Japanilaisen ammattijärjestäjä Marie Kondon luoma KonMari-menetelmä on osoittautunut todelliseksi hitiksi yhä useammassa kodissa. Jos sinunkin kotisi kaapit pursuavat vanhaa ja iloa tuottamatonta tavaraa, on kenties tullut aika luopua niistä osasta.

KonMari on Japanin lahja maailmalle

Kukapa ei olisi kuullut KonMari-kodinraivausmenetelmästä – maailmanlaajuisesta hitistä, jonka kerrotaan saavan aikaiseksi huimia muutoksia niin kotiin kuin koko elämään ylipäätään. Marie Kondo on kirjoittanut aiheesta useamman kirjan, joita noudattamalla saa sekä oman kodin että arjen järjestykseen. Siivouksen elämänmullistava taika ilmestyi Suomeksi käännettynä vuonna 2015 ja Iloa säkenöivä järjestys viime vuonna. Kondon kirjoja on myyty syksyyn 2016 mennessä huimat 6,5 miljoonaa kappaletta yli 40 kielellä.

Kun kaikelle on oma paikkansa, on koti huomattavan viihtyisä. Lisäksi tavarat löytyvät helposti.

Säilytä vain iloa tuottavat tavarat

KonMari-menetelmän ideana on säilyttää vain ne esineet, tavarat ja vaatteet, jotka tuottavat iloa. Koko kodin tavaravuorta ei ole tokikaan tarkoitus selättää hetkessä, vaan tavarat kerätään kategoria – esimerkiksi takit tai keittiövälineet – kerrallaan yhteen paikkaan ja jätetään jäljelle vain iloa tuottavat yksilöt. Tavaroiden karsimista helpottaa, kun näkee, kuinka suureksi tavaravuori kasvaa. Kukaan tuskin tarvitsee esimerkiksi kymmeniä toisiaan muistuttavia huiveja, mutta niitä saattaa silti olla kertynyt eteisen hyllylle, vaatehuoneen lipastoihin ja vaatekaapin ylähyllyn kätköihin uskomaton määrä. Joku on saattanut huomaamattaan kerätä melkoisen kokoelman samanlaisia valkoisia T-paitoja, lähes identtisiä korkokenkiä tai huiman kattauksen kauhoja. Jos ne kaikki eivät tuota enää iloa, luovu osasta.

Osoita kiitollisuutta ja karsi turha roina

Yksi KonMari-menetelmän kantavista ideoista on kiitollisuus. Tavoitteena on pysähtyä pohtimaan jokaisen tavaran kohdalla, tuottaako se iloa vai onko aika päästää tavara pois kaappitilaa viemästä. Kaapit ja lipastot siivoamalla huomaa samalla, mitä olennaista sieltä puuttuu. Kenties vajetta on laadukkaiden ulkoiluvaatteiden, vedenpitävien jalkineiden tai värikkäiden, arkea piristävien vaatteiden verran. Kun turhat, vähälle käytölle jääneet vaatteet ”marittaa” pois, ilmestyy tilaa tarpeellisille hankinnoille. Hankintoihin saat taloudellista tukea Lainastolta.

Pystyviikkaa vaatteet ja vapauta hyllytilaa

Iloa tuottamattomien tavaroiden ja vaatteiden karsimisen lisäksi iso osa KonMari-menetelmää on pystyviikkaus. Siitä on hyötyä niin kaappien järjestämisessä kuin esimerkiksi matkalaukkua pakatessa. Seikkaperäiset ohjeet pystyviikkaukseen saat Kondon kirjoista tai katsomalla erilaisia ohjevideoita. Kun vaatteet pystyviikkaa kaappeihin ja lipastoihin, pysyy yleisilme siistinä ja tarpeelliset vaatekerrat löytää nopeasti sen enempää penkomatta.

Kokeile KonMari-oppeja myös osana elämää

Moni japanilaista kodinraivaustekniikkaa kokeilleesta kertoo suorastaan hurahtaneensa menetelmään kokonaisvaltaisesti. Kirjan yksityiskohtaisia ohjeita noudattamalla oman kodin tavaravuoret saa järjestettyä tehokkaasti kuntoon ja jäljelle jää vain ne kaikista rakkaimmat vaihtoehdot. Ideana on selättää kaaos, luopua roinasta ja saada itselleen lisää energiaa sitä kautta. Osa KonMari-oppeja noudattaneista on kuin huomaamattaan ”marittanut” elämäänsä muutenkin: muun muassa luopunut arkea kuormittavista harrastuksista tai vaihtanut ikävystyttävän työn uuteen hohdokkaampaan vaihtoehtoon.

Myös työpiste kuntoon Marie Kondon neuvoilla

KonMari-tekniikasta on moneksi. Se taipuu kotona vallitsevan sekasorron lisäksi myös muun muassa työpaikalle. Esimerkiksi konttorilla voi käydä läpi kaikki hyllyissä ja pöydillä notkuvat paperit, esineet ja kirjat. Työpaikan keittiössä voi lojua sinne jo vuosia sitten hautautuneita, parhaat päivänsä nähneitä mustuneita kahvinkeittimiä tai aterinlaatikossa toimintakelvottomia saksia tai tylsiä veitsiä. Yhteinen siivouspäivä voi parhaimmillaan olla yhteishenkeä kohottava ja työpaikan siisteyttä merkittävästi lisäävä tapahtuma.

Poimi talteen vinkit verkosta ja ideoita KonMari-menetelmästä innostuneilta

Hyviä vinkkejä, vertaistukea sekä runsaasti aihetta sivuavia keskusteluja on käynnissä tälläkin hetkellä huippusuositussa, lähes 55 000 jäsentä yhdistävässä Konmari Suomi -ryhmässä Facebookissa. Verkosta löydät paljon muutakin KonMari-tietoa ja -vertaistukea: esimerkiksi blogeja ja erilaisia listoja siitä, kuinka kodin saa pala palalta järjestykseen. Se, miten kokonaisvaltaisesti KonMari-menetelmää haluaa toteuttaa, on sinusta itsestäsi kiinni.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa