Halloween on varmasti vuoden jännittävin, hurjin ja jopa kammottavin juhla. Mutta tiedätkö, milloin sitä kuuluu oikeasti juhlia?

Halloween saapui Suomeen 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Kaikki eivät sitä juhli vieläkään, mutta halloweenin hurjasta luonteesta innostuneet sitäkin enemmän. Juhla on saanut nimensä sanoista All Hallow’s Eve, joka tarkoittaa pyhäinpäivän aattoa. Halloweenia voi juhlistaa pukeutumalla teemaan sopivasti vaikkapa noidaksi, kummitukseksi tai joksikin muuksi hurjaksi taruolennoksi: vain mielikuvitus on rajana! Juhla on iso juttu Yhdysvalloissa, mutta se on kasvattanut suosiota myös Suomessa viime vuosina.

Kaiverretut kurpitsat kuuluvat perinteisesti Halloweeniin. Kuva: Adobe Stock.

Milloin halloweenia juhlitaan?

Halloween on myös siitä mielestä jännä juhla, että sitä voi juhlia useampana eri ajankohtana. Perinteisimmät juhlapäivät ovat joko lokakuun viimeinen päivä eli 31.10. tai pyhäinpäivän aatto, joka on päivä ennen pyhäinpäivää marraskuussa. Jos halloween on yksi lempijuhlistasi, mikä estää juhlistamasta sitä vaikkapa useampaan kertaan?

Haluatko järjestää ikimuistoiset halloween-juhlat?

Aina on hyvä idea viettää aikaa oman lähipiirin kanssa. Halloweenina sen voi tehdä astetta hurjimmissa merkeissä. Haluatko sinä järjestää onnistuneet juhlat? Tutustu halloween-juhlaoppaaseemme ja poimi parhaat vinkit omiin juhliisi!

Pyhäinpäivä on muistopäivä

Pyhäinpäivä on liikkuva juhlapäivä, joka sijoittuu aina lokakuun 31. päivän ja marraskuun 6. päivän väliselle lauantaipäivälle. Tänä päivänä sytytetään perinteisesti kynttilöitä menehtyneiden muistoksi, ja hautausmaat välkehtivät kynttilämeressä pimenevässä illassa. Pyhäinpäivän juuret juontavat keskiajalle asti. Kelttiläisen perinteen mukaan vainajahenget ovat liikkeellä pyhäinpäivän aattona ja siksi silloin juhlitaan halloweenia.

Aiempina vuosina kaupat olivat kiinni pyhäinpäivänä, mutta aukioloaikojen vapauduttua monet myymälät pitävät ovensa auki.

Kekri on sadonkorjuujuhla

Halloweenin ja pyhäinpäivän kanssa on luontevaa käsitellä myös kekriä. Se on sadonkorjuukauden päättymistä kunnioittava juhla, joka oli aikoinaan valtavan tärkeä maalaisyhteisöille. Kekriä juhlittiin yltäkylläisyyden merkeissä: ruokaa oli tarjolla aamusta alkaen pitkälle yöhön. Nykyään se jää helposti tunnetuimpien kekkereiden varjoon.

Parhaimmillaan halloween, pyhäinpäivä ja kekri sekoittautuvat yhdeksi kokonaisuudeksi, johon on poimittu parhaat puolet niistä kaikista. Jos aiot järjestää teemaan sopivat juhlat, on nyt hyvä hetki suunnata ostoksille. Varsinaiset tarjottavat kannattaa hankkia lähempänä, mutta somisteet ja asut on hyvä ostaa ajoissa. Lue artikkelimme parhaista halloween asuista ja nappaa vinkit talteen tai suunnittele kaikki alusta loppuun itse.

Järjestä kaikkien aikojen halloween-kekkerit

Panosta halloween-somisteisiin ja luo juhlapaikkaan mieleenpainuvat puitteet. Älä unohda koristella yllättäviä kohteita, kuten vaikkapa kylpyhuonetta ja peilikaapin sisustusta uteliaita vieraita varten. Somisteseittiä, tekohämähäkkejä, keinotekoista verta, noidan kattiloita ja muita halloween-teemaan sopivia hankintoja teet helposti naamiaistarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Hurjat naamiaisasut ja somisteet sekä maukkaat tarjottavat voivat kuitenkin tehdä yllättävän ison loven budjettiin. Lainaston virtuaalisessa Visa-luottokortissa yhdistyy perinteisen pikavipin vaivattomuus ja on sen lisäksi myös joustava ja monipuolinen maksuväline. Sen avulla voit järjestää juhlat, jotka jäävät vieraiden mieleen vuosikausiksi. Klikkaa ja lue lisää virtuaalisista luottokorteista ja Lainaston Visa-luottokortista – Ostosrahasta. Voit siirtyä suoraan hakemuksen täyttöön alla olevasta napista.

HAE LUOTTOA
Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa