Yhä useamman eteisen hyllyt ja kaapit pursuavat kenkiä joka lähtöön. Töihin, vapaa-aikaan ja juhlatilaisuuksiin sopivat jalkineet valtaavat yllättävän paljon tilaa. Jos epäilet, että sinunkin kotonasi on ripaus liikaa kenkiä, kannattaa lukea pidemmälle. Me nimittäin selvitimme, kuinka paljon kenkiä sitä ihan oikeasti tarvitsee ja miten niistä tulisi huolehtia.

Osasyyllinen kotona vellovaan kenkämereen löytyy Suomen vaihtelevista sääolosuhteista. Iso merkitys on myös ihanuusarvolla: onko edes olemassa mitään mahtavampaa, kuin tuliterä, viimeisen muodin mukainen kenkäpari?

Valinnanvaraa on hyvä löytyä niin arkeen kuin juhlaan eli ei kannata konmarittaa liikaa. AVAn kyselyn mukaan moni omistaa 10–20 paria kenkiä. Määrä täyttyy helposti, sillä hyviä kenkäpäiviä on kuitenkin vuodessa 365.

Vaali monipuolisuutta

Tarkastele kenkävarastojasi sillä ajatuksella, että ne vastaavat moneen eri tarpeeseen. Löytyykö sinulta jo tarpeeksi uskottavia kenkiä työelämään, sopivasti tukevat tossut treenaamiseen, riittävästi vaihtoehtoja eri juhliin, lämpimiä jalkineita talveen, suojaavia sadesäille ja kesäisiä popoja hellekeleihin? Jos vastasit kaikkiin kyllä, hienoa, olet tehnyt järkeviä valintoja shoppaillessasi. Mieti realistisesti, millaisia kenkiä oikeasti tarvitset pitkin vuotta ja huolehdi, että löydät ne kaikki omasta valikoimastasi.

Luottokengillä onnistut aina

Kun edessä on oikein tärkeä tilaisuus, kuten haastattelu unelmien työpaikassa tai esimerkiksi vuosisadan kiinnostavimmat kekkerit, pue ylle omat luottokengät. Sellaiset, jotka tunnet hyvin ja tiedät, että ne ruokkivat itsevarmuuttasi. Jalkaan ei kannata välttämättä valita ihan uusimpia ihanuuksia, ellet ole ehtinyt ajamaan niitä kunnolla sisään.

Muista käytännöllisyys

Jos kävelet paljon, valitse kengät, joilla matka taittuu mukavasti. Mikäli tyylitaju ajaa mukavuudenhalun ohi, varaa esimerkiksi työmatkoille erilliset kävelykengät ja vaihda ne perillä toisiin. Näin vältyt rakoilta, kivulta ja hiertymiltä. Sporttikenkiä ostaessasi kiinnitä huomiota lajia tukeviin ominaisuuksiin trendien sijasta. Esimerkiksi kuntosalilla toimivat parhaiten erilaiset treenikengät kuin vaikkapa tanssitunnilla.

Satsaa laatuun

Halvin vaihtoehto on harvoin se paras vaihtoehto. Panosta laatuun, sillä korkealaatuiset kengät kestävät yleensä pidempään ja tukevat jalkaa paremmin. Niiden materiaalivalinnat, viimeistelyt ja tuotesuunnittelu on tehty pitkää käyttöikää ajatellen. Ammattitaitoiset myyjät osaavat suositella lestiltään, tyyliltään ja ominaisuuksiltaan sopivia kenkiä juuri sinulle – antaudu palveltavaksi ja luota myyjien ammattitaitoon.

Korkealaatuiset, italialaiset nahkakengät voivat maksaa jopa 400 euroa. Summa tuntuu isolta kertasijoituksena, mutta laadukkaat nahkajalkineet kestävät oikein hoidettuina useita vuosia. Jos tunnet paloa vaikkapa monien korkokenkäfriikkien ykkösunelmaan, punapohjaisiin Louboutin-klassikkokenkiin, mitä jos vain antaisit mennä ja ostaisit ne erityisiä juhlatilaisuuksia varten? Pitkäikäinen unelma tuottaa sinulle varmasti iloa huomattavan pitkään.

Pidä hyvää huolta

Muista huolehtia kengistäsi – pelkkä hyllyyn laittaminen ei riitä. Puhdista kurat ja katupölyt kevyesti harjaamalla sekä perehdy materiaalin vaatimiin toimenpiteisiin. Esimerkiksi nahkakenkiä olisi hyvä välillä tuulettaa, kastumisen aiheuttamat suolaraidat poistaa kotiin tullessa ja kiillottaa nahan pintaa kenkävoiteella riittävän usein. Mokkakenkien tahrat poistetaan puolestaan mokkakumilla tai -shampoolla, vaahtomuovisienellä tai mokkaharjalla. Jopa kumisaappaat tulisi pestä ajoittain. Se onnistuu haalealla saippuavedellä ja sienellä.

Kengät säilyvät parhaiten laatikoissa, jolloin ne eivät ole puristuksissa toisiinsa tai joudu kolhituksi arjen tohinoissa. Kaupoista löytyy myös kenkien säilyttämiseen suunniteltuja, usein luonnonmateriaaleista valmistettuja pusseja, jotka suojaavat luottojalkineitasi iskuilta ja pölyltä.

Hyödynnä suutareiden ammattitaitoa

Joskus tulee epähuomiossa laiminlyötyä kenkien asianmukainen huolenpito, suosikkikenkien käyttöikä alkaa uhkaavasti loppumaan tai korkopalat reistailevat. Silloin on juuri oikea aika suunnistaa lähimpään suutariin. Ammattitaitoiset tekijät osaavat tehdä ihmeitä jopa niillekin kengille, jotka meinasit jo hävittää. Erityisesti nahkajalkineet vain paranevat vanhetessaan, kun niihin tulee iän tuomaa rosoisuutta ja eloa.

Lainasto on monipuolisia rahoitusratkaisuja ja tuottavia sijoitusmahdollisuuksia tarjoava suomalainen rahoitusyhtiö. Löydät valikoimastamme juuria sinua palvelevan lainatuotteen. Voit hakea meiltä Joustoluottoa, Kulutusluottoa tai Pikalainaa. Vastuullisuus on yksi toimintamme kulmakivistä – varmistamme aina luottoa myönnettäessä hakijan todellisen maksukyvyn.

Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa