Pankkikortti ja luottokortti ovat kaksi yleistä maksuvälinettä, joita käytetään päivittäisissä ostoksissa. Vaikka kortit näyttävät ulkoisesti samanlaisilta, niiden toimintaperiaatteet eroavat toisistaan merkittävästi. Tässä artikkelissa tarkastellaan pankkikorttien ja luottokorttien keskeisiä eroja ja autamme sinua valitsemaan tarpeisiisi sopivan kortin.

Luottokortin käyttötarkoitus

Luottokortti on maksuväline, joka mahdollistaa ostosten tekemisen ennalta määritellyn luottorajan puitteissa. Luottoraja on suurin summa, jonka kortinhaltija voi käyttää ostoksiin ennen kuin hänen on maksettava luotto takaisin luotonantajalle.

Luottokortin myöntäjän eli pankin tai muun rahoituslaitoksen puolesta kyseessä on siis laina, jota asiakas voi käyttää haluamallaan tavalla. Yleensä luottoa ei kuitenkaan tarvitse maksaa takaisin korkoineen ja kuluineen heti seuraavana eräpäivänä vaan vasta myöhemmin sovittujen ehtojen mukaisesti.

Pankki- tai luottokortin hakeminen on vaivatonta ja nopeaa. Koko prosessi tapahtuu pääsääntöisesti alusta loppuun verkossa.

Pankkikortin käyttötarkoitus

Pankkikortti on maksuväline, joka mahdollistaa ostosten tekemisen suoraan kortinhaltijan omalta pankkitililtä. Kortilla ei siis voi tehdä ostoksia ”luotolla” vaan ainoastaan sen verran, kuinka paljon kortinhaltijalla on rahaa pankkitilillään. Pankkikortti toimii siis ikään kuin sähköisenä setelinä tai kolikkona, jolla voi maksaa ostokset suoraan myyjälle. Tästä syystä pankkikortteja voidaan antaa myös alaikäisille.

Luottokortin kulut ja korko

Koska luottokortti on rahoituslaitoksen myöntämä laina, siihen liittyy myös erilaisia kuluja ja mahdollisia korkoja. Luottokorttien kulurakenteet vaihtelevat suuresti korttityypistä riippuen, mutta yleisesti ottaen luottokorteista voi aiheutua seuraavia kuluja:

  • Vuosimaksu: osa luottokorteista veloittaa vuosimaksun kortin käytöstä.
  • Käsittelymaksut: korttiostojen yhteydessä voidaan periä erilaisia käsittelymaksuja.
  • Nosto- ja valuuttamaksut: luottokorteilla tehdyistä käteisnostoista sekä ulkomaanvaluutan ostoksista voidaan periä lisämaksuja.
  • Korot: mikäli luoton maksaminen venyy sovitusta eräpäivästään, korttiyhtiö voi alkaa periä korkeita viivästyskorkoja.

Luottokortti vai pankkikortti matkalla

Kun olet lähdössä ulkomaille, kannattaa ottaa huomioon, millaisia maksuvälineitä eri kohteissa hyväksytään. Vaikka suurimmassa osassa maailman kolkista korttimaksaminen onnistuu nykyisin yleisimpien luottokorttien ja pankkikorttien avulla, voi esimerkiksi syrjäisemmillä alueilla tai pienemmissä kaupoissa kortin käyttömahdollisuudet olla rajoitetummat. Luottokortit sisältävät usein myös vakuutuksia tai ostoturvan, jotka kannattaa selvittää ennen matkaa.

Lue lisää aiheesta luottokortti ulkomailla.

Mitä tarkoittaa credit ja debit ja mistä ne tulee?

Maksukortit jaetaan yleisesti kahteen kategoriaan: credit- ja debit-kortteihin. Nämä termit voivat aiheuttaa hämmennystä, vaikka suomen kielessä niillä on vastineensa merkityksiä kuin luottokortilla tai pankkikortilla. Kuitenkin korttien englanninkieliset nimet viittaavat kortin toimintaperiaatteeseen: maksun tekemiseen joko luotolla (credit) tai omasta tilistä (debit).

Miten hakea pankki- tai luottokorttia?

Pankkikortin saaminen on helppoa: sen saat käyttöösi, kun avaat tilin suomalaisessa pankissa. Tilin avaaminen puolestaan onnistuu helposti verkossa. Luottokortin hakeminen taas vaatii vähän enemmän tietoja hakijalta, mutta luottokortin hakuprosessi on itsessään nopea ja helppo.

Hae luottokorttisi meiltä

Meillä luottokortin hakeminen on suunniteltu olemaan mahdollisimman vaivaton prosessi. Kun olet täyttänyt ja lähettänyt hakemuksen, saat luottopäätöksen välittömästi. Jos hakemuksesi hyväksytään, voit aloittaa kortin käytön heti virtuaalisena. Näin voit nauttia joustavuudesta ja mukavuudesta ilman viivästyksiä.

HAE LUOTTOA
Ostosraha
Visa-logo

Virtuaalinen Visa-luottokortti

100 - 3 000 €

Hae Ostosrahaa