaisia asiakkaikseen, vaan jokaisen vipin hakijan maksukyky selvitetään erittäin huolellisesti. Hakijoiden luottokelpoisuus tarkastetaan muun muassa maksuhäiriörekistereistä ja väestörekisteristä.

Pikavippien menestyksen salaisuus on niiden nopeus, turvallisuus ja täsmällisyys. Pikavippi tarjoaa juuri oikean kokoisen lainavaihtoehdon lyhyellä takaisinmaksuaikataululla. Tarvitsee asiakas sitten 20€ lainaa ruokaan, 100€ lainaa lääkärillä käyntiin tai 500€ lainaa rikkoutuneen pesukoneen uusimiseen, pikavippi tarjoaa aina oikean lainan nopeasti, helposti ja turvallisesti.

 

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa